Hátborzongatóan erős kisfilmben mutatják be a párkapcsolati erőszakot

A karantén alatti összezártság idején a bántalmazottak még jobban szenvedtek. Ez ihlette a Nagy Zsolt és Vajda Milán főszereplésével készült rövidfilmet. Nézd meg az Összezárvát!

A Sallai Ervin és Nyitrai Márton rendezésében Nagy Zsolt, Vajda Milán, Kókai Tünde és Takács Nóra Diána közreműködésével készült szűk 4 perces kisfilm rávilágít a közöny és az erőszak jeleit észlelők passzivitásának veszélyeire.

„Sajnos sokkal több családban fordul elő erőszak, mint azt gondolnánk.

Tudjuk, hogy ez egy létező probléma, de nem foglalkozunk vele eleget: sokszor szemet hunyunk felette, mivel minket úgysem érint, nem a mi dolgunk, nem tudunk mit tenni ellene. Sok esetben pedig a rokoni kapcsolatok gátolják meg, hogy feljelentést tegyünk. Ezzel azonban csak tovább rontunk a helyzeten: beszélni kell róla, hogy segíthessünk; nem szeretném, ha megúsznák az elkövetők a tetteiket” – mondta Nagy Zsolt színművész.

A társadalom nagy része nem szívesen beszél a kapcsolaton belüli erőszakról. A férfiak közötti baráti beszélgetésekben pedig talán még ritkább, hogy előkerüljön ez a téma. „Az a tapasztalatom, hogy mi, férfiak sokkal nehezebben nyílunk meg, ha a magánéletünkről van szó, és sokkal ritkábban beszélünk az érzéseinkről.

Nem osztjuk meg másokkal azokat a dolgokat, amik hatással vannak a mindennapjainkra, így a kapcsolati erőszak is ritkábban kerül szóba, pedig fontos téma, hiszen a bántalmazás semmilyen körülmények között nem elfogadható”

– mondta Vajda Milán, az Örkény Színház színművésze, rávilágítva arra, hogy a film címe nem csupán a kijárási korlátozások miatti összezártságra, hanem a társadalom összezárására is utal.

Azok, akik észreveszik a problémát, sokszor nem tudják, mi a helyes lépés, vagy nem mernek cselekedni. „Megnehezíti a helyzetet, hogy

mindannyian ugyanabban a félrenéző társadalomban szocializálódtunk, ahol bebújhatunk az »ő életük-ő dolguk« kifogás mögé.

Ha ilyen helyzetbe kerülünk, érdemes azt mérlegelni, hogy mi az, amire automatikusan reagálunk: abban a pillanatban, hogy bántalmazó viselkedés tanúi leszünk, amitől félelmet, tehetetlenséget, haragot élünk meg, dolgunk van vele, mert a részévé váltunk. Mindent, amit ezután teszünk, már magunkért is tesszük” – mondta Bóta Tímea tanácsadó szakpszichológus.

A szakember szerint mivel a bántalmazó kapcsolatban élő számára a bántalmazás sokszor a normális élet részévé válik, a környezetnek nagyon fontos szerepe van abban, hogy visszajelezzen, hol a határ, ki mit tehet és mit nem, és ezzel elkezdhetik felülírni ezt a normalitást. Az alkotók célja pedig, hogy a sokkoló filmmel felhívják a figyelmet a párkapcsolati erőszakra, hogy minél többen beszéljenek erről a – sokszor tabunak számító – témáról, és ami a legfontosabb: az érintettek merjenek segítséget kérni. Ezért is tették mindenki számára elérhetővé a teljesen privát kezdeményezésre készült rövidfilmet.


(via ACG Reklámügynökség)

 

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, ezen az oldalon talál bővebb információt!

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu