Ezért nem lett Will Smith-ből Neo

Maga a sztár mesélte el egy friss videóban, hogy miért választotta annak idején a Mátrix helyett a Wild Wild West – Vadiúj Vadnyugatot.

Egy alternatív valóságban Will Smith a Bad Boys – Mire jók a rosszfiúk?, A függetlenség napja, a Men in Black – Sötét zsaruk és A közellenség után eljátssza minden idők egyik legsikeresebb filmjének, a Mátrixnak a főszerepét. A mi valóságunkban ehelyett az történt, hogy hiába kérték fel Neo szerepére, Smith inkább a Wild Wild Westet választotta, amelyben többek közt megküzdhetett egy robotpókkal – miközben a Mátrix popkulturális jelenség és a kilencvenes évek egyik legmeghatározóbb filmje lett, és nem utolsósorban 460 millió dolláros bevételt és két folytatást hozott.

A saját maga által közzétett videóban a sztár elmeséli, hogy A függetlenség napját követően azért utasította vissza a Men in Blacket, mert nem akart ő lenni az „alienes ürge”. Steven Spielberg, a film executive producere azonban rábeszélte, hogy vállalja J ügynök szerepét. Ezután a film után kérték fel a Wachowski testvérek a Mátrixra, ami ugye megint csak egy sci-fi volt, a megbeszélésükön pedig az alkotók nem igazán tudták felvázolni megfelelően a koncepciót a színész számára.

Ahelyett, hogy a film üzenetéről beszéltek volna, a két Wachowski azt ecsetelte Smith-nek, hogy képzelje el, hogy egy harcjelenet közben felugrik, majd ugrás közben megdermed a levegőben, a nézők szemében azonban körbeforog, mert rengeteg kamera lesz körötte – és így tovább. Később persze a szóban forgó képsorból kultikus jelenet lett, de elmesélve valóban kicsit zavarba ejtő lehetett, ezért nem csoda, hogy Smith inkább vissza se nézett.

„De persze nem vagyok rá büszke”

– vallja be a videóban a sztár, és természetesen szégyelli a Vadiúj Vadnyugatot is. De felsorolja kudarcos döntése pozitív hozadékait is, hiszen azok is vannak bőven. Először is így Neo Keanu Reeves lett, aki utánozhatatlanul hozta a figurát, másodszor pedig Laurence Fishburne csodálatosat alakított Morpheusként – miközben ha Neót fekete színész játszotta volna, Morpheust mindenképpen fehér színészre bízzák (Will Smith elárulja azt is, hogy az alkotók Val Kilmerben gondolkodtak). Hát így történt. Egy rejtéllyel kevesebb.


(via Uproxx)