Ez Liam Neeson kedvence a saját filmjei közül

Nem akció és nem is sci-fi, hanem egy életrajzi dráma.

Ebből akár arra is lehetne következtetni, hogy mivel se az Elrabolva, se a Star Wars: Baljós árnyak nem szerepel a kedvencei közt, akkor talán a Schindler listája lesz az. De nem, és még csak nem az Igazából szerelem.

Sötét múlt (2022)
Forrás: Freeman Film

 

Pedig például a 2008-as Elrabolva kőkemény akciósztárrá tette a színészt, aki egyáltalán nem bízott a film sikerében. Sőt, abban sem volt biztos, hogy a mozikig el fog jutni, úgy gondolta, hogy rögtön videón fogják forgalmazni.

„Ez egy banális sztori. Tényleg ezt éreztem, de örülök, hogy nem lett igazam.”

- mondta egy interjúban. De akkor mi a kedvence az észak-ír színésznek a sajátjai közül?! Naná, hogy egy olyan alkotás, ami az írekről szól!

1996-ban mutatták be a Michael Collins című filmet, melyet Neil Jordan írt és rendezett.

„Személyes kedvencem a Michael Collins”

– jelentette ki Neeson, és ezzel indokolta a választását: „Ő volt a modern ír állam egyik alapító atyja, aki egy rendkívül ellentmondásos személyiség, hiszen ő találta fel a modernkori terrorizmust.” Ez alatt azt kell érteni, hogy a csoporton belüli „háromfős sejt nem tudja, hogy mit csinál a négyfős sejt, aki nem tudja, hogy mit csinál a kétfős sejt. Ezt Collins találta ki, és a terroristák még mindig ezt a módszert használják” – magyarázta a színész.

A film szinopszisa a következőképpen hangzik:

Hétszáz éve tartott már az írek véget nem érő harca az angol uralom ellen, amikor 1916-ban kirobbant a tragikus kimenetelű Húsvéti felkelés. A vezetőket kivégezték, számtalan résztvevőt - köztük Michael Collinst és Harry Bolandot - bebörtönöztek. Szabadulásuk után Collins megszervezte a sajátos taktikával harcoló Ír Önkénteseket, és hamarosan a függetlenségi mozgalom legnépszerűbb vezetője lett.

Liam Neeson bár azt mondta, hogy ez a kedvenc filmje, de arról is beszélt, hogy imádja a filmkészítés folyamatát, annak minden mozzanatával együtt, és mindig tanul valami újat a forgatásokon.

 

(via Far Out)