Guillermo del Toro és A víz érintése lett a 2018-as Oscar legnagyobb nyertese

Nagyobb meglepetések nélkül zajlott le vasárnap éjjel az Oscar-gála.

A legnagyobb nyertesnek Guillermo del Toro A víz érintése című alkotását tekinthetjük, ami a legjobb film és a legjobb rendezés mellett a látványterv és az eredeti filmzene kategóriákban is diadalmaskodott.

Ahogy arra számítani lehetett, A legsötétebb óra című életrajzi drámában Churchillt alakító Gary Oldman lett a legjobb színész, a legjobb színésznő pedig Frances McDormand, akit a Három óriásplakát Ebbing határában című Martin McDonagh-alkotásban láthattunk.

Woody Harrelson és Frances McDormand a Három óriásplakátban. Forrás: port

 

A mellékszereplői díjak is a várakozásoknak megfelelően alakultak: általában az szokott nyerni, akit korábban a Golden Globe-on, a BAFTA-n és a különböző szakmai céhek díjátadóin már elismertek. Ezúttal sem történt másként, így Sam Rockwell a Három óriásplakátból és Allison Janney az Én, Tonyából örülhetett.

Az este folyamán a legnagyobb örömhír az volt, hogy Roger Deakins operatőr tizenkét jelölés után végre hazavihette a legjobb fényképezésért járó trófeát. Igaz, a Szárnyas fejvadász 2049, amiért díjazták, közel sem a legjobb munkája, de abban mindenki egyetért, hogy a díj már nagyon kijárt neki.

Fontosabb kitüntetést nyert még a Tűnj el! (legjobb eredeti forgatókönyv), a Szólíts a neveden (legjobb adaptált forgatókönyv) és a Coco (legjobb egész estés animációs film). Sajnos Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotásának nem sikerült elnyernie a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat – de legalább nem a korábbi gálákon minden díjat hazavivő A négyzet lett a győztes, hanem az A Fantastic Woman című chilei film, amely a transzneműség témájával foglalkozik. A többi díjazottat ezen a linken tudjuk csekkolni.