Hermione szépen felnőtt - Emma Watson

Már régóta nem azért szeretjük, mert Harry Potter hű társa, és nem is feltétlenül azért, mert harcos feminista, hanem mert okos, elegáns és nagyszerű színésznő. És énekel is!

Emma Charlotte Duerre Watson 1990. április 15-én este 6-kor született Párizsban, Jacqueline Luesby és Chris Watson első gyermekeként. Szülei mindketten ügyvédként praktizálnak, tehát sosem kellett a száraz zsömlét vízbe áztatnia, hogy jóllakjon. Emma 5 éves volt, amikor édesanyjával és kisöccsével, Alexanderrel együtt visszaköltöztek Angliába, azon belül is a puccos Oxfordshire-be. Merthogy elég sok kapu nyílik meg azok előtt, akik Oxfordban nőnek fel!

Emmát 5 éves korában felvették az oxfordi Dragon School nevű bentlakásos intézménybe. 7 éves korában megnyert egy szavalóversenyt és ekkoriban határozta el, hogy színésznő szeretne lenni. A Stagecoach Theatre Artsbanl táncot, színészetet és éneklést tanult. 2003-ban felvették a Headington Schoolba, egy leányiskolába, ahol angolt, történelmet és művészetet tanult. 2006-ban sikeres érettségi vizsgát tett, valamennyi tantárgyból jelesre vizsgázott. 2011 és 2014 között a Brown Egyetemen angol irodalmat tanult Amerikában, majd az utolsó évét az oxfordi Worcester College-ban végezte el. Közben persze játszott néhány Harry Potter filmben.

1999-ben, 9 évesen jelentkezett az első Harry Potter film szereplőválogatására. Egy casting ügynökségtől előzőleg néhány ember ellátogatott Emma iskolájába is, ahol Hermione szerepére keresték a megfelelő lányt. Osztályfőnöke őt és még pár osztálytársnőjét javasolta a szerepre. Sok ezer jelentkező közül végül 8 kör után megkapta, és kiderült, az írónő már a személyes találkozó előtt, a próbafelvételek megtekintése után tudta, hogy Emma Watson a legmegfelelőbb gyerek a szerepre. 10 évesen kezdte el élete első filmforgatását és rettentően izgult. Premierje napján, a Harry Potter és a bölcsek köve (2001) az egész világon rekordokat döntött és a kritikusok nem győzték dicsérni Emmát Hermione alakításáért.

Szerény véleményünk szerint az egész Potter univerzumban a modern, eszes és önálló Hermione Granger volt a legizgalmasabb egyéniség, amit összesen nyolc filmben bizonyított újra és újra Emma. Nem csoda, hogy közben másra nem igazán volt ideje, de az ötödik és hatodik HP darab között gyorsan leforgatta a Ballet Shoes című TV filmet, az utolsó HP munka után pedig végre „saját” filmeket készíthetette saját karakterekkel. 2011-ben elkészült a Egy hét Marilynnel (2011), amelyben Eddie Redmayne mellett játszott. 2012-ben az kultfilmmé vált Egy különc srác feljegyzéseiben Samet alakította Logan Lerman és Ezra Miller mellett.

Emellett a Burberry 2009 Ősz/Téli és a 2010-es Tavasz/Nyári kampányának arca volt, majd a People Tree Tavasz/Nyári kampányában is részt vett modellként, valamint tervezőként egyaránt. 2011-ben a Lancôme kozmetikai cég nagykövete lett, majd az új illata, a Trésor Midnight Rose arcának választották őt. A kampány csodálatos képeit  Mario Testino készítette. Emma azonban továbbra sem lassított. 2013-ban két új munkája jelent meg, a valós történet alapján készült Lopom a sztárom és az Itt a vége, ahol önmagát alakítja egy rövid, de velős jelenetben, lerendez egy egész társaságot és káromkodik, mint a kocsis. 

2014 júliusában az UNICEF jószolgálati nagykövete lett és a  HeForShe kampányának aktivistája. Lehetősége nyílt, hogy Bangladesben és Zambiában felszólaljon a nők oktatásának ügyében. A Ms. Foundation for Women megválasztotta őt 2014 Feminista Hírességének, 2015 szeptemberében Uruguayban szólalt fel a nők politikai szerepvállalásának ügyében. Az AskMen "Top 99 Outstanding Women 2015" listájában is szerepelt. A 25. születésnapja után egy nappal a TIME magazin "100 most influential people in the world" listájának a 26. helyét szerezte meg, sőt először került be a magazinba, és egyből ilyen előkelő helyen szerepelt. 2016 januárjában megalapította az Our Shared Shelf nevű könyvklubot.

2014-ben jelent meg a bibliai pátriárka történetét újszerűen feldolgozó, sok vitát kiváltó Noé, amelyben Ila karakterét, vagyis Noé mennyét alakította. 2015-ben Lena-t alakította a chilei katonai diktatúra idején játszódó Colonia című filmben Daniel Brühl oldalán, majd a Regressionben egy fiatal lányt játszott, aki a saját apját vádolja meg szexuális zaklatással, és csavarja el Ethan Hawke fejét – tulajdonképpen ez volt Emma első negatív főszerepe. És most érkezik a mozikba a régi Disney mese élőszereplős remake-je, A szépség és a szörnyeteg , ahol persze ő a Szépség és karrierje során először énekelnie és táncolnia kellett – amire hosszan felkészült, és bár nincs átütő erejű hangja, megoldotta a feladatot, amit mi, magyar nézők a szinkron miatt sajnos nem igazán élvezhetünk.

Idén áprilisban jön ki A kör című filmje, ahol Tom Hanks lesz a partnere, a történet szerint a Szilícium-völgy egyik legnagyobb tech-óriáscégénél kap csodás állást, ám az előrejutásnak megvan az ára, nem is kicsi. Ezt a filmet azonban hosszabb szünet követi, Emma még tavaly jelentette be, hogy kivesz egy év szabadságot, hogy a női egyenjogúságért harcolhasson és kicsit saját magára is figyelhessen. Van, akinek az ilyen szünet nagyon jót tesz, van, akinek a karrierjébe kerül – Emma Oxfordból jött, mindig talpra fog esni.