Ezeket a filmeket utálják a legjobban

Van, amit joggal, ám olyan is van közöttük, ami bűnös szórakozás, de hát azokhoz igen kifinomult ízlés szükséges.

Találtunk egy listát a CheatSheet nevű weboldalon a "világ legrosszabb hollywoodi filmjeiről". Érdekes összeállítás, hiszen a tényleges csalódások mellett sok olyan rossz filmet is beválogattak az összeállításba, amik igazi gyöngyszemek, a szutyokfilmek csodái. Kiválogattunk néhány címet, bár tetszés szerint bővíthető.

A Keresztapa 3.

Francis Ford Coppola a két Keresztapával megkerülhetetlen filmklasszikust alkotott, amelyeknek méltán van ott a helyük bármilyen "minden idők legjobb filmjei" listán. A második rész vége egyszerűen tökéletes, ahogy megkoronázza a folyamatot, miként válik egy jóravaló fiú kíméletlen, gonosz keresztapává - és ezzel le is kellett volna zárni a Corleone-család történetét. Az 1990-ben, a második rész után 16 évvel készült harmadik részről sokan nem is szeretnek tudomást venni, és joggal: Michael Corleonéból kardigános, szemüvegét a nyakában zsinóron hordó kisnyugdíjas lett, borzalmas hajjal, és ugyan ez már az öreg Keresztapa, aki megbánta bűneit, és ki akarja vezetni a családot a bűnözésből, de szentimentalizmusa, sírása-rívása mégis karakteridegen attól a férfitől, aki hidegvérrel meggyilkoltatta a saját testvérét. A történet vatikáni kavarása - bár a maga nemében érdekes - valahogy idegen ebben a világban, a túlnyújtott fináléval Coppola lemásolja az első rész keresztelőjét, de a legrosszabb mégis a Michael lányát alakító Sofia Coppola, a rendező lányának alakítása. Noha később kiváló rendező lett, színészként borzalmas, és minden egyes jelenete kínos. Bár tudnánk feledni. A Keresztapának két része van.

 

Jack és Jill

A világ megfejthetetlen rejtélyei közé tartozik, hogy a végletekig idegesítő Adam Sandler hogy a fenébe csinált ekkora karriert, mert bár van néhány élvezhetőbb filmje, a legócskább ripacsok egyike. És ebben a fimben rögtön kettőt is kapunk belőle... És mi a fenét keres itt Al Pacino???

 

Mátrix - Forradalmak

A Mátrix nem trilógia, hanem egyetlen, a maga korában zseniális film. Mára kissé nevetséges a fekete bőrszerkós, nagykabátos, napszemüveges belassított keménykedés, és az akkor még lélegzetelállító, nagyon vagány bullett time-ot sajnos az unalomig elhasználták a későbbiekben, hogy ma már csak legyintünk rá, de a Wachowski-nővérek (illetve akkor még fiútesók) cyberpunk sci-fije mindörökre klasszikus marad, filmtörténeti mérföldkő. A folytatásban ugyan volt még néhány jó jelenet (autópályás üldözés...), de a sztori átment bullshitelésbe, ám a harmadik nem csupán csalódás lett, hanem egyenesen röhejes. A főszereplők sorsán csak röhögni lehet, de kínunkban.

 

Howard, a kacsa

A Marvel eredeti képregénysorozata egy felnőtteknek szóló szatíra volt, a filmfeldolgozás afféle családi fantasy-vígjáték lett. Illetve, tudja a csuda, mi, mert elég sok horrorisztikus rész van benne, és még több zavarbaejtő jelenet a látványosan műanyag kacsa és a lány közötti szexuális utalások miatt. No és a csöcsös kacsanőt is bár tudnánk feledni. Pedig a lovecrafti, mélyűrből kiszabadított démonok ötlete jó, és a finálé pazar stop-motion trükkjei a 80-as évek trükkjeinek legdicsőbb pillanatait idézik. 

 

Batman és Robin

A giccs- és bénaságorgia, ami évekre közröhejt csinált a képregényfilmekből. Érthetetlen, ki látta meg a teljes más karakterű George Clooney-ban a Denevérembert, ahogy az is, miért kellett még Batgirlt is bevenni az amúgy is zsúfolt forgatókönyvbe (ja, bocsánat, ennek a filmnek nincs olyanja), vagy hogy miért van Batmannak bathitelkártyája (mert ugye itt minden holmija bat-). Később nagyjából mindenki bocsánatot kért, hogy ez a film egyáltalán létezik. Legyünk azért igazságosak: agyzsibbasztásnak kiváló, tulajdonképpen egy jó móka az egész, a díszletek, Gotham City óriási szobrai állati jól néznek ki, és Schwarzenegger - tudván, hogy mekkora szarban játszik - látványosan remekül érzi magát, önfeledten ripacskodik, és tulajdonképpen ezt jó nézni.

 

A cápa bosszúja

Már az is abszurd, hogy folytatták Spielberg klasszikusát. Mindig jön egy gonosz cápa, puff neki. A "sorozat" mélypontja kétségkívül a negyedik rész, amiben ráadásul még bosszút is áll az a nyavalyás hal. Bizonyságul legyen elég ennyi:

Azért legyünk ismét igazságosak, a harmadik rész (3D!!) sem kutyafüle:

 

Gengszter románc

Csúfosan megbukott ez a romantika nélküli romantikus film, amire ha emlékezünk is, legfeljebb csak annyira, hogy a forgatásán jött össze Ben Affleck és Jennifer Lopez. És mi a fenét keres itt Al Pacino???

 

Háború a Földön

L. Ron Hubbard, a szcientológia atyjának klasszikusnak nevezhető sci-fi regényének filmfeldolgozása a "minden idők legrosszabb filmjei" listák állandó élharcosa, és ezért is szokás bocsánatot kérni.  A produkcióból csak úgy süt az olcsóság és ostobaság, és John Travolta - aki a szekta oszlopos tagjaként afféle szerelemgyerekként dédelgette a filmet - kínosan röhejes diszkont-klingonként, a busa földönkívüli fejével. Juj, és az a borzalmas nyelv... Traumatikus élmény, csak saját felelősségre szabad megnézni az alábbi részletet!

 

Baljós árnyak

A Star Wars várva várt előzménytrilógiáját soha nem tapasztalt várakozás előzte meg, és a badass trailer alapján még csak nem is sejthettük, hogy miféle az az új nap, ami a messzi-messzi galaxisra virrad. Azután jött Jar Jar Binks és a maszatos képű Dart Vader, és minden megváltozott. Pedig A klónok támadása sokkal-sokkal rosszabb.

 

Szellemirtók

Természetesen nem a klasszikus, hanem a 2016-os változat. Sajnos ha egy kiváló filmet kaptunk volna, akkor sem lenne jobb a megítélése: az emberi rosszindulat határtalan, a mocskolódók pedig mindig a leghangosabbak, és ez a film elkövette azt a "bűnt", hogy egy női gárdát indított harcba a komisz kísértetek ellen. Aztán a végeredmény objektíven megítélve sem lett jó, bár ha az lett volna, gyaníthatóan az sem enyhítette volna a közhangulatot.

 

Az idézett listára többek között felkerült két gyöngyszem is:  Ed Wood halhatatlan antiremekműve, a 9-es terv a világűrből és a Santa Claus Conquers the Martians című, örökbecsű hulladékfilm. 

Ezek klasszikusok a trágyadombi filmek legnagyobbjai közül, ezeket nem utálni, hanem szeretni és dédelgetni kell.