Ezért kellett Robert Downey Jr.-t lecserélni George Clooney-ra a Gravitációban

Nem bírta a kiképzést.

A 2010-es évek első felében hirtelen népszerűek lettek az űrhajós sci-fik, lásd a Mentőexpedíciót, a Csillagok köztöt vagy a Gravitációt. Az utóbbi film George Clooney és Sandra Bullock főszereplésével hatalmas sikert aratott, és hét díjat nyert az Oscar-gálán, köztük a "Legjobb rendező" és a "Legjobb operatőr" díját.

Érdekes módon nem mindig Clooney és Bullock párosában gondolkodtak az alkotók, eredetileg Robert Downey Jr. és Angelina Jolie kapta volna meg a főszerepet, de a forgatáson kiderült, hogy mégsem Downey Jr. a legideálisabb ember a feladatra, így kerülhetett képbe Clooney.

Alfonso Cuaron rendező a The Hollywood Reporternek elmondta, hogy Downey Jr. számára a film technológiai követelményei jelentették a problémát.

"Szerintem Robert fantasztikus, ha megadjuk neki a szabadságot, hogy fellélegezzen, improvizáljon és változtasson a dolgokon. De kipróbáltuk az egyik ilyen technológiát, és nem volt kompatibilis. Ezután volt egy hetünk, amikor úgy tettünk, mintha semmi probléma nem lenne, aztán megbeszéltük, és azt mondtuk: 'Ez nem fog működni.’"

A technológia hihetetlenül klausztrofóbnak tűnt, ami talán túl soknak bizonyult Downey Jr. számára. A színész Howard Stern műsorában elmondta, hogy még a fejlesztés korai szakaszában került be a filmbe, Angelina Joliet akkor még nem is castingolták.

Az igazi probléma az volt, hogy Downey Jr-tól azt várták, hogy bonyolult technológiát használjon a forgatáson, és ez egyszerűen nem volt számára kényelmes.

"Alfonso és én nagyon jól kijöttünk egymással, de elmentem egy tesztre egy újfajta többgömbös kamerával, amivel a CGI-t csinálták, és én azok közé a fickók közé tartozom, akik elég könnyen kényelmetlenül érzik magukat."

A színész bement a tesztre, majd 20 percre múlva megkérdezte, hogy meddig tart még ez az „őrület”. Azt mondták neki, hogy „még négy vagy öt óra”, mire azzal reagált, hogy „nem, nem lesz annyi”.

Határokat kell szabni. Lépj le, mielőtt kiborulsz. (…) A végén mindenki azt csinálja, amit tennie kell. Néha valaki motorbalesetet szenved, és végül valaki más játssza el a szerepet, és a néző már el se tudná képzelni mással.”

via: Far Out Magazine