Hátborzongató gyilkosságok, amelyeket filmek ihlettek

Az adott film készítői aligha tehettek arról, hogy néhány őrült pont az ő munkájukban talált valami olyasmit, amit aztán a lehető legvéresebb módon utánoztak le - de sajnos vannak ilyen esetek.

Rémálom az Elm utcában (1984)

Lesley Savage évekig próbált szakmai segítséget kérni fiának, Daniel Gonzaleznek, akinél személyiségzavart diagnosztizáltak. „Minden alkalommal, amikor segítséget kértünk Danielnek… azt mondták nekünk, hogy meg kell várnunk egy válságpont bekövetkeztét.” 2004 szeptemberében beköszöntött a válság, amikor Daniel

az utcán véletlenszerűen meggyilkolt négy embert, két másik embert pedig megkéselt.

Annak ellenére, hogy elmebetegnek diagnosztizálták, az ügyészség nem minősítette beszámíthatatlannak, és Gonzalezt érzéketlen, hideg emberként írta le, aki „le akarta utánozni a Freddy Krueger karaktere által elkövetett mészárlást” a Rémálom az Elm utcában című slasher-filmből. Letartóztatását követően Gonzalez a vallomásában a következő kijelentést tette: „Néztem ezt a fickót a tévében, és azt gondoltam: 'Oké, kezdjünk bele! Az első emberbe tövig beledöftem a kést. Szegénynek esélye sem volt.”  2007-ben Daniel Gonzalezt holtan találták a cellájában, egy évvel azután, hogy hatszoros életfogytiglani büntetésre ítélték.

Forrás: VICO

 

Mechanikus narancs (1971)

A 17 éves Karen Hurwitz, Pittsburgh, 1989. október 27-én a saját hátsó udvarában tartózkodott, amikor megfojtották, majd hatszor átszúrták egy 90 centi hosszú „nindzsa” karddal. A brutális tettet a 18 éves Michael Anderson követte el, aki már az első kihallgatásán kijelentette: „Ha úgy érzem, hogy valamiféle bajba fogok kerülni, felveszem a Clockwork Orange pólómat” – és pontosan ezt a pólót viselte, amikor Hurwitzot brutálisan meggyilkolta. Anderson ügyvédje, Jon Botula azt állította, hogy Stanley Kubrick filmje buzdította a gyilkosságra Andersont,

az ügyészség kapásból elutasította a keresetet.

A per során kiderült, hogy Anderson bipoláris zavarban szenved, és pszichotikus tünetei vannak, de elegendő pszichiátriai bizonyíték hiányában alig két órán belül Andersont bűnösnek találták és életfogytiglanra ítélték. Nem ez volt az első eset, amikor egy erőszakos cselekményt ihletett a film: fiatal fiúk Lancashire-ben megerőszakoltak egy holland lányt, közben a Singin’ in the Raint énekelve, amit egyértelműen a Mechanikus narancs egyik legdurvább jelenete inspirált.

Forrás: Örökmozgó

 

Amerikai pszichó (2000)

A 14 éves amerikai Michael Hernandez listát vezetett arról, hogy mivé akart válni, amelyen ezek a tételek (is) szerepeltek: „Véss a húsába egy keresztet, vájd ki a jobb szemét, hagyj üzenetet, ne feledkezz meg Istenről, alapíts szektát, tervezz tömeges emberrablást egy új világ érdekében, légy profi tolvaj.” – majd ezzel zárta gondolatai:

„Legyél sorozatgyilkos!”

Hernandeznek, aki rengetegszer nézte meg az Amerikai pszichót, igyekezett pont olyan tudatossá és artikulálttá válni, mint annak hőse, Patrick Bateman (Christian Bale). Az iskolában a férfi mosdóban sarokba szorította és több késszúrással megölte osztálytársát, Jaime Gough-t. A bíróságon a védelem azt próbálta bizonyítani, hogy Hernandez „egy olyan fiú, akinek a fantáziái összemosódtak a valósággal." Végül életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

Forrás: InterCom

Amerikai Horror Story (2011)

2016. augusztus 5-én a 19 éves Brittany Dwyer és Bernadette Burns Dwyers nagyapjához hajtott azzal a szándékkal, hogy kirabolják az öregurat, akiről tudták, hogy sok pénze van. Amíg Dwyer a nagyapjával, a 81 éves Robert Whitwell-lel régi fényképeket és házi videókat nézegetett, Burns kint várt az autóban. Brittany végül sms-t küldött a barátnőjének, hogy „nem tudja megtenni”, az pedig visszaírt, hogy muszáj, ha már ideig eljöttek.

