Hamarosan elárasztanak minket a történelmi filmek

Több mint 400 filmterv érkezett a Filmalap történelmi filmes programjára.

Egy hónap alatt 404 filmterv érkezett a Magyar Nemzeti Filmalap történelmi filmes programjára, amelyre történelmi témájú nagyjátékfilmtervekkel lehetett jelentkezni szeptember 15-ig. A filmtervek feldolgozása folyamatban van, a nyertes filmtervekről szakmai zsűri dönt október végén. A Filmalap a zsűritagok neveit a kiválasztott filmtervek kihirdetését követően hozza nyilvánosságra.

A kőszívű ember fiai. Forrás: port

 

A jelentkezők között több ismert forgatókönyvíró és filmes mellett jelentős számban vannak szépírók, történészek és kezdő forgatókönyvírók is. A magyar történelem szinte minden korszakából érkeztek filmtervek: Attila, a hunok királyának korától kezdve a legdicsőségesebb középkori magyar királyokon át egészen az 56-os forradalomig. A leggyakoribb témák között volt a Rákóczi-szabadságharc, a Thököly-szabadságharc, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint a világháborúk kora.

A Filmalap legújabb kezdeményezésének a célja azon filmtervek felfedezése és megvalósításának támogatása, amelyek a nagyközönség számára befogadható módon idézik meg a magyar történelem eseményeit, sorsfordító pillanatait és alakjait. A részvételnek nem volt feltétele a filmes képzettség vagy tapasztalat. A Filmalap olyanok jelentkezését is várta, akik tehetséget éreznek magukban egy olyan magyar történelmi vonatkozású történet létrehozására, amely a hazai és nemzetközi nézőket, a filmes piacot, valamint a fesztiválok közönségét is érdekelheti.

Kincsem. Forrás: port.hu

 

A kiválasztott tervek alkotói egymillió forint összegű díjazásban részesülnek. A Filmalap a díjazott filmtervek alkotói számára forgatókönyv-fejlesztési célú pályázati kiírást fog közzétenni, így a forgatókönyvek megvalósítására támogatásból nyílhat lehetőség. A következő nagy magyar történelmi film egyébként, ami el fog készülni, Szász János Az utolsó bástya című alkotása lesz, ami a nándorfehérvári diadalról szól, és amely (ahogy arról nemrégiben beszámoltunk) 91 millió forint gyártás-előkészítési támogatást kapott a Filmalaptól – majdnem annyit, mint a később rekord összegből elkészült Kincsem.


(via Magyar Nemzeti Filmalap)