Ezt hozza a szeptember a mozikba

Rengeteg filmet hoz a hónap a mozikba, köztük sok magyar munkát is, de igazi szuperprodukció csupán egy lesz, az ezer éve várt Bond-film, a 007 Nincs idő meghalni.

Egy buggyant francia vígjátékkal, a 30 nap maximummal nyitjuk a szeptembert, attól a brigádtól, akiknek a Nicky Larson - Ölni vagy kölni?-t és a Hozzám jössz, haver?-t „köszönhetjük”, a történet pedig egy zsaruról szól, aki azt hiszi, már csak 30 napja van, ezért minden akciót bevállal. A magyar Hasadék Erdélyben játszódó filmdráma, amelyben egy apa régen magára hagyott fiával találkozik újra, hogy aztán együtt kerüljenek nagy bajba. Az amerikai Miután elbuktunk a 2000-es Miután összecsaptunk című tinidráma folytatása, a Szent Ignác útja – Camino Ignaciano pedig az eucharisztikus kongresszusra időzített magyar dokumentumfilm. Szintén magyar doksi a Volt egyszer egy képregény, amely átfogó képet igyekszik adni a magyar képregénykultúráról. Kevésbé rendszerkomform az angol Szupernóva, amelyben Colin Firth és Stanley Tucci egy pár, akik egy utolsó közös útra indulnak.

A második héten „csak” öt film jön, abból kettő magyar. A legjobb dolgokon bőgni kell című vígjátékban Rainer-Micsinyei Nóra kénytelen egy halott rokonára vigyázni, ami rengeteg abszurd helyzetet eredményez, míg a jóval komorabb Természetes fény egy partizánvadász magyar alakulat útját kíséri el a Szovjetunió megszállt területén a II. világháború alatt. Szintén történelmi dráma, bár valamivel később játszódik a Kedves elvtársak!, amelyben egy szovjet kisvárosban egy békés tüntetést törnek le a hatóságok véres brutalitással. A Normális világ spanyol romantikus kalandfilm, amelyben egy férfi édesanyja utolsó kívánságát szeretné teljesíteni, amihez törvényt kell szegnie. A hét filmje egész biztosan a Kuponkirálynők lesz, amiben Kristen Bell és Kirby Howell-Baptiste használják ki a kuponrendszer hiányosságait, hogy nagyon megszedjék magukat – igaz történet alapján.

Enyedi Ildikó új munkája, a Füst Milán regénye alapján készült A feleségem története olyan világsztárokat vonultat fel, mint Louis Garrel, Léa Seydoux vagy a holland Gijs Naber – magyar színészek csak kisebb szerepekben tűnnek fel – és szerelmi háromszögbe oltott féltékenységi drámáról van szó. A François Ozon rendezte '85 Nyarában egy fiatal srác majdnem a tengerbe fullad, aztán beleszeret abba a fiúba, aki megmenti. A Soha többé nem fog havazni című lengyel szatírában egy titokzatos idegen érkezik egy gazdag lakóparkba, és hamar a hatása alá kerülnek az itt élők.

Az Éjszaka a házban című amerikai horror a szokásos kísértetházas sztori Rebecca Hall főszereplésével, az Oasis Knebworth 1996 jó kis koncertfilm a brit együttes legendás fellépéséről a Knebworth Parkban, az Irány a bárka! 2 pedig a közkedvelt mese folytatása, ha valaki nem találta volna ki. És lesz még francia vígjáték, ha valaki hiányolná: a Mamahotelben a szülők hazaköltözött nagyfiukat és annak csaját akarják kiutálni.

És a legjobb a végére maradt, a már tucatnyi alkalommal lehalasztott 007 Nincs idő meghalni, amely egyfajta karrierösszegző darab James Bond számára, hiszen régi ellenségek és elvarratlan szálak futnak itt össze, és feltűnik egy titokzatos új gonosz (Rami Malek) is. Nagyon várjuk! A szakadár című, thriller elemmel dúsított dokumentumfilm a Washington Post újságírójának eltűnéséről szól Isztambulban. Kis Hajni új filmje, a Külön falka egy, a börtönből frissen szabadult biztonsági őrről szól, akinek 12 éves kislányával kell boldogulnia, ami hihetetlenül nehéz feladat az érzelmileg teljesen zárt férfinak. Végül egy filmtörténeti különlegesség: újra mozikba kerül Jancsó Miklós klasszikusa, az 55 éve bemutatott Szegénylegények.