George Lucas szomorúan mesélte el, miért adta oda a Star Warst a Disney-nek

Nagyon nehéz volt a búcsú, de kénytelen volt megtenni, mert a saját bevallása szerint csak 2022-re készült volna el a IX. résszel, és ráment volna a családi béke és az élete is.

Nagy-Britanniában már novemberben megjelent, az Egyesült Államokba decemberben érkezik meg a Taschen kiadó gigantikus Csillagok háborúja-kötete, a 600 oldalra rúgó The Star Wars Archives: Episodes I-III 1999-2005, amelyben számos, korábban sosem hallott hihetetlen sztori és forgatási érdekesség vár a kíváncsi rajongókra. Többek között maga George Lucas meséli el a kötetet jegyző Paul Duncan filmtörténésznek, milyen viharos érzelmek vezettek benne egészen odáig, hogy végül 2012-ben a Star Wars franchise szőröstül-bőröstül átkerült a Disney-hez.

Akkoriban vágtam bele a következő trilógiába. Beszélgettem a színészekkel, megkezdtem a felkészülést. Viszont neveltem a feleségemmel a lányunkat. Tíz évbe telik egy trilógia elkészítése, az I-II-III. részek leforgatása 1995-től 2005-ig tartott.
Fotó: Todd Anderson/Disney via Getty Images

 

Itt Paul Duncan visszakérdez a könyvben, hogy ha Lucas 2012-ben tényleg belevág az új trilógiába, akkor a IX. epizóddal csak 2022-re készült volna el?

2012-ben 69 éves voltam. Tehát adott volt kérdés: képes leszek-e ezt csinálni egész életemben? Szeretném újra átélni mindezt? Végül úgy döntöttem, hogy inkább felnevelem a lányomat, és élvezem az életet egy ideig. Megtehettem volna, hogy nem adom el a Lucasfilmet, és ráveszek valakit, hogy irányítsa a produkciókat, de ez nem lett volna igazi visszavonulás. A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér idején is szerettem volna félreállni az útból, de képtelen voltam rá. Ott voltam minden egyes napon. Annak ellenére, hogy a stábtagok a barátaim voltak, és nagyszerű munkát végeztek, az már nem volt ugyanaz, mintha én magam csináltam volna meg. Olyan volt, mintha eltávolítottak volna az egésztől. Éreztem, hogy ez már aligha fog úgy működni, mint régen, én pedig csalódott leszek.

Lucas maga vallja be a könyv szerzőjének, hogy mikromenedzselő típus, vagyis nem az a fajta főnök, aki ismerteti a vízióját, aztán hagy szépen mindenkit dolgozni, hanem olyan, aki minden egyes munkafázist személyesen akar ellenőrizni, és keményen kritizál mindenkit, ha az illető egy kicsit is eltér az ő elképzeléseitől. Lucas végül belátta, hogy nem dolgozhat így élete végéig, viszont ha 2012-ben nem adja el a Lucasfilmet, hanem ő maga vág bele az új trilógiába, akkor soha többé nem lesz képes elengedni ezt a franchise-t:

Úgy döntöttem, hogy akkor hagyom az egészet, élvezem inkább, amim van. Alig vártam, hogy felnevelhessem a lányomat. Emellett egy múzeumot is szerettem volna építtetni, mert ezt mindig is szerettem volna megcsinálni. Ezért aztán arra gondoltam: ha ezt most nem lépem meg, soha nem fogom tudni meglépni. Az egész életemet a Csillagok háborúja megalkotásával töltöttem. 40 évet! Ennek az elengedése nagyon-nagyon fájdalmas volt. De ez volt a legjobb, amit tehettem. Azt gondoltam, hogy majd egy-két dolgot elmondhatok a következő három filmről, hiszen én már elkezdtem ezeket, de [a Disney vezetőségében] úgy döntöttek, hogy ők valami mást akarnak csinálni. A dolgok nem mindig alakulnak úgy, ahogy szeretnéd. Az élet már csak ilyen.

(via NME.com)