Ezek a szülinapos Joe Pesci legjobb filmjei

Ma tölti be a 78-at Martin Scorsese (egyik) kedvenc színésze, Joe Pesci, aki 163 centiméteres magassága ellenére is óriási egyénisége a filmvilágnak.

A pályáját gyerekszínészként kezdő, olasz származású Pesci a zenei karrier helyett választotta Hollywoodot, hogy aztán mindent elérve 56 évesen visszavonuljon. Leghíresebb szerepeiben a maffia agresszív méregzsákjait alakította, de volt nagydumás svindler és lúzer betörő is. Ezek szerintünk a legjobb filmjei.

Dühöngő bika

Pesci felnőtt karrierje nem indult a legfényesebben, hiába költözött Hollywoodba, csak nem akart megérkezni a nagy áttörést jelentő szerepajánlat. Jobb híján étteremvezetőként kezdett dolgozni Bronxban, de szerencsére Robert De Niro felfigyelt az alakítására a The Death Collector című filmben, és rábeszélte Scorsesét, hogy adja neki Jake La Motta testvérének szerepét a Dühöngő bikában. Eredetileg egy fiatalabb színészt kerestek, de a rendezőnek annyira megtetszett Pesci, hogy inkább átszabták rá a szerepet. Alakításáért Golden Globe-ra és Oscarra jelölték, a BAFTA-t pedig meg is kapta a legjobb mellékszereplő kategóriában.

Halálos fegyver 2.

Ha felütjük a szótárt a „show ellopása” kifejezésnél, akkor ott szócikk helyett csak egy fotót találunk a Joe Pesci által alakított Leo Getzről. A színész olyan zseniálisan hozta a maffia szuperidegesítő könyvelőjét, hogy közös jeleneteikben szinte háttérbe is szorította Mel Gibson és Danny Glover zsarupárosát. A rendező azt szerette volna, ha Pesci nőiesre veszi a figurát, de a színésznek nem tetszett az ötlet, ő javasolta, hogy legyen Leo inkább egy túlbuzgó dumagép, sőt a karakter védjegyévé váló „oké-oké-oké”-t is ő rögtönözte. A sikernek köszönhetően Leo figuráját a Halálos fegyver 3.-ba és 4.-be is beleerőltették. (Nem kellett volna.)

Nagymenők 

Először Scorsese klasszikusában mutatta meg igazán Pesci, mennyire vérfagyasztóan hiteles pszichopata gengszterként, és még az sem zavart senkit, hogy az általa alakított Tommy DeSimone a valóságban egy magas és tagbaszakadt fickó volt. A híres jelenet, ahol DeSimone kérdőre vonja azt a szerencsétlent, aki viccesnek tartja őt, részben megtörtént a fiatal Pescivel is, Scorsese az ő hatására tette bele a sztoriba. A színész ezzel az alakításával elnyerte az Oscart, amit minden idők második legrövidebb Oscar-beszédével köszönt meg. Ezt utólag azzal magyarázta, hogy meg se fordult a fejében, hogy nyerhet, így beszéddel sem készült.

Casino

Scorsese Las Vegasban játszódó, megtörtént eseményeken alapuló maffiafilmjében is „csak” mellékszerep jutott Pescinek, de amikor ő van a vásznon, akkor még egy De Niro is csak statisztaszerepre jó. A két színészlegenda a közös dialógjainak nagy részét egyébként improvizálta, a rendező csak annyit közölt velük, hogy honnan kell hová eljutniuk, a többi rájuk volt bízva. Később Michael Franzese, a Columbo maffiacsalád egykori vezére úgy nyilatkozott, hogy Pescinél hitelesebben senki nem alakított még maffiatagot.

Az ír

Pesci állítólag ötvenszer mondott nemet Scorsesenek, mielőtt beleegyezett, hogy visszatér a nyugdíjból Az ír kedvéért. A fő kifogása az volt, hogy nem akar újra maffiafilmben szerepelni, és hozni a megszokott, megunt gengszterfigurát. A rendező szerencsére meg tudta győzni, hogy ezúttal másmilyen karaktert kell hoznia. Russell Bufalino szerepét kapta, aki ugyan egy híres maffiafőnök volt, de Pescinek ezúttal egyetlen látványos dühkitörést sem kellett produkálni, és bebizonyította, hogy látványos gesztusok nélkül is tud emlékezetes alakítást nyújtani. Reméljük, visszatér még egyszer a nyugdíjból, de ha nem, akkor ez egy tökéletes búcsú volt.