Filmplakátok, amik lelőtték a poént

Szeretnéd előre tudni a film végét? Megismerni a legnagyobb csavart a történetben, netán a titokzatos gonosz személyét, a nagy küzdelem végeredményét? Csak nézz a film plakátjára!

E.T. - A földönkívüli (1982)

Ha egy filmnek van igazi nagy dramaturgiai és érzelmi csúcspontja, akkor arra a készítői nyilván nagyon büszkék, és így lehetett Spielberg is, amikor úgy döntött, hogy egy ilyen pillanatot örökít meg a film plakátján. A kis földönkívüli és az őt bújtató és neki segítő gyerekek vezéregyénisége, Eliott a srác biciklijén magasba emelkednek, a hátteret a Hold biztosítja, csak ezzel azt is elárulják, hogy ők ketten megmenekülnek az emberiség rossz oldalát szimbolizáló felnőttek elől. Persze az is lehet, hogy itt már a későbbi plakátgyűjtőkre gondoltak…

Rocky IV. (1985)

Hogy legyőzi-e a látszólag esélytelen AMERIKAI Rocky Balboa a látszólag legyőzhetetlen szovjet bokszolót, Ivan Dragót –  a Drago nem is orosz név! - a Rocky sorozat negyedik részében, egyben bosszút állva legjobb barátja haláláért? Sylvester Stallone, aki itt egyben rendező is volt, nem bízta a dolgot a véletlenre és a nézők képzeletére, hiszen a plakáton ott van a győzelmét ünneplő Stallone, ráadásul amerikai zászlóba burkolva. Nehéz pillanat lehetett ez annak idején minden, kezdetben reménykedő szovjet állampolgárnak, aki csak ránézett erre a plakátra!

A bárányok hallgatnak (1991)

És a plakáton ott az egész történet. Merthogy Clarice Starling különleges ügynök száját az a rendkívül ritka lepkefajta takarja el, amelynek bábját a filmbeli sorozatgyilkos, Buffalo Bill egyik áldozatának torkában találtak meg. És ami az átváltozást jelképezi, és az egész erről szól, mert a gyilkos nővé akar változni, de ott van a másik trauma is, Sterling kiskori élménye a bárányokkal, amit Hannibal Lecternek vall meg – na, egyedül ő, vagyis Anthony Hopkins hiányzik innen!

A remény rabjai (1994)

Vajon kiszabadul hősünk, a kettős gyilkosságért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Andy Dufresne? Vajon feladja az egykori bankár és megtörik? Vajon megadatik neki a megváltás, ami az eredeti címben – The Shawshank Redemption - oly feltűnően szerepel? Tessék tippelni először a plakát nélkül, majd a plakátra nézve. Amin egy, a szabadságát a zuhogó esőben önfeledten ünneplő férfit mutat. És így elnézve a két posztert, ezt is biztosan az csinálhatta, aki a Rocky IV-ét.

A fülke (2002)

Az amúgy nem túl szimpatikus Colin Farrellt egy titokzatos valaki egy utcai telefonfülkébe csalja, majd jól irányzott lövésekkel sakkban tartja, és titkai beismerésére kényszeríti – és végez mindenkivel, aki közbe akar avatkozni. Nem látjuk a titokzatos mesterlövészt egészen a legutolsó pillanatig, kivéve azokat, akik csak egy pillanatra is rápillantottak a plakátra, ahol ott sandít Kiefer Sutherland – és, ha valaki nem ismerné fel őt, a neve is ott virít. Innentől már nem kell japán csodagyereknek lenni ahhoz, hogy gyanakodni kezdjünk a legvégéig egyáltalán nem látható Sutherlandre!

Thor: Sötét világ (2013)

A mindig megbízhatatlan, örökké rosszban sántikáló Loki nagyon fessen üldögél a plakáton, és mellette nem véletlenszerűen odahajigált tárgyak hevernek a földön. Ott van ugyanis féltestvére, Thor legendás pörölye, a Mjolnir és apja, Odin szintén legendás sisakja. Vajon ez azt jelenti, hogy a ,megtévesztés istene legyőzi Thort vagy azt, hogy felveszi valaki más, ne adj isten, az apja alakját, hogy MEGTÉVESSZEN valakit? Mondjuk, akinek a pörölye mellette hever. A plakát szerint van erre esély.

A túlélő (2013)

Az eredeti cím Lone Survivor, vagyis az Egyetlen túlélő, ami már önmagában is egy bazi nagy szpojler – a magyar verzió ehhez képest enged némi szabad játékot a lehetőségeknek. Ha ehhez hozzáadjuk azt, hogy a poszteren nem az afgán hegyek között különleges bevetésre induló négy amerikai kommandós, hanem csak az egyiküket alakító Mark Wahlberg közelije látható, akkor olyan sokat nem lehet tévedni, ha arra gondolunk, ő lesz az, aki túléli a bevetést. És tényleg, mert még az is kiderül, hogy a film igaz történet alapján készült, vagyis a filmesek nem engedtek szabad teret fantáziájuknak, hanem úgy lesz, ahogy azt az újságok is megírták. Csak egy amerikai éli túl a kalandot.

Terminator: Genisys (2015)

A Terminátor franchise ezen darabját valahogy mindenki utálta, beleértve a plakát tervezőjét is. Mert mi másért rakta volna oda a grafika közepébe John Connor, az emberi ellenállás vezetőjét tűzben égni, amiről rögtön kiderül, hogy az emberi szövet alap alatt nem csak a feljebb látható Arnold Schwarzenegger esetében található fémváz, hanem nála is. Igen, ebben az alternatív múltban a fiú Connor valójában egy gép, egy kyborg, egy Terminátor, de ez titok. Ja, nem titok, ott van fent egyértelműen a plakáton!

Cloverfield Lane 10 (2016)

Egy nő egy szörnyű baleset után egy pincében tér magához a radiátorhoz láncolva, és attól fél, hogy elrabolták. "Fogvatartója" azt állítja, hogy megmentette az életét, mert a Földet szörnyű űrlények támadták meg, szinte mindent elpusztítva odafent. És a lány nem tudja, higgyen-e neki, ahogy mi sem, és a film zseniálisan tart mindenkit bizonytalanságban. Kivéve azokat, akik látták ezt a posztert, amin hősnőnk egy LÉTEZŐ űrlény elől menekül, ami az utolsó öt perc történése és egyben a történet megfejtése is. A legtöbb helyen egyébként egy sokkal jobb és sokkal kevesebb titkot eláruló plakát került ki az utcákra.