Filmek, amik eredetileg csak egy poénként kezdték

Túl jók voltak egy rövid gegnek, ezért rendes filmet csináltak belőlük. És ezek többnyire óriási kasszasikerek lettek.

Wayne világa

10 dolog, amit talán nem is tudtál a Wayne világáról

1992. február 14-én mutatták be az amerikai mozik Mike Myers kultfilmjét, ami a Saturday Night Live népszerű Wayyne's World-szkeccseiből nőtte ki magát. A 30 éves évforduló örömére összeszedtünk róla néhány érdekességet.

Tovább

Mike Myers egyik legironikusabb filmje eredetileg csak egy ütős párperces jelenet volt a Saturday Night Live egyik adásában. Viszont akkora sikere lett a szülői ház pincéjében rockról szóló tévéműsort csináló két fanatikus történetének, hogy gyúrtak belőle egy rendes filmet, ami a mai napig kultikusnak tekinthető. Nem mellesleg a bevétel terén is nagyot durrant, lett is belőle második rész, ami viszont már nem lett ekkora siker. Van egy jelenet, amikor az autóban öten utaznak, majd előadják a Queen zenekartól a Bohemian Rhapsody című dalt. Ebből akadt egy kis konfliktus. A produkciós cég valamiért nagyon nem szerette volna ezt a dalt, viszont a Guns N' Roses-t igen. Sokáig ment az egyezkedés, hogy miért az éppen aktuális menő rockbanda dala szóljon a Queen helyett. Myers viszont imádta a Bohemian Rhapsodyt, így ragaszkodott ahhoz, hogy ez szóljon a jelenet alatt. Egy 2014-es interjúban arról mesélt, hogy képes volt addig elmenni, hogy a felmondásával fenyegetőzött. Konkrétan megmondta, hogy Ha nem a Bohemian Rhapsody lesz, akkor ő kiszáll.

Csúcsfejek

Ez egy jó példa arra, hogy nem minden vicc ér meg egy teljes filmet. Igaz, hogy a főszereplő, Dan Aykroyd bevallása szerint az élete legjobb munkája, amit ebben a filmben nyújt. A moziba járó közönséget annyira nem sikerült megfogni a tojásfejű űrlények fura kalandjaival, így erre a filmre egy nagyon szűk rétegen kívül talán nem is emlékeznek sokan. Hogy lehet ilyet kitalálni? Csúcsfejű űrlények. Dan Akroyd ötlete volt az egész, aki elárulta, hogy egyik este nézte a tévét. Nézte a tévét és füvezett. Ekkor fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy a tévében szereplő emberek feje miért nem éri el a képernyő tetejét. Arra gondolt, hogy kár lenne veszni hagyni ezt a rengeteg kihasználatlan területet, így kitalálta a Csúcsfejeket, amik eleinte a Saturday Night Live-ban debütáltak.

Diszkópatkányok

Mizu? Vidéki vagy? - 20 éves a Diszkópatkányok

Richard Grieco, a vesémbe látsz!

Tovább

 

Ma már természetesnek vesszük, hogy a 90-es évek egyik legemlékezetesebb vígjátéka egy másfél órán át tartó poénáradat, pedig ez is csak egy sketchként kezdte a Saturday Night Live-ban. 1996-ban kerültek képernyőre a két indokolatlanul fényes öltönyben, diszkóban csajozni próbáló Butabi testvérek, akik a What is Love című dalra úgy rázzák a fejüket, mint korábban soha senki. A szerethető lúzerek történetéből két év múlva készült film. És ezt nem másnak kell megköszönni, mint a Spinédzserek rendezőjének. Ő volt az, aki rendesen lobbizott azért, hogy a The Roxbury Guys című párperces jelenet egy egész filmként folytathassa karrierjét. A film hozott 30 millió dollárt, de a kritikusok nem voltak teljesen elájulva, viszont a Diszkópatkányok a mai napig kultfilm.

MacGruber

Ez az egyértelmű MacGyver paródia is a Saturday Night Live-ban kezdte a karrierjét. Egy poénnak elment, de itt még nem volt egyértelmű, hogy ebből lehet ennél több.

A műsort, amiben feltűnt a jelenet, látta a Pepsi is - mármint a Pepsinél valaki - és megszületett a döntés, hogy nekik kellene egy reklám, amiben ez a figura szerepel. Az extra az egészben, hogy nem akármikorra időzítették ezt a reklámot, hanem a Superbowl idejére. A biztonság kedvéért még az eredeti MacGyvert alakító Richard Dean Andersont is belerakták a reklámba. Hogy megugrottak-e az üdítő eladási számai, azt nem tudni, nem is lényeges, de ez volt az a pont, amikor el lehetett kezdeni beszélgetni egy lehetséges film ötletéről. Nem volt egyértelmű, hogy ebből lesz bármi is, ugyanis megvolt a veszélye annak, hogy a MacGruber-poént nem lehet 1,5 órán keresztül nyújtani, hogy ebben nincs annyi. A másik oldalon viszont ott volt az, hogy MacGrubernek lett egy elég stabil közönsége, rajongója.