Ezért lépett fel Eminem az Oscar-gálán

A rapper maga mesélte el egy interjúban, miért adott mini meglepetéskoncertet a vasárnap éjjeli díjátadón – 17 évvel azután, hogy nem jelent meg átvenni az általa nyert trófeát.

A vasárnap éjjel tartott Oscar-gálán a hangvágás és hangkeverés kategóriákat ünneplő montázst követően (amit a mozitörténelem ikonikus filmzenéiből vágtak össze) mindenki meglepetésére nem más lépett a színpadra, mint Marshall Mathers, vagyis Eminem, és előadta azt a számát, a Lose Yourselfet, amivel nem kevesebb, mint 17 évvel ezelőtt, 2003-ban megnyerte a legjobb eredeti betétdalnak járó trófeát.

Akkor a művész nem volt ott a díjátadón, hogy átvegye a szobrocskát – nem mástól, mint Barbra Streisandtól (ezt munkatársa, Luis Resto tette meg helyette). Eminem egyébként is a meglepetések embere, hiszen két legutóbbi albuma (a 2018-as Kamikaze és a múlt hónapban kiadott Music to Be Murdered By) is meglepetésmegjelenés volt. Az Oscar-fellépést pedig állítólag annyira titokban akarta tartani, hogy a próbák idejére lezárták a helyszínt, a hollywoodi Dolby Theatre-t, és a rapper fenntartotta magának a jogot, hogy amennyiben fellépésének híre előzetesen kiszivárog, lemondja az egészet.

A Variety most egy telefonos interjúban megkérdezte tőle, minek köszönhető, hogy 17 éves késéssel mégis megjelent a gálán, és hogy annak idején mit csinált ahelyett, hogy személyesen vette volna át az általa elnyert díjat.

„Az jutott eszembe, hogy mivel akkor, amikor ideje volt, nem volt rá lehetőségem, menő lenne most megcsinálni.

Akkoriban nem gondoltam volna, hogy van esélyem nyerni, a Lose Yourselfet pedig pont pár héttel előtte adtuk elő a Grammyn a Rootsszal, szóval nem tartottam jó ötletnek. És az akkori énem úgy érezte, ezen a gálán úgysem értenek meg. De amikor így is nyertem, hogy nem voltam ott, rájöttem, milyen hiteles és igazi is valójában ez a díj” – mondta Eminem a lapnak.

A sztár azt is elmesélte, hogy az ötlet igazából az Oscar-gála szervezőitől eredt, akik már azután hívták fel a dologgal, hogy a 8 mérföldből származó részletet bevágták a montázsba. Ő pedig azért is mondott igent, mert úgy gondolta, jól jön a frissen megjelent album promóciójához is.

Annak idején egyébként Eminem csendesen töltötte otthon az estét, miközben zajlott a gála. Még csak nem is nézte a tévében sem, mert a lányának másnap a suli miatt korán kellett kelnie, így mindketten lefeküdtek aludni.

A rappert a fent említett Resto hívása ébresztette, akit még le is szúrt, hogy miért ébreszti fel legszebb álmából – majd a kolléga közölte, hogy megnyerte az Oscart. A mostani gálán pedig Eminem saját bevallása szerint nagyon jól érezte magát – hiszen még Salma Hayekkel is ölelkezhetett.


(via Variety)