Filmek, amikről nem is gondoltad volna, hogy kapcsolódnak egymáshoz

Az Alien, a Szárnyas fejvadász és Firefly közös univerzumban játszódnak? Ugyanabban a balesetben született meg a Fenegyerek, mint a Tini Nindzsa Teknőcök?

Kémkölykök és Machete

Robert Rodriguez a következőt mesélte a Desperado forgatása idejéről: "Amikor találkoztam Danny-vel, azt mondtam neki: Ez a fickó lehetne valami mexikói Jean-Claude Van Damme vagy Charles Bronson, minden évben benne lenne egy filmben, és Machete-nek kellene hívni." És lőn. Danny Trejo a Desperado morcos késdobálója a Kémkölykökben Machete bácsiként szerepelt, a srácok joviális nagybátyjaként, aki igazán szuper kémkütyükkel látja el a gyerekeket. Ez a barátságos fickó ugyanaz a Machete, csak bácsi nélkül, aki a Machete-filmekben halomra gyilkolja és belezi az ellent.

Golfőrültek, Szellemirtók, Casper

A Golfőrültekben Bill Murray Carl Specklert, a golfpálya zakkant gondnokát alakította, ám a figura feltűnt (volna) a Szellemirtókban is. A kapocs Harold Ramis: ő rendezte a Golfőrülteket, és ő Egon Spengler a Szellemirtókban. Murray-t végül nem láthattuk kettős szerepben, ugyanis Speckler jelenetét kivágták. Ebben az immár hajléktalan fickó a Central Parkban sétálgatott volna haverjával, akit Dan Aykroyd alakított. Aykroyd pedig Szellemirtóként az 1995-ös Casperban tűnt fel, aki rémülten menekül az ostoros Majorból, mert még egy szellemirtó sem bír el a barátságos szellem genyó nagybácsijaival.

Tarantino két filmes univerzuma

A rendező filmjeiben (sőt, még azokban is, amit csak írt) több inside joke is végigvonul, mint a Red Apple cigaretta (a Ponyvaregénytől kezdve, a Tiszta románcon és az Alkonyattól pirkadatigon át a Kill Billig, de a Grindhouse-ban és ügyesen elrejtve ugyan, de még a Becstelen brigantykban is), vagy a Ponyvaregény emlékezetes Big Kahuna Burgerje, amit a Gecko testvérek is szívesen eszegetnek. Az sem titok, hogy Tarantino filmjeinek karakterei között ilyen-olyan kapcsolat van, a legismertebb a két Vega: Vincent a Ponyvaregényből és Mr. Blonde, azaz Vic Vega, a Kutyaszorítóban-ból (bocs...). A Tiszta románc-beli Alabama drogot ad el Lee Donowitz hollywoodi producernek, a Becstelen brigantyk Donny Donowitzának, azaz a Medve Zsidó fiának, és még sorolhatnánk. Tarantino filmográfiájának azonban két univerzuma van: az egyik a "valóságos", a másik a "filmes", azaz filmjeinek egyik része olyan univerzumon osztozik, amelyek a másik univerzumban ténylegesen filmként léteznek. Utóbbiak közé tartozik például a Kill Bill és az Alkonyattól pirkadatig – bár a kevés felsorolt példából is láthatjuk, hogy a két univerzum között is rengeteg az összefüggés, így e kettős felosztás inkább afféle érdekes poén.

Fenegyerek és Tini Nindzsa Teknőcök

Az eddigiek közül ez a legérdekesebb: Matt Murdoch még gyerekként megment egy, az útra vakmerően lelépő vak öregembert egy száguldó teherautó elől, ami tartályokban radioaktív folyadékot szállít. Az egyik lehulló tartály összetörik, és a folyadék Matt szemébe fröccsen. Megvakul, ám emberfeletti érzékelését és reflexeit is a baleset során szerzi meg. Ám itt nincs vége a jelenetnek: egy kisfiú befőttesüvegben négy kis teknőst vitt, és ijedtében elejtette, amikor Murdoch félrerántotta az öreget. A teknősök lepottyantak a  csatornába, ahogy a kiömlött radioaktív trutyi is oda csordogált... a következményeket jól ismerjük. Persze ez csak egy főhajtás, de tekinthetjük paródiának is, ugyanis további hasonlóságok, párhuzamok is vannak a teknőcök történetében. Szecska mester a Fenegyerek Stickjének a megfelelője, Zúzó nindzsái, The Foot (A Láb) pedig a The Hand (A Kéz) klánnak.

Alien, Szárnyas fejvadász, A katona, Ragadozó, Firefly/Serenity

Az Alien előzménye, a Prometheus DVD kiadásának extrái között megtalálhatjuk Peter Weyland levelét, amelyben ódákat zeng mentoráról, aki robotikai fejlesztéseivel óriási hatással volt rá. Ez nem más, mint Eldon Tyler a Szárnyas fejvadászból, a replikánsok atyja. A Kurt Russell-féle A katonában láthatjuk a roncstelepen a Szárnyas fejvadász repülő autóinak egyikét, illetve utalás van rá, hogy a címszereplő részt vett azokban a harcokban, amelyeket nevezetes monológjában Roy Batty is említ. Russell figurája harcolt a Tannhäuser kapunál vívott csatában, sőt, a helyszín neve még tetoválásként is szerepel rajta, amit a filmben külön megemlítenek. A Firefly első részében pedig a Serenity-völgyi csatában játszódó jelenetben a Weyland-Yutani logóját láthatjuk egy forgólövegen. A Predator kapcsolódási pontját az Alienhez pedig már jól ismerjük. Azért szép kis kiterjedt univerzum ez.

(Forrás: Looper)