Ezek az írek tök olyanok, mint a vikingek!

Kijött egy új középkori kalandfilm, a Pilgrimage előzetese, olyan sztárokkal, mint Jon Bernthal, Tom Holland és Richard Armitage, és van benne minden, amit csak karddal, íjjal és fejszével csinálni lehet.

Pilgrimage

Épp a minap gondoltam arra, mit csinálhat mostanában Richard Armitage, a keveset dicsért Hobbit filmek legizgalmasabb színésze? Hát például egy olyan filmet, ami kicsit olyan, mint A Rózsa neve, de hasonlít a Fekete halál című történelmi kalandfilmre és a bizarr A vikingek felemelkedésére és még sok minden másra. És persze ismerve a kor zavaros viszonyait, az is lehet, hogy igazi vikingek is felbukkannak majd. A most megjelent előzetes alapján a Pilgrimage, avagy a Zarándoklat zavarba ejtő darab, hiszen olyan sztárok játszanak benne Armitage mellett, mint az új Pókember, vagyis Tom Holland és napjaink egyik legkeresettebb színésze, Jon Bernthal, másrészt a trailer ezzel az erővel sokkal jobban is kinézhetne.

A film a XII. századi Írországban játszódik, ami eleve izgalmas, hiszen kevesen tudják, de ekkor a zöld sziget volt a kereszténység egyik legfontosabb központja, a katolikus hittérítés egyik legnagyobb hajtóerejét az ír szerzetesrendek adták. Történetünk is egy kolostorban kezdődik, innen kell egy maréknyi barátnak és fegyveres kísérőiknek egy titokzatos, hatalmas erejű ereklyét – ne adj isten a frigyládát? – Rómába szállítaniuk a háború dúlta vidéken. Természetesen többször is rajtuk ütnek, az ereklyét szállító szekeret magukkal viszik a barbárok, és a kevés túlélőnek kell visszaszereznie azt. Köztük van egy lovag (Armitage), egy novícius, vagy egy fiatal barát (Holland) és egy titokzatos, néma férfi (Bernthal), akit épp ezért csak Némának hívnak, és aki nagyon sokban emlékeztet Mads Mikkelsen karakterére A vikingek felemelkedéséből.

Pilgrimage

A független produkciót a viszonylag ismeretlen ír Brendan Muldowney rendezte, akinek Vadállat című 2009-es munkáját a Titanic Filmfesztivál vetítette, és ilyenkor mindig felmerül a kérdés: hogy szerzett egy ilyen névtelen európai rendező ennyi hollywoodi sztárt? Talán mert baromi erős volt a forgatókönyv? Talán kiderül, hogy nagyon izgalmas és feszes lesz a történet? A kulcs nyilván Bernthal karaktere lesz, akit először szolgaként látunk, és csak nagy nehezen nyomnak kardot a kezébe – mintha nehéz lenne őt kontroll alatt tartani, és az is kiderül, van mit jóvátennie. A jó ég tudja, az előzetes ugyan tényleg izgalmas, viszont meglepően szürkés a képi világa, de az is lehet, hogy az utolsó pillanatban rakták össze és az egyébként Írország északi partvidékén és Belgiumban, az Ardennek hegyvidékén felvett film készen teljesen másként néz majd ki.

És csak egy kis érdekesség, mindhárom főszereplő a Marvel Moziverzum szerves és fontos része, Armitage az első Amerika kapitány filmben szerepelt, Bernthal a Daredevil tévésorozatban játszik, Hollandról pedig már írtuk, hogy ő a vadiúj Peter Parker, vagyis Pókember. A Pilgrimage premierjét a Tribeca Filmfesztiválon tartják, forgalmazásba pedig augusztus 11-én kerül – hogy kis hazánkba eljut-e, az még egy kérdés.

Pilgrimage