Hamarosan találkozhatunk a világ legrosszabb emberével

Kijött az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál egyik szenzációjának számító A világ legrosszabb embere rövid előzetese.

Amikor a hazánkban is ismert norvég rendező, Joachim Trier (Thelma, Hétköznapi titkaink) Oslo-trilógiájának (Szerzők, Oslo, augusztus) záró darabja bemutatkozott Cannes-ban, azonnal beszédtéma lett – és nem csak azért, mert A világ legrosszabb embere főszerepét megformáló Renate Reinsve alakításával

elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat.

A film akkorát szólt, hogy

minden bizonnyal ez lesz Norvégia hivatalos Oscar-nevezése,

és boldogabb országokban már október 15-én bemutatják (A világ legrosszabb emberének van magyar forgalmazója, szóval előbb-utóbb a magyar nézők is láthatják, de még nem lehet tudni, pontosan mikor), így most kijött hozzá egy teaser.


A rövid előzetesből ugyan nem sok minden derül ki a sztoriról, de szerencsére a PORT.hu szerzője látta a művet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, így tudunk puskázni egy kicsit. A húszas évei vége felé járó Julie keresi önmagát, és közben szabadon csapong az új állások, hobbik és férfiak közt, mígnem egy partin megismeri az underground körökben sztárnak számító képregényművészt. A több mint tíz év korkülönbség ellenére úgy tűnik, ő az igazi; még azt is fel tudják dolgozni, hogy csak a férfi akar gyereket. Mégis belép egy harmadik a képbe, Julie-nak pedig döntenie kell.

„Gonosz játékot játszik Joachim Trier a nézőivel: úgy indul a filmje, mint egy női szemszögből elmesélt romantikus komédia (eleinte még a zenei betétek is a limonádéhangulatot erősítik), de aztán egyre mélyebbre ásunk, és egyszer csak egy párkapcsolati drámában találjuk magunkat, amit aztán megszakít egy könnyedebb, tinirománcba illő betét, hogy a végén kapjunk megint egy gyomrost.

Trier olyan könnyen és észrevétlenül keveri a fajsúlyost a könnyeddel, a banálist a tragikussal, ahogyan arra csak a legnagyobbak képesek”

írta A világ legrosszabb emberéről kritikusunk. Várós!


(via IndieWire)