Gyerekfilmek a szünetre!

A húsvéti szünetre több forgalmazó időzített érzékkel gyerekfilmet, de az elmúlt két hétből is maradt néznivaló. Mentőhajó, méhecske, kerti törpék és nyuszipéter!

Éliás a kis mentőhajó, magyarul beszélő, norvég családi animációs film, 73 perc, 2017

Amikor Thomas, a gőzmozdony találkozik a Verdákkal, megszületik Éliás, a kis mentőhajó, aki egy távoli norvég fjord kikötőjében dolgozik, és nagyon lelkiismeretesen végzi a munkáját. Olyannyira, hogy amikor egy nagy, rémisztő viharban sikeres mentőakciót hajt végre, ő lesz a nap hőse. Örömmel fogadja a Nagy Kikötő meghívását, és már alig várja, hogy újabb akciókban vegyen részt. Ehhez azonban hátra kell hagyni régi barátait, akik segítsége nélkül nem kaphatja el az illegális kikötői bányászokat.

Az „illegális kikötői bányászok” koncepciót még a trailer alapján sem értettem, felteszem, csempészekről lehet szó, a lényeg, hogy a nagyvilágot megjáró kis hajó megtanulja, hogy mindenütt jó, de a legjobb a saját kikötőben, mi pedig jókat nevethetünk a lúzer sirályokon, a celebőrült rajongókon, és mivel norvég rajzfilmről van szó, kapunk egy kis aurora borealist is, vagyis csodás sarkköri fénytáncot, ami tényleg gyönyörű.

Maja, a méhecske - A mézcsata, magyarul beszélő, német-ausztrál családi animációs film, 83 perc, 2018

A vidám és kalandvágyó méhecske, Maja már jó rég óta velünk van, hiszen Waldemar Bonsels 1912-ben alkotta meg alakját, ami azóta gyakorlatilag önálló életet él. Az új, egészestés filmben például nagyon szeretne részt venni az egész birodalom legnépszerűbb játékában, a Mézcsatában, de kissé túlzásba vitt lelkesedésével sikerül magára haragítania a méhbirodalom nagy hatalmú császárnőjét. Az uralkodó szigorú feltételhez köti a játékokban való szereplését: ha Maja veszít, a kaptára nyári méztermését be kell szolgáltatnia.

A bátor méhecskének el kell fogadnia a kihívást és a számára kijelölt csapattársakat is, akik között régi ismerősök is akadnak: Flip, a bölcs szöcske, a kissé ügyetlen, de jószívű hangyaikrek, valamint legjobb barátja, Vili. A küzdelem során Maja újabb barátokra és ellenfelekre tesz szert, miközben rájön arra is, hogy nem mindig az a legokosabb, ha a saját feje után repkedve akar győzelmet aratni. Hisz egységben az erő! És vajon honnan olyan ismerős ez a történet? Hát Az éhezők viadala szériából, és a készítők TÉNYLEG elkövették azt a szemtelenséget, hogy a tiniknek szánt sikerfilmet figurázzák ki!

Sherlock Gnomes, magyarul beszélő, amerikai-angol családi animációs film, 86 perc, 2018

Múlt heti premier ugyan, de még bőven fut a mozikban a 7 éve bemutatott A GNÓMEÓ ÉS JÚLIA folytatása – közben pont felnőtt egy új gyerekgenerációk, akiknek ez nem folytatás, hanem egy teljesen új sztori lesz. A régi film kedvelt kerti törpéi visszatérnek egy vadonatúj londoni kalandra. Gnómeó és Júlia megérkeznek a nagyvárosba családjukkal és barátaikkal, és legfőbb gondjuk, hogy előkészítsék kertjüket a tavaszra. Ám hamarosan rájönnek, hogy valaki kerti törpéket rabol el London szerte.

Csak egy törpe van, akihez fordulhatnak... SHERLOCK GNOMES. A híres detektív, London kerti törpéinek felesküdött védelmezője megérkezik segédjével, Watsonnal, hogy végére járjon az ügynek. A rejtély fergeteges kalandba rántja bele törpéinket, melynek során új dísztárgyakkal ismerkednek meg, és felfedezik a város ismeretlen oldalát, mi pedig izgulhatunk, mi az ördög sül ki ebből az idétlen alaphelyzetből…

Nyúl Péter, magyarul beszélő, ausztrál-amerikai-angol családi animációs film, 95 perc, 2018

Szintén „maradékról” van szó, hiszen két hete került a mozikba, de ott nagyon jól teljesít, sőt, ez a tavasz egyik igazi sikerfilmje. Beatrix Potter alkotta csibész kis nyuszi filmváltozata oda megy, ahová a könyvek nem: a mogorva öreg McGegor bácsi helyett új gazdája lesz Nyúl Péterék kertjének, egy másfajta McGregor, egy városi puhány, aki megesküdik, hogy végleg megszabadul a károkozó rágcsálóktól. Ehhez persze nem csak Péteréknek és a környék összes állatának lesz néhány szava, hanem a kedves szomszédlánynak is.

A vegyes technikával, vagyis élő emberszereplőkkel, valós környezetben, de számítógépes animációval (tökéletesen) létrehozott állatfigurákkal operáló film kellemes meglepetés, rendkívül vicces, fordulatos és eredeti, ráadásul a gyereket elkísérő felnőtteknek is remek szórakozás, hiszen teli van csakis nekik érthető poénokkal is. És Húsvétkor mi mást néznénk, mint nagyon vicces, szemtelen nyuszikat, akik répát és egyebeket lopnak?