Ezeket a filmeket és sorozatokat nézik a legjobb rendezők a karanténban

Guillermo del Toro elindított a Twitteren egy beszélgetést arról, milyen mozgóképeket néznek az elzártságban tengődő filmes barátai. Olyan rendezők válaszoltak, mint Darren Aronofsky, Rian Johnson, James Gunn vagy Taika Waititi.

Del Toro egyébként éppen Nightmare Alley című thrillerét forgatná, de mivel a munkálatok leálltak a koronavírus miatt, kénytelen mások filmjeit nézni. És meg is osztotta, miket néz, amit vehetünk rögtön ajánlásnak is. A rendező nagy kedvence Gustaf Molander 1938-as rendezése Ingrid Bergmannal a főszerepben, az En kvinnas ansikte (A Woman’s Face), az 1961-es Az állás Ermanno Olmitól, illetve a kortárs Céline Sciamma két filmje is (Tomboy, Csajkor).

A filmes egyúttal kihasználja a karantén üres óráit, hogy megismertessen a gyerekeivel olyan klasszikusokat, mint az Ének az esőben vagy a Hátsó ablak. A tévés alkotások közül Del Toro az Ozarkot, a Better Call Sault és a Chopped című főzős realityt nézi. A direktor kérdésére az elsők között válaszolt Ari Aster, az Örökség és a Fehér éjszakák rendezője, aki a Maffiózók harmadik évadát és a Jelenetek egy házasságbólt nézi újra.

Ava DuVernay (Selma, Időcsavar) válasza nekünk, magyaroknak különösen kedves, hiszen az alkotó amellett, hogy kiemelte, a Sztárom a páromat újra és újra megnézi, nagyon szereti Tarr Béla Torinói lovát, amit – különös módon – igen megnyugtatónak tart. Darren Aronofsky a Hollywoodi lidércnyomás című Coen-filmet, az Amélie csodálatos életét, A vihar kapujában című klasszikust és a Total Recall – Az emlékmást nézi, és Henry David Thoreau Waldenjét és Pablo Neruda verseit olvassa (Del Toro az olvasmányokról is érdeklődött).

Edgar Wright (Haláli hullák hajnala, Nyomd, Bébi, nyomd!) annyi mindent néz, hogy befotózta a Blu-Ray gyűjteménye egy részét, míg Taika Waititi elárulta, hogy inkább megpróbál forgatókönyvet írni, szóval ő csak a Sztálin halála című szatírát említette. Az animációs filmes Brad Bird (A hihetetlen család 12., L’ecsó) a Kínai negyeddel és a Casablancával vigasztalódik, Rian Johnson (Star Wars: Az utolsó Jedik, Tőrbe ejtve) pedig újranézte a Roger nyúl a pácbant és A tökéletes trükköt.

James Gunn egy Patriot című Amazon Prime sorozatot darál. A galaxis őrzői filmek rendezője ugyanakkor indított egy saját threadet is, amiben javaslatokat közöl, hogy szerinte mely akciófilmeket érdemes megnézni a karantén ideje alatt. Gunn nem aprózza el: összesen 54 címmel bombázza meg a követőit, a Mátrixtól és az Elrabolvától kezdve a Kill Billen és a Farkasok szövetségén át a legutóbbi Mission: Impossible moziig és a Robotzsaruig. A teljes listát az NME tette egybe, ide kattintva lehet böngészni.


(via Filmcompanion, NME, Independent)