Ezeket a magyar filmeket várjuk 2022-ben

Kitűnőnek ígérkező alkotásokkal érkeznek idén az Inkubátor program elsőfilmes rendezői, azaz Baranyi Gábor Benő, Csoma Sándor, Moldovai Katalin, Szilágyi Fanni és Szabó Mátyás.

Baranyi Gábor Benő romantikát és sok-sok humort ígér fiataloknak szóló sci-fijével: az olyan influenszereket, mint Vasvári Vivien és Már Megint Kitty is felvonultató Zanox – Kockázatok és mellékhatások igazi hiánypótló alkotás. Csoma Sándor és Moldovai Katalin filmjei egyaránt valós eseményeket dolgoznak fel. Előbbi alkotó Magasságok és mélységek című munkája

Erőss Zsolt két kisgyerekkel magára maradt özvegyének gyászfeldolgozási folyamatát mutatja be,

míg az Elfogy a levegő egy erdélyi tanár nagy port kavaró meghurcoltatásának történetével ismerteti meg a nézőket. Szabó Mátyás és Szilágyi Fanni érdekes kapcsolatokról készített filmeket: a Vándorló levelek egy különleges képességekkel rendelkező fiatalemberről, a Veszélyes lehet a fagyi pedig egy ikerpárról mesél.


Jelen cikkben kizárólag az Inkubátor program idei öt alkotását listázzuk, de jönnek egyéb magyar filmek is az idén: a teljesség igénye nélkül érkezik a Legendárium című animációs film, az egy női testépítőről szóló Szelíd című filmdráma, a Kilakoltatás című, a miskolci CineFesten tavaly ősszel már bemutatkozott fergeteges szatíra és a taxisblokád történetét és Antall József válságát feldolgozó történelmi film, a Blokád. Az unoka című thrillerről, az Oscar-díjas Mindenki rendezőjének, Deák Kristófnak a művéről ebben a gyűjtésünkben már írtunk, de újra bemutatják a Szerelem első vérig című 1986-os romkomot is. És nagyon reméljük, hogy idén végre eljut a mozikba A vizsga folytatása, A játszma is.


Elfogy a levegő

Ana (Krasznahorkai Ágnes), a 30 éves pedagógus irodalmat tanít egy középiskolában. Az egyik szülő, Ákos (Bölönyi Zsolt) feljelenti az órán ajánlott Teljes napfogyatkozás című film miatt, ami Arthur Rimbaud életét mutatja be. A kezdetben ártalmatlannak tűnő feljelentés megrováshoz és megszégyenítéshez vezet, majd teljes elidegenítésig fajul. Az ügy végül nemcsak Ana karrierjében, de Ákos és fia, Viktor (Sándor Soma) kapcsolatában is drámai fordulatot hoz.

rendező: Moldovai Katalin
forgatókönyvíró: Palóczi Zita, Moldovai Katalin


Magasságok és mélységek

2013 májusának végén egy ország figyeli aggódva a híreket, amikor a Mount Everest első magyar meghódítója, Erőss Zsolt (Trill Zsolt) társával együtt eltűnik a Himalájában. Bár mindenki más még reménykedik, felesége, Sterczer Hilda (Pál Emőke) élő adásban jelenti be, hogy felesleges az újabb mentőexpedíciók szervezése. A következő hetekben a média szisztematikusan próbálja megtörni a nő keménységét. Csoma Sándor, számos nemzetközi hírű kisfilm rendezője a megtörtént eseményeket Erőss Zsolt felesége szemszögéből ábrázolja.

rendező-forgatókönyvíró: Csoma Sándor
forgalmazó: Mozinet


Vándorló levelek

Ábel (Vilmányi Benett), a különleges képességekkel rendelkező, húszas évei végén járó fiatalember a vak Fellegi professzor (Lukáts Andor) által vezetett, gyermekmentést végző cégnél dolgozik. Ha becsukja a szemét, elveszett gyerekek szemén keresztül képes látni, így segít őket megtalálni. Munkája az élete, amit csupán a vénkisasszony Mituk nénivel (Nagy Mari) oszt meg. De minden megváltozik, amikor egy nap hibát követ el, és egy felnőtt nő, Vera (Hartai Petra) látására csatlakozik rá. Neki köszönhetően elkezdi másként látni a világot, és különös kapcsolat alakul ki köztük. Egyre közelebb kerülnek egymáshoz, ez a szokatlan összhang azonban nem tartható fenn örökké…

rendező: Szabó Mátyás
forgatókönyvíró: Szabó Mátyás, Mikó Csaba, Barcsai Bálint


Veszélyes lehet a fagyi

Éva és Adél (Stork Natasa) egypetéjű ikrek. Látszólagos sikereik ellenére meg vannak rekedve és boldogtalanok. Amikor beleszeretnek ugyanabba a férfiba (Patkós Márton), szembe kell nézniük élethazugságaikkal és kezükbe venniük a sorsukat. A Veszélyes lehet a fagyi egy nyers, mégis szentimentális történet, amit a Kamaszkor végével 2015-ben a Friss Hús fesztivál fődíját elnyert, az utóbbi években tévésorozatokat rendező Szilágyi Fanni hoz el nekünk.

rendező: Szilágyi Fanni
forgatókönyvíró: Lányi Zsófia, Szilágyi Fanni
forgalmazó: Mozinet

Zanox – Kockázatok és mellékhatások

Romantikus sci-fi vígjáték egy magyar iparvárosból gyógyszerkísérlettel, időutazással és akciójelenetekkel. A film főhőse, a 18 éves Misi (Bálint Előd) egy Zanox nevű kísérleti szert tesztelve – miután megkóstol egy bizarr kinézetű házi pálinkát, amit egy idegen bácsitól kap a kórházban – véletlenül rájön, hogyan lehet az időben utazni. Baranyi Gábor Benő korábbi munkái alapján különleges alkotásra számíthatunk, melyben a könnyed szórakoztatás szerzői jegyekkel párosul.

rendező, forgatókönyvíró: Baranyi Gábor Benő

 

Döbrösi Laura a SZESSÖN vendégeként elárulta, hogy karmesternek lenni a világ legmenőbb dolga és azt is, mit jelent noisemakernek lenni, de beszélt a női zenészekről is.