Híres színészek, akik nagy szerepeket utasítottak vissza

Milyen James Bond lett volna Hugh Jackman? Milyen lett volna a Titanic, ha Kate Winslet szerepét Gwyneth Paltrow vállalja el? Íme tíz színész, akik olyan filmeket hagytak ki, amik később óriási sikert hoztak.

Matt Damon - Brokeback Mountain - Túl a barátságon

 

 

Nehéz elképzelni más férfi színészekkel Ang Lee melegdrámáját, annyira tökéletes párost alkotott Jake Gyllenhaal és Heath Ledger. Pedig eredetileg Matt Damonnak szánták az egyik szerepet, de nem csak ő mondott rá nemet. “Senki se akarta elvállalni - emlékezett vissza a rendező. - Amikor a filmen dolgoztam, úgy éreztem, hogy ehhez egy nagyon erős szereposztás kell, sztárszínészekkel. Megkerestünk mindenkit, aki számításba jöhet, Leonardo DiCapriót, