Hackerek zsarolják a Disney-t: Veszélyben A Karib tenger kalózai 5.

Ha nem fizet nekik a cég, felteszik a netre a kalózos sorozat legújabb darabját. A zsarolók Bitcoinban várják a váltságdíjat.

A hírt Bob Iger, a Disney elnöke közölte egy városházi találkozón, hétfőn: a hackerek megszerezték a film ötödik részét (Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja), és azzal zsarolják a céget, hogy ha nem fizetnek, részenként nyilvánosságra hozzák azt – tudta meg a Hollywood Reporter.

A Disney természetesen nem hajlandó fizetni, és a szövetségi nyomozók már dolgoznak az ügyön. A Guardian információi szerint a cég elnöke nem nevezte meg konkrétan a filmet, de a Deadline információi szerint A Karib-tenger kalózai legújabb részéről van szó, melynek premierje május 25-én lenne. 

Iger elmondása szerint a zsarolók azzal fenyegetőznek, hogy nyilvánosságra hozzák a film első öt percét, majd húszperces darabokban a többit, és csak akkor állnak le, ha a cég fizet egy jelentősebb összeget Bitcoinban.


A pénteki világméretű kibertámadás után úgy látszik, most a Disney a soros, ám nem ez az első eset. A filmipari cégek és egész Hollywood a kiberbűnözők első számú célpontjává vált. Múlt hónapban szintén netes zsarolók fenyegették meg a Netflixet az Orange is the New Black legújabb évadának nyilvánosságra hozásával, miután a cég nem volt hajlandó fizetni a zsarolóknak. A hackerek több hollywoodi ügynökséget is megzsaroltak már, és persze köztudott a 2014-es ügy, amikor a Sony Pictures-t bénították meg a bűnözők. Ekkor azt akarták elérni, hogy ne mutassák be Az interjú című vígjátékot, melyben James Franco és Seth Rogen akarja megölni Észak-Korea diktátorát, Kim Dzsongunt.