George Clooney Szíria fegyvertelen hőseiről forgat

George Clooney is beleállt a szíriai témába: a Netflixen közzétett The White Helmets, vagyis a Fehérsisakosok című dokumentumfilmből készíti el saját verzióját.

Clooney és a produceri munkában segítő társa, Grant Heslov még nagyon az elején vannak a projektnek: éppen írót keresnek a tervezett filmhez saját filmes cégükön, a Smokehouse Pictures-ön keresztül. A dokumentumfilm jogai jelenleg a CAA tulajdonában vannak - számolt be a variety.com.

A Fehérsisakosok című dokut Orlando von Einsiedel rendezte, a producer pedig Joanna Natasegara volt, és szerepel az Oscar-esélyesek között a legjobb rövid dokumentumfilm kategóriában, ebből forgatna egész estés filmet Clooney.

A fehérsisakosok a Szíriai Polgári Védelem fegyvertelen önkéntesei, akik jellemzően hentesek, mérnökök, pékek, tanárok, és nem menekültek el a háború és pusztítás színhelyéül szolgáló országból, hanem önként segítenek a kiszolgáltatott, menekülésre képtelen embereken. Munkájukért Alternatív Nobel-díjjal is kitüntették őket. Nagyjából háromezren vannak, és eddig több mint 60 000 embert mentettek ki a lebombázott városokból Szíriában. A csapat 150 tagját vesztette el eddig a háborúban.

„A fehérsisakosoknál van egy mottónk: aki egy életet megmentett, az megmentette az egész emberiséget” - mondja egy önkéntes a dokumentumfilmben.

Clooney 2005-ben kapott Oscar-díjat a Sziriana című filmben nyújtott alakításáért a legjobb mellékszereplő kategóriában: egy CIA-ügynököt játszott egy meg nem nevezett államban a Perzsa-öbölben. A színészet mellett az executive produceri munkálatokat is ő végezte, valamint szintén ő volt a producere Heslov-val és Ben Affleck-kel együtt a 2012-es Az Argo-akció című filmben, mely megkapta a legjobb filmért járó Oscar-díjat is.

A Fehérsisakosok szeptemberben került fel a Netflixre, itt meg lehet nézni a trailerét:

Ha támogatnád a Fehérsisakosokat, akkor ezen a linken keresztül tudsz nekik adományt küldeni.