Ha szeretted a Tőrbe ejtvét, ezeket a krimiket is látnod kell!

Több mint fél tucat whodunit (nyomozós) filmajánlat súlyos bűndrámától kezdve klasszikus Agatha Christie adaptáción át féktelenül vicces csetlés-botlásig.

Az Uproxx viszonylag hosszú cikkben járt utána, milyen hatások és előképek nyomán alakult ki Rian Johnson tavaly év végi (nálunk idén év eleji) meglepetés sikere, a Tőrbe ejtve, amelyben a Daniel Craig alakította magánnyomozó próbálja kideríteni, hogy a népes család és „udvartartás” tagjai közül ki ölte meg az idős krimiírót.

A benne megjelenő macska-egér játék miatt a film emlékeztet az 1972-es A mesterdetektívre Laurence Olivier-vel és Michael Caine-nel (illetve 2007-es remake-jére, Jude Law-val és szintén Caine-nel). A magát kiváltságosnak érző gazdag család és az előkelő vidéki helyszín miatt a cikk szerzőjének beugrott a friss Aki bújt is (bár abban nincs nyomozás, csak gyilkolászás).

Mivel a Tőrbe ejtve egyértelműen magán viseli Agatha Christie hatását, az ő egyik leghíresebb regénye, a Gyilkosság az Orient expresszen alapján készült két legismertebb filmfeldolgozás is jó választás, hogy kiterjesszük az élményt: az 1974-es verziót Sidney Lumet rendezte, a 2017-eset pedig Kenneth Branagh (és Poirot felügyelő szerepét is ő játssza benne).

Habár egészen más világban játszódik (a noir irodalom ún. hardboiled krimijeit parodizálja), Shane Black 2005-ös Durr, durr és csókjával is rokon a Tőrbe ejtve, elsősorban a bohókás magándetektív figura miatt. A cikk szerzője szerint a legerősebben mégis két másik mű inspirálta Rian Johnson alkotását, és ezt a két filmet részletesebben is elemzi.

A 2005-ös Beépülve volt Johnson írói-rendezői bemutatkozása, és már ekkor megmutatkoztak a bűnügyi film zsánerében megfigyelhető képességei. Itt a Joseph Gordon-Levitt által alakította főhős nyomoz barátnője halála ügyében, és a középiskolai közeg miatt a film nemcsak neonoirként, hanem tinithrillerként is működik. A Beépülve ugyan nem vicces, kifejezetten sötét a világa, de pergő párbeszédei azért szintén megelőlegezik a Tőrbe ejtvét.

A másik legnagyobb hatást az Uproxx szerint egy 1985-ös krimivígjáték tette Rian Johnson filmjére. A Nyom

a nálunk is ismert nyomozós táblás társasjáték, a Cluedo adaptációja,

féktelenül vicces formában. A Tim Curry által alakított inasnak kell tehát kinyomoznia, hogy Miss Scarlett követte-e el a gyilkosságot egy gyertyatartóval, Plum professzor kötéllel vagy Mustard ezredes pisztollyal stb. A Tőrbe ejtve természetesen jóval kifinomultabb ennél, de a hasonló mikrokörnyezet mellett innen származik az a megoldása is, hogy a fordulatok helyett (habár azok se kutyák) a rendkívül erős karakterekre helyezi a hangsúlyt. Mi biztos ezzel kezdenénk!


(via Uproxx)