Filmszereplők, akiktől tényleg félünk

Sokféle gonosztevő létezik a vásznon, és akadnak olyanok, akik tényleg a frászt hozzák ránk.

Norman Stansfield

Gary Oldman (is) óriásit alakított a Leon, a profiban. A szadista, drogfüggő, teljesen elmebeteg rendőr maga a megtestesült gonoszság, és ami még félelmetesebb, hogy kiszámíthatatlan. Fura volt ezután Gary Oldmant olyan szerepekben látni, amiben jóságos fickót alakított, bár talán egy picit még akkor is félünk tőle.

 

Max Cady 

Robert De Niro számtalan legendás szerepet eljátszott, és gonosztevő is volt jó néhányszor, de talán mind közül a Cape Fear – A rettegés foka agyontetovált, kigyúrt Max Cadyje a legfélelmetesebb. Ez az ember minden porcikájában, minden gesztusában maga az ördög.

 

Joker

Heath Ledger Jokere, részint a színész korai, tragikus halála miatt pillanatok alatt az egyik legnagyobb kultfigura lett. És Jack Nicholson, egyébként szintén zseniális,  színpadias bohóca után Ledger egy rafinált, hihetetlenül intelligens, ám teljesen kiszámíthatatlan karakterrel állt elő, és épp emiatt félelmetes. Gondoljunk csak a nevezetes bűvészmutatványra.

 

Tommy DeVito

Az ír kapcsán szinte mindenki megemlíti, hogy Joe Pesci a korábbi gengszterszerepeivel ellentétben milyen békés, mondhatni jóságos nagybácsi-típusú karaktert alakít. A Nagymenőkben (és a Casinóban is) egy agresszív állat volt, aki gyakorlatilag bármire bepöccen, egyetlen pillanat alatt, és akkor jaj, annak, aki az útjába kerül. És itt is gondoljunk egyet, például a golyóstollas jelenetre.

 

Michael Myers

Tekintsünk el a gyatra folytatásoktól, és csak John Carpenter eredeti filmjét nézzük: Myersben az a legfélelmetesebb, hogy nem tudunk róla semmit. Sőt, semmi nem indokolja, miért öli meg a nővérét, majd miért ered Laurie Strode nyomába. Egy nagydarab, arcnélküli ember, aki nem szól egyetlen szót sem, csak áll az út túloldalán, bámul a bokrok közül, és bármikor megölhet. Mert csak. Maga a hétköznapokba bekúszó rettenet.

 

Hans Landa

Nyájasság és széles mosoly mögé rejtett elemi gonoszság: Hans Landa már a Becstelen brigantyk elején megmutatja, hogy egy pohár tejet is meg lehet úgy inni, hogy a néző rámarkoljon a szék karfájára, és hevesebben verjen a szíve. Hogy úgy meg lehet enni egy rétest, tejszínhabbal, hogy az embert kiverje a víz.

 

Pennywise

Persze a CGI is megteszi a magáét, de Bill Skarsgård már alapjáraton, bohóccá maszkírozva maga a megtestesült lidércnyomás. De hát a Krajcáros bohócnap épp ez a dolga, hiszen a legnagyobb félelmeinket jeleníti meg.

 

Annie Wilkes

Annie Wilkes odaadó rajongó. De Annie Wilkes rosszul viseli, ha istenített regényírója megöli kedvenc karakterét. Ezért Annie Wilkes megmenti, meggyógyítja, gondoskodik róla, és regénytől vagy filmfeldolgozástól függően levágja vagy kalapáccsal eltöri a hőn imádott író lábfejét. 

 

Ratched nővér

A Száll a kakukk fészkére Főnénije a filmtörténet egyik legellenszenvesebb figurája, kőszívű, hidegvérű, passzív-agresszív szörnyeteg,  minden porcikájából árad a gyűlölet. Ezt illik viszonozni, viszont ne feledjük, hogy neki köszönhetően végeztek lobotómiát szerencsétlen McMurphy -n.

 

Harry Powell tiszteletes

A vadász éjszakája nagyon különleges film, a német expresszionista filmek vizualitását ötvözi a noiréval, de szerkezetében sem követi a krimik bevett szabályait. Robert Mitchum alakítja a vallási megszállott Powellt, aki nőket gyilkol, és akár maga a zord kaszás, halálos nyugalommal üldözi a prédát, közben egy dalocskát énekelget.

 

Amon Goeth

A Schindler listája a borzalom krónikája, és aki a szörnyűségeknek arcot ad, az Goeth, az auschwitzi megsemmisítő tábor parancsnoka, aki a reggeli torna és egy szál cigi között pusztán zsidókra lövöldözik a tornácáról.

 

Vidal kapitány

A Faun labirintusa evilági szörnyetege Vidal, a szadista, kegyetlen katona, igazi szörnyeteg. Ha csak egyetlen jelenetét említjük, akkor a fej szétverése az.

 

Hannibal Lecter

Egy idő után Dr. Lecter afféle antihőssé vált, de A bárányok hallgatnak Anthony Hopkinsa pusztán egy delejes modorú, félelmetesen intelligens szörnyeteg. No és persze bárkit szívesen elfogyaszt, legyen akár csak egy kicsit is udvariatlan.