Ezek voltak eddig 2020 legjobb filmjei

Habár a koronavírus elég rendesen betett a filmiparnak, azért voltak olyan alkotások, amelyeknek sikerült eljutniuk a mozikba, vagy valamilyen online platformon láthattuk őket. A BBC filmkritikusai ezek közül szedték össze a legjobb tízet.

Az 5 bajtárs

Ahogy arról már korábban is írtunk, a Netflixen streamelhető, az idősíkokban ide-oda csúszkáló film főhőse négy vietnámi háborús veterán, akik idős korukra úgy döntenek, visszamennek egykori bevetéseik helyszínére, hátha megtalálják az elveszett szakaszvezetőjüket, illetve azt a temérdek aranykincset, amit annak idején elrejtettek. Bár a külföldi kritikusok szerint Az 5 bajtárs Spike Lee egyik legjobb alkotása, a PORT.hu kritikusa több ponton is zavarba ejtőnek találta.

 

The Personal History of David Copperfield

A magyar közönséget eddig elkerülő adaptáció annak az Armando Iannuccinak a munkája, aki az Egy kis gubanc és a Sztálin halála című szatírákat is jegyzi. A rendező multikulturális szereposztással (a címszerepet hozó, a Gettómilliomosban megismert Dev Patel alakítása felejthetetlen), vibráló színekkel, alámondással és álomjelenetekkel dobja fel Charles Dickens klasszikus prózáját, úgy, hogy az a mai közönség számára is élő és átélhető legyen.

 

Never Rarely Sometimes Always

Eliza Hittman alkotása a román új hullám talán legkiválóbb darabja, a 4 hónap, 3 hét és 2 nap amerikai párdarabjaként működik. Főhőse egy tinédzserlány, Autumn, aki a vidéki Pennsylvaniában azzal szembesül, hogy semmi támogatást nem kap, amikor váratlanul teherbe esik. Autumnnak egyetlen segítsége van: legjobb barátnője és unokatestvére, Skylar. A két lány, hogy megoldja a helyzetet, együtt elindul New Yorkba, ahol azonban további küzdelmek várnak rájuk, és hosszabban kell időzniük a városban, mint tervezték. A Never Rarely Sometimes Always érzékeny felnövekvéstörténet, ami idén Berlinben a zsűri nagydíját nyerte, a Sundance-en pedig különdíjban részesült.

 

Vadászat

Ez az embervadászos horrorszatíra a koronavírus miatt végül az utolsó pillanatban elkerülte a magyar mozikat – de érdemes valamilyen formában bepótolni. Privilegizált helyzetben lévő liberálisok egy csoportjáról szól, akik kedvtelésből egy tucatnyi elrabolt konzervatív alsóbb osztálybeli szerencsétlenre kezdenek vadászni. Csakhogy az egyik vad sokáig okosabbnak és ügyesebbnek bizonyul a vadászoknál… S hogy a film több legyen ócska vérfürdőnél, arról a forgatókönyvíró, Damon Lindelof gondoskodik, akit olyan csavaros sorozatok írójaként ismerhetünk, mint a Lost – Eltűntek vagy a Watchmen.

Forrás: UIP-Dunafilm

 

Bacurau

Ez a brazil kis gyöngyszem tavaly a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon – megosztva a francia Nyomorultakkal – elnyerte a zsűri díját. A Bacurau egy távoli, elfeledett kis faluról szól – és az elfeledettet szó szerint kell érteni, mert a hely egyszer csak eltűnik minden térképről. Az összezavarodott falusiaknak ráadásul egy korrupt politikussal és kegyetlen zsoldosokkal is fel kell venniük a harcot – utóbbiak felbukkanásakor a film átvált véres western-homage-ba. A BBC kritikusai szerint a Bacurau a filmkészítés magasiskolája, ami egyszerre fordítja ki a műfajt, és beszél áttételesen a brazil politikáról.

 

The Assistant

Kitty Green munkája Az ördög Pradát visel sokkal autentikusabb verziója: egy személyi asszisztensről szól, aki napkeltétől sötétedésig az irodában van, hogy kiszolgálja hatalmaskodó főnökét. Pompás megoldás, hogy a film főgonoszát egyszer sem látjuk, hiszen így sokkal fenyegetőbb a jelenléte. A The Assistant szikár drámáját pedig még különlegesebbé teszi, hogy valódi témája a szexuális zaklatás, mivel a főhősnő állandó szemtanúja annak, ahogy a főnöke kihasználja a vele kapcsolatba kerülő, neki alárendelt nőket. A film így visszafogott, mégis feszült látlelet a szinte már szervezett szexizmusról és egy Weinstein-szerű ragadozóról.

 

Emma

Az Emma is a koronavírus áldozata lett a magyar mozikban – de ha be akarjuk pótolni, akár most is megtehetjük, hiszen a mozik újranyitásával újra műsorra került. S habár arra a kérdésre, hogy „szüksége volt-e a világnak még egy Jane Austen adaptációra?”, határozott nem a válasz, Autumn de Wilde rendezőnő filmje attól még kiváló.

„Olyan, mint egy tökéletesen megkomponált tánc: kecses, harmonikus és néha nagyon vicces mozdulatokkal, ahogy a szereplők egymás körül keringenek. (…) A főszereplő AnyaTaylor-Joy, aki néha olyan, mint egy megelevenedett porcelánbaba, gyakorlatilag egyedül viszi el a műsort,

mert a többi karakter annyira angol, hogy inkább karikatúrák, mint valósnak tűnő emberek” – írta a műről a PORT.hu kritikusa.

 

The Vast of Night

Habár ez a kisvárosi környezetbe helyezett sci-fi olyan jól ismert kérdéseket tesz fel, amiket már az Alkonyzóna után is kívülről fújtunk, ezt olyan lelkesen és eredetien teszi, hogy az elcsépelt alienes téma ellenére is frissnek és üdének tűnik. Az ötvenes évek Új-Mexikójában játszódó film főhőse egy helyi rádió műsorvezetője és telefonos operátora, akik, miután különös hangokat hallanak az adásban, mindenképpen ki akarják deríteni, mi lehet a magyarázat – ami viszont az egész jövőt megváltoztathatja. Mindezt pedig az alkotók technikailag is bravúros megoldásokkal és szellemes párbeszédekkel tálalják.

 

The Painter and the Thief

A lista egyetlen dokumentumfilmje egy egészen különös kapcsolatot mutat be, ami egy feltörekvő cseh képzőművész és a műveit eltulajdonító képrabló között alakul. Miután a festőnő Oslóba költözik, egy hivatásos tolvaj ellopja két legnagyobb és legértékesebb alkotását. Csakhogy a bűnöző lebukik, a művésznek pedig alkalma nyílik találkozni vele – és ekkor valószínűtlen barátság alakul ki kettejük között… Benjamin Ree rendező éveken át követte a két ember sorsát, hogy elénk tárja inspiráció és bűnbánat eme gazdag, többrétegű meséjét.

 

True History of The Kelly Gang

Habár a XIX. században játszódó életrajzi műről van szó (ami a híres ausztrál bandavezérről szól), a Peter Carey regényén alapuló alkotás fényévekre van a szokásos kosztümös filmektől. Sokkal inkább tűnik pszichedelikus punk-rock videoklipnek, ami mégis hiteles képet fest a korabeli ausztrál tájról, a tomboló korrupcióról, a dekadens szexualitásról és a véres erőszakról. A True History of The Kelly Gangben ráadásul olyan sztárokat láthatunk, mint Charlie Hunnam (Kemény motorosok, Úriemberek), Essie Davis (A Babadook), Russell Crowe és Nicholas Hoult (Egy fiúról, Mad Max – A harag útja).


(via BBC)