Félő, hogy letartóztatták az eltűnt kínai színésznőt

Az X-Men: Az eljövendő múlt napjaiban is szerepelt Fan Bingbinget három hónapja nem látták, és a közösségi médiából is eltűnt.

A Kína egyik legnagyobb sztárjának számító Fan vezette tavaly a Forbes kínai hírességek bevételét rangsoroló listáját, 43 millió dolláros becsült jövedelemmel. A 37 éves színésznő eltűnésére azután került sor, hogy a hatóságok nyomozni kezdtek utána adócsalás miatt. Azt gyanítják ugyanis, hogy 2003-as filmje, a Shou ji (Cell Phone) után valójában nem 1,6 millió dollárt kapott, amennyit bevallott, hanem sokkal többet, mintegy 7,8 milliót.

A kínai szórakoztatóiparban állítólag bevett szokás, hogy úgy kerülik el a magas adók befizetését, hogy a valódi, magasabb kereseteket eltitkolják a hatóságok elől, és csak egy kisebb összegről írnak szerződést. Nem kizárt tehát, hogy Fan Bingbinggel példát akarnak statuálni, így üzenve a többi ügyeskedőnek, hogy hamarosan rájuk is lecsaphatnak.

Fan Bingbing idén Cannes-ban. Forrás: Emma McIntyre / Getty Images

 

Fannak 62 millió követője van a legnépszerűbb kínai közösségi médiás felületen, a Weibón, ahol azonban július 26-án posztolt utoljára. Személyesen pedig utoljára július elején lehetett látni, amikor ellátogatott egy gyerekkórházba. Egy állami kiadvány szeptember elején azt írta, a sztár ellen eljárás folyik, őrizet alatt áll és jogi felelősségre vonásra számíthat; ám később a szóban forgó cikk eltűnt az internetről, a hatóságok pedig nem kommentálják az értesülést – a rajongók így teljes joggal aggódnak kedvencük testi épségéért.

Fan Bingbing olyan, hazánkban is látható kínai filmekben szerepelt, mint az Ikerhatás 2., A klánok háborúja, A pekingi gyermek, a Testőrök és gyilkosok vagy a Leszámolás Tokióban. De benne volt amerikai alkotásokban (X-Men: Az eljövendő múlt napjai), illetve amerikai műveknek a kínai piacra forgatott verziójában (Vasember 3.) is.


(via Independent)