Ezek után Dwyer nyakon és mellkason szúrta a nagyapját a konyhában,

aki csak annyi kérdezett tőle: „Miért?” Brittany bekötötte nagyapja nyakát, de nem hívott mentőt, így az idős férfi lassan elvérzett - miközben unokája elmosogatta a piszkos edényeket. Dwyer és Burns feldúlták a házat, és 1000 dollárral távoztak – a fészerben elrejtett 110 000 dollárra nem találtak rá. A tárgyalás során derült ki, hogy Dwyer az Amerikai Horror Story óriási rajongója volt, és a lányok a rablógyilkosság ötletét is a horrorantológiából kölcsönözték. Dywert 29 évre, míg Burnst 20 évre ítélték, de később mindkét nő büntetését enyhítették.

Forrás: Disney+

 

Dexter (2006)

Az angol Elizabeth Thomas 17 éves volt, amikor elkezdte védeni osztálytársát, a 16 éves Steven Milest a zaklatásoktól, majd később ők ketten összebarátkoztak. 2014 januárjában már randevúzni kezdtek egymással, és Miles elhívta a barátnőjét a surrey-i Oxtedben lévő családi otthonukba. A lány nem is sejtette, hogy

a fiú régóta csak az ő kis„projektjeként” emlegette őt.

Miles horrorfanatikus volt, aki Dexter Morgant (Michael C. Hall), a titokban sorozatgyilkosokra vadászó törvényszéki szakértő tetteit akarta utánozni. Január 24-én Miles kíméletlenül leszúrta és feldarabolta Elizabeth Thomast, majd azzal is Dexter Morgant másolta, hogy a feldarabolt testet műanyag fóliába csomagolta, és szemeteszsákokba dobta. 2014. október 2-án Steven Milest 25 év börtönbüntetésre ítélték.

Forrás: Christian Weber / CBS via Getty Images

 

Sikoly (1996)

A 24 éves francia Thierry Jaradin magányos volt, amikor megismerkedett Alisson Cambierrel, egy 15 éves tinédzserrel, aki ugyanabban a házban lakott. Áthívta a lányt az otthonába, hogy kölcsönadjon neki pár videókazettát és kicsit dumáljanak. Amikor bepróbálkozott a lánynál, az visszautasította a közeledését, mire a férfi kimentette magát, és

átment egy másik szobába, hogy magára öltsön egy Sikoly jelmezt

– a fekete leplet és a maszkot. Két konyhakéssel hadonászva visszatért a szobába, Cambier szájára tette a kezét, hogy elfojtsa a sikoltozást, és nagyjából harmincszor szúrta meg a bal oldalát. A holttestet aztán az ágyára fektette, az egyik kezébe egy vörös rózsát tett, majd felhívta apját és a kollégáját, hogy beismerje a lány meggyilkolását, amelyről később a rendőrségnek azt mondta, hogy „a filmes trilógia” motiválta.

Forrás: HBO

 

Halloween (2007)

A 17 éves Jake Evans ellopta a nagyapja pisztolyát, miután háromszor is megnézte a Rob Zombie rendezte Halloweent azon a héten, mert azt gondolta, „ugyanolyan leszek, ha megölök valakit”. A három nővére, a nagyszülei és a szülei megölését tervezve Evans egy kést rejtett el, hogy lemásolja Michael Meyerst a filmből. Aztán meggondolta magát: mivel azt akarta, hogy családja ne érezzen fájdalmat, átváltott az ellopott revolverre, behívta a húgát a szobájába, és többször rálőtt, majd lement a lépcsőn, és lelőtte az édesanyját. Ezután visszaszaladt a szobájába, és nekiállt egy négy oldalas vallomást írni, amikor zajokat hallott, és rájött, hogy a testvére, Mallory még él. Miközben újra meghúzta a ravaszt,

azt mondta a haldokló lánynak, hogy nagyon sajnálja,

majd, hogy biztosra menjen, még egyszer rálőtt az anyjára is, aztán felhívta a 911-et, és feladta magát. Jake apjának aznap Washingtonba kellett utaznia, a másik két nővére pedig a nagyszüleinél volt, ez mentette meg őket. Evanst 2015-ben 45 évre ítélték, ennek felének letöltése után feltételesen szabadulhat.

Forrás: Budapest Film

 

A bárányok hallgatnak (1991)

1999-ben Margaret Lauritsen Calista-i otthonában tartózkodott szeretett uszkárjával, Susie-val, amikor unokája, Anthony Lauritsen meglátogatta. Anthony egy sövényvágóval és egy kalapáccsal érkezett, hogy megölje a nagyanyját. A néni volt a gyilkossági listája élén; az unokája kibelezte és majdnem teljesen levágta a fejét. A törvényszéki orvosok sebeket találtak az idős hölgy kezén és alkarján, ami arra utalt, hogy a maradék erejével megpróbálta elhárítani az őt ért csapásokat. Anthony

brutálisan meggyilkolta az uszkárt is,

és azt tervezte, hogy megöli más családtagjait, valamint számos ismerősét, akikről listát állított össze. A bíróságon derült ki, hogy Anthony többször is megnézte A bárányok hallgatnakot, és egy jelenet megszállottja lett, ahol Hannibal Lecter (Sir Anthony Hopkins) megtámad egy rendőrt, és eltávolítja annak szerveit.

Forrás: InterCom