Ez volt Tarantino legnagyobb buktája

A rendező maga mesélte el egy filmes magazinnak, milyen érzés volt szembesülni vele, hogy egy kicsit túlbecsülte a közönségét. Ezenkívül Pierce Brosnan is elmondott egy érdekes sztorit a direktorról.

A 2000-es évek közepén Quentin Tarantino nagyjából pályája csúcsán volt: nem sokkal azelőtt jött ki a két filmből álló Kill Bill, és lehetőséget kapott egy szintén kétrészes epizód megrendezésére az akkor hihetetlenül nagy sikernek számító Helyszínelők című sorozatban. És ekkor jött a hír, hogy QT és barátja, Robert Rodriguez valami nagy dobásra készül. Ez volt a Grindhouse, egy duplafilm, aminek Halálbiztos című darabját Tarantino, Terrorbolygó című részét pedig Rodriguez rendezte. Az alkotók még abban is reménykedtek, hogy a dologból tradíció lehet – de aztán 2007-ben jött a bemutató, és tökéletes érdektelenségbe fulladt. Az észak-amerikai mozikban 25 millió dolláros bevételt hozott, világszerte pedig mindössze 25,4-et.

A forgalmazó annyira nem hitt benne, hogy Európában végül két részre bontva, külön-külön mutatták be a filmeket. A sikertelenség okát most Tarantino abban határozta meg, hogy az emberek egyáltalán nem tudták hova tenni ezt a formátumot. „Amerikában ugye megkapták a Grindhouse-t, Nagy-Britanniában a Halálbiztost. A Grindhouse esetében Robert és én kissé elszámítottuk magunkat, amikor azt hittük, az emberek ismerik ezt a koncepciót a mozi történelméből, mármint az exploitation filmek duplavetítésként való bemutatását. De nem, nem ismerték. Egyáltalán nem.

F*ngjuk nem volt, mit látnak.

Semmit sem jelentett nekik, amit csináltunk. Szóval kicsit túlteljesítettük a dolgot” – mondta a rendező.

De az alkotónak egy embert biztos sikerült lenyűgöznie. Elmesélte ugyanis azt is, hogy a Halálbiztos angliai premierjének sajtókörútján azt mondta Edgar Wrightnak (ő volt a Grindhouse két filmje közé ékelt álelőzetesek egyik rendezője), nézzék meg együtt a barátaival a művet a Piccadillyn egy rendes vetítésen. Akkor még QT azt hitte, Angliában jól megy a Halálbiztos, de a bemutató napján, egy péntek esti időpontban beállított a moziba az egész csapat, és mindössze tizenhárom néző volt a teremben rajtuk kívül.

„Ez elég megalázó élmény volt, de azért leültünk, megnéztük a filmet, és jól szórakoztunk.

Edgar pedig azt mondta nekem: »ez lenyűgöző volt. Szerintem én sarkon fordultam és hazamentem volna. De a tény, hogy te azt mondtad, b*szd meg, és leültél, csodálatra méltó«” – mesélte Tarantino.

S ha már a nosztalgiánál tartunk: a rendezőről nemrégiben Pierce Brosnan, az egykori Bond is felidézett egy érdekes sztorit. Méghozzá azt, hogy akart vele rendezni egy 007-es filmet. Pár évvel a színész utolsó Bond filmje, a Halj meg máskor! után QT elhívta egy találkozóra Brosnant a hollywoodi Four Seasonsbe, ahova félórás késéssel érkezett, kissé kapatos állapotban. Mivel a hosszas várakozás során Brosnan is sorra itta a martinikat,

mindketten be voltak egy kicsit állva, amikor Tarantino lelkesen előadta, hogy szerinte a színész volt a legjobb James Bond, ő pedig akar vele forgatni egy Bond filmet. Sajnos Pierce Brosnan nem árult el a sztoriról részleteket, csak annyit, hogy QT vele készített 007-es moziját érdemes lett volna megnézni.

De mivel részegen minden egy kicsit szebbnek és jobbnak tűnik, az is lehet, hogy jobb, hogy a projektből végül nem lett semmi…


(via Collider, NME)