Helyszínek, ahol rengeteg filmet forgattak

A Nakatomi-torony feltűnik a Halálos fegyver 2-ben, Jim Carrey A maszkban a Szellemirtók főhadiszállásán tanítja móresre a tróger autószerelőket, Joker pedig épp ott esik bele a vegyszeres tartályba, ahol James Cameron alienjei fészkeltek.

Action Lane Power Station

A London melletti erőműben a 80-as évek végének két nevezetes filmjét forgatták: A bolygó neve: Halál azon jeleneteit, amelyek a xenomorfok fészkében játszódnak, és Tim Burton Batmanjében az Axis Chemicals gyárban zajló részt, amikor is Jack Napier belezuhan a vegyszeres tartályba, hogy Jokerként másszon elő a csatornából . A narancssárga korlátok és a rácsos padlózat mindkettő filmben észrevehető, bár James Cameron filmjében mindent beborítottak trutymóval és a falhoz gubózott testekkel.

 

The Quality Cafe, Los Angeles

Többek között a Hetedik, a Tolvajtempó, a Mr. és Mrs. Smith, a Kiképzés, a Kapj el, ha tudsz, az 500 nap nyár, a Sulihuligánok, a Tina és a Tétova tinédzserek evős-beszélgetős jelenetei forogtak a los angelesi étteremben, amit egy idő után már csak filmes helyszínként használtak, egészen 2014-es átalakításáig.

 

Greystone (más néven Dohany) Mansion, Beverly Hills

Az 1920-as években ez a hatalmas,  55 szobás Tudor-stílusú épület volt Kalifornia legdrágább épülete, ma igen népszerű rendezvény- és forgatási helyszín. Többek között az Austin Powers – Aranyszerszám, A nagy Lebowski, A piszkos tizenkettő, a Szellemirtók 2., A tökéletes trükk, Social Network – A közösségi háló, a Vérző olaj, a Mi kell a nőnek?, a Sötétségben – Star Trek című filmekben láthattuk, de bevett helyszíne a képregényfilmeknek is: feltűnt a Batman és Robinban, Sam Raimi Pókember-trilógiájában is, de a Greystone Mansionban működött Charles Xavier mutánsiskolája is az X-menben

 

Hatfield House, Hertfordshire

Az angliai Hertfordshire-ben található a csodálatos Hatfield House.  A 15. században épült kastély I. Erzsébet kedvelt szálláshelye volt, és a fényűző berendezés sok filmes képzeletét megragadta, így ha egy-egy jelenet arisztokratikus pompát kívánt, nem voltak restek itt forgatni. Tim Burton két Batman filmjében a Hatfield House termei szolgáltatták a Wayne-kúria belsejét, és a kastély látványos helyiségei, illetve pompás parkja olyan filmek díszletéül szolgált, mint az Angelina Jolie-féle Tomb Raider, Guy Ritchie Sherlock Holmesa, a Büszkeség és balítélet, meg a zombik, J. Paul Getty rezidenciáját helyettesítette A világ összes pénzében, illetve Danny Boyle, a szintén John Paul Getty III. elrablásáról szóló sorozatában, a Bizalomban, feltűnt a Charlie és a csokigyárban, a V mint vérbosszúban, a Szerelmes Shakespeare-ben, és még több tucatnyi filmben, illetve sorozatban. 

 

Fire Station No 23, Los Angeles

A los angelesi egykori tűzoltósági épület a Szellemirtók főhadiszállásaként a legismertebb, de a Nagy zűr Kis-Kínában, A Maszk, a Lost Highway című filmekből, vagy az eredeti Egyenesen átból is ismerős lehet. Az épület később csúnyán lepukkant, elhagyatva és agyongraffitizve állt évekig, de tavaly szépen felújították.

 

Torrance High School, Los Angeles

Több filmet és sorozatot forgattak a Beverly Hills-i középiskola épületeiben, és több ismert fiktív iskolának is helyszínt adott: a Beverly Hills, 90210-ben West Beverly néven láthattuk, a Buffy, a vámpírok rémében Sunnydale Highs volt a neve, de az iskolát láthattuk többek között A minden6óban is.

 

Fox Plaza, Los Angeles

Azaz a Nakatomi-torony a Die hardból. A 34 emeletes, 150 mézer magas felhőkarcolót 1897-ben fejezték be, és még a bebútorozás előtt forgatták itt le John McLane első kalandját. De a tornyot láthattuk a Féktelenülben, a Halálos fegyver 2-ben, és a Harcosok klubja végén az összedőlő felhőkarcolók egyike. 

 

Vasquez Rocks, California

A vadregényes sziklák tökéletes környezetet teremtenek egy belevaló westernnek, de itt forgatták Minden Idők Küzdelmét is, nevezetesen a Kirk-Gorn párviadalt a klasszikus Star Trek sorozatból. A jellegzetes sziklaformákat láthattuk továbbá még számos Star Trek-epizódban, a Bill és Ted haláli túrájában, A Flintstone családban, az Austin Powersban, a John Carterban, A sötétség seregében, A fényes nyergekben vagy a Jay és Néma Bob visszavágban.

(Forrás: Digital Spy)