Furcsa kölkök - Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei kritika

A kérdésre, hogy Tim Burton készít-e valaha újra nagyszerű timbörtönös filmet, nem kaptunk megnyugtató választ, de jól szórakoztunk a hosszú című filmen.

Kinek ajánljuk? Meseszerető felnőtteknek, kiskamaszoknak, illetve Tim Burton és/vagy Eva Green rajongóinak!

Tim Burton már egy ideje nem találja önmagát. Amikor más meséjét dolgozza fel, nem tud felszabadultan dolgozni – ilyen lett az anyagilag sikeres, de emlékezetesnek aligha nevezhető 2010-es Alice Csodaországban, amikor régi sikereit akarja megidézni, lyukra fut, mint az Éjsötét árnyék esetében. Igazán jót pedig akkor készített az elmúlt jópár évben, ha jó messzire elrugaszkodott a saját stílusától, és valami egész másba fogott – ez volt a Nagy szemek -, vagy ha animációval próbálkozott, mint a Frankenweenie - Ebcsont beforr. Új filmje, a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei leginkább az Alice Csodaországgal feldolgozás kategóriájába esik: érezhetően nem egy jellegzetes Burton történet, de rengeteg furcsaságot tartalmaz, eszméletlenül látványos – és megint 3D-s! -, de nélkülözi az igazi mélységet és átütő erőt. Viszont nem az X-Men kissé elvarázsolt verziója, pedig ettől tartottunk.

Ransom Riggs bolhapiacon gyűjtött különleges, késő viktoriánus korabeli fényképeket, amiken gyerekek láthatók. Akkoriban sokan kísérleteztek a fotózás lehetőségeivel, eljátszottak az új médium által kínált lehetőségekkel, képeiken emberek lebegtek, átlátszóak voltak vagy más furcsa kunsztokat tudtak, voltak csalók is, akik hiszékeny embereket vezettek meg szellemek fényképeivel. A lényeg, hogy Riggs meglátta a történetet a valóban elvarázsolt képek mögött, ebből született a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei három kötete a maga egyedülálló karaktereivel, amiben Tim Burton is meglátta a lehetőséget, a címszerepet pedig szerencsére a közepesre sikerült Éjsötét árnyékban is nagyszerű Eva Greenre bízta, Johnny Deppet pedig még nagyobb szerencsére hagyta a fenébe, mondván, van szegénynek elég baja.

Hősünk, Jake a napos Floridában él napjainkban, az egyetlen különös benne a nagyapjához fűződő viszonya, aki kiskora óta tündérmesére emlékeztető történeteket mesélt neki a saját fiatalkoráról egy távoli, a wales-i partvidéken található szigeten, ahol egy gyerekotthonban élt. Aztán a nagypapa különös körülmények között elhalálozik, Jake pedig bamba, semmit sem értő apja kíséretében elindul a távoli szigetre, megkeresni az otthont – amit a háború alatt ugyan lebombáztak, mégis itt működik Vándorsólyom kisasszony iskolája, ahol minden nap 1943. szeptember 3-át írják, és ahol olyan gyerekek élnek, akiket kivételes képességeik miatt nem fogad be a társadalmon. Van, aki szupererős, tüzet gerjeszt, láthatatlan vagy a levegőt uralja. Csakhogy a fiút egészen Floridából követte valaki, aki halálos veszélyt jelent mindenkire – és mindez papíron nagyon erősen emlékeztet az X-Men filmekre és Xavier professzor különleges gyerekeket gondozó iskolájára.

Szerencsére a Vándorsólyom kisasszony más utat jár, mint az X-Men filmek, minden túldíszítettsége ellenére egyszerűbb, sallangmentesebb azoknál, vagyis mese marad. Nem túl bonyolult mese, nem is túl eredeti, és azt sem mondhatnám, hogy végig teljesen lekötött, de van egy hangulata, ami miatt mégis szerethető. Eva Green is fantasztikus, tessék figyelni az arcjátékát, olyan intenzitása van, hogy az csoda, Samuel L. Jackson pedig nagyszerű gonosz – annak ellenére, hogy ma már csak rutinból szokott játszani. Asa Butterfield ugyan messze nem kiemelkedő, de szimpatikus főhős, akárcsak Ella Purnell, a megmentésre váró szöszi, akinek remek pillanatai vannak. A film legnagyobb érdeme és furcsasága, hogy a komor, sőt, ijesztő téma ellenére mindvégig könnyed tud maradni – a gyereket üldöző, valószínűleg Guillermo Del Torótól kölcsönkért lények ugyanis TÉNYLEG ijesztőek, és mint kiderül, rengeteg áldozatuk volt már.

Mindez messze, de nagyon messze nem hozza Tim Burton legjobb filmjeinek szintjét – hol van már az Ollókezű Edward vagy Az Álmosvölgy legendája? – de akik nem a rendező neve miatt ülnek be a film, azok valószínűleg nem fognak csalódni.  

Értékelés: 6/10

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu