Guy Ritchie 5 legjobb filmje

Bár az Arthur király - A kard legendája sajnos nem kerülhetett fel a listára és klasszikus sem lesz belőle, de összeszedtük az angol rendező legeslegjobb munkáit. Egyiket sem Madonna férjeként csinálta!

5.  Spíler (2008)

A mindenki által utált, bár nem nézhetetlen Hullámhegy és a zavaros, pszichedelikus elemeket is felvonultató Revolver után ez volt Guy Ritchie nagy visszatérése, és persze Madonnától való válása „megünneplése”. Vagyis a rendező régi önmaga akart lenni, csak nagyobb kiszerelésben, és ez pont ez lett a Spíler veszte. Ritchie mindenből többet akart, nagyobb akciót, több játékost és csillogóbb környezetet, ám ehhez ekkor még nem volt elég rutinos és tapasztalt. Persze a világ is változik, a régi vágású bűnözőket adott esetben orosz gengszterek váltják fel, a pénzt egy gombnyomással elutalják és csak már ritkán kerül lenyúlható bőröndbe.

Ha mégis, sokan pályáznak rá, a csinos könyvelőnő, a piti bűnözők, a régi, bár megkopott nagymenők és mások, és képbe kerül egy eltűnt, kiszámíthatatlan rocksztár is. A legnagyobb spíler az időnként kissé tompa Gerard Butler, aki talán nem volt a legjobb választás a főszerepre, és feltűnik meleg csirkefogóként az ekkor még alig ismert Tom Hardy, a legjobb figurát, a bekattant rocksztárt azonban Toby Kebbell kapta, akiből aztán mégsem lett akkora durranás. A Chelsea drukker Ritchie az orosz maffiózó alakjával egyébként a klubot megvásároló Abramovichnak intett be egy kicsit.

4. Az U.N.C.L.E. embere (2015)


A Sherlock Holmes filmek sikerén felbuzdulva Ritchie újra kosztümös darabot rendezett, igaz, nem ment vissza túl messzire az időben, csak az 1950-es évekig. Az is igaz, a hidegháború kora ma már mintha fényévekre lenne tőlünk, akárcsak a film alapjául szolgáló egykori tévésorozat, ami részben a James Bond széria hatására készült, és Ritchie műve sem tagadhatja le a 007-es ügynök befolyását, ami nem is baj, ráadásul itt nem is egy, hanem rögtön két szupertitkos szuperügynökről van szó. Egyik a címbéli amerikai U.N.C.L.E nevű titkos kémszervezet embere, Napoleon Solo, ami jó kis név,  a másik pedig orosz spion, Ilja Kurjakin, és most össze kell fogniuk.

Egy nemzetközi bűnszövetkezet ugyanis ki akarja robbantani a a III. világháborút, és ehhez fel akarják borítania a törékeny atomerő-egyensúlyt. Csupán egyetlen nyom áll rendelkezésre: egy eltűnt német tudós lánya, aki naná, hogy gyönyörű. Ritchie legnagyobb erénye a kor remek megidézése és pazar akciójelenetek mellett, hogy két olyan „limitált képességű” színészből, mint Henry Cavill és Armie Hammer képes volt a legjobbat kihozni, vagy, hogy pontosabban fogalmazzak, képes volt jól formázni őket. Bónuszként pedig megkapjuk a csodás Alicia Vikandert, mert még egy Bond-koppintásba is kell egy igazi Bond-lány!

3.  A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső (1998)

Íme egy vicces tény: a film és maga Ritchie is Tom Cruise-nak köszönheti a sikerét. A producerek ugyanis elsőre nem tudták a zavaróan hosszú című és túlságosan is brit filmet eladni Amerikában, a forgalmazók számára szervezett vetítésre is csak alacsony beosztású hivatalnokok jelentek meg, ám az ezúttal színészként megjelenő Sting felesége elérte, hogy Tom Cruise is megjelenjen. Aki imádta, amit látott, és így fordult az potenciális vásárlókhoz: „Évek óta ez a legjobb film, amit láttam, és ostobák, ha nem veszik meg”. Meg is vették ezt a csavaros, és némileg még csiszolatlan East End-i mesét az egymást kergető piti bűnözőkről. A film négy hőse, a négy jó barát London legsötétebb negyedében határozza el, hogy meggazdagodik, csakhogy rögtön óriási adósságot halmoznak fel, egy hetük van fizetni, ezért kénytelenek egy másik bandát kirabolni, akik fűben utaznak, de előkerül két antik mordály is.

Ritchie elképesztő karaktereket vonultat fel, és képes mindegyiknek pár vonással igazi egyéniséget rajzolni, ami nem csoda, hiszen fiatalkorát ezen a környéken töltötte, az ilyen fazonok megfigyelésével. És zseniális húzás volt teljesen új arcokat használnia, mint az egykori olimpikon úszó Jason Statham vagy a világ legdurvább focistájaként ismert Vinnie Jones – ma is ő tartja a leggyorsabban beszerzett piros lap rekordját, és ez volt élete első filmszerepe, de majdnem bukta, mert az első forgatási nap előtt félholtra verte a szomszédját valami piszlicsáré dolog miatt.

2.  Sherlock Holmes (2009)

 

Ritchie sokat kockáztatott, amikor a Sherlock Holmes életműhöz nyúlt, hiszen azt korábban is rengetegen dolgozták fel és akkor már újabb reneszánszát élte a ketyós mesterdetektív. Ő azonban képes volt sok mindenben újat mutatni, és ezek közül helyhiány miatt csak párat sorolhatunk fel. Például akcióvígjáték lett az addig fejtörőből, de az izgalmas logikai játékot is sikeresen megtartotta, a korábban erősen alárendelt Holmes és Dr. Watson viszonyból pedig országos haverságot csinált, ami kicsit több is a haverságnál, ráadásul pont Holmes az, aki  sokban függ a jó doktortól, akit egyáltalán nem kell félteni.

Mindezt megspékelte azzal, hogy erre a több mint tipikus brit szerepre a legkevésbé sem tipikusan brit Robert Downey Jr.-t kérte fel, de nagyon jól döntött, hiszen Downey-nak remek humora van és az akciófilmben is igencsak jártas. Ráadásul ő és Jude Law nagyszerű párost alkotnak, remekül egészítik ki egymást, és Law még soha nem volt ilyen jó, mint itt. Ebben a részben a halálból visszatérő mesterbűnözőt, Lord Blackwoodot (Mark Strong) leplezik el, de a listára simán felkerülhetett volna a néha túl sokat virtuózkodó második rész, a Sherlock Holmes 2. - Árnyjáték (2011) is, ahol Holmes legnagyobb ellenfelével, Moriarty professzorral kerül szembe.

 1. Blöff (2000)

És íme a film, amit akárhányszor meg lehet nézni, mindig ugyanolyan izgalmas, szórakoztató és eredeti lesz, pedig tulajdonképpen A ravasz, az agy… lecsupaszított, profibb és továbbfejlesztett, nemzetközi piacon is eladható változata. Merthogy maradt a tipikus brit és azon belül is tipikus East End-i sztori a tipikus helyi arcokkal, de a turmixba sikerült egy rakás nagy hollywoodi sztárt is belekotyvasztani. Az egész úgy kezdődik, hogy pár rabbinak öltözött fazon kirabol egy amszterdami gyémántboltot, ám őket is kirabolják és a kirablókat is megrabolják, mert senki sem bízhat senkiben, és akkor elpusztíthatatlan ruszkiról, Boriszról a Pengéről még nem is beszéltünk.

A szálak itt zseniálisan fonóknak egymásba, a karakterek kiegészítik egymást, a dumák pedig frenetikusak. Brad Pitt ír cigányt alakít, aki zseniális, de kiszámíthatatlan bokszoló, akinek a szavát sem lehet érteni, Benicio Del Toro a szerencsejátékfüggő eredeti tolvaj, az azóta elhunyt Dennis Farina pedig a semmit sem értő, az egész Angliát utáló amerikai gengszter, de visszatér Jason Statham és Vinnie Jones is, akik azóta sem játszottak ennyire jó filmben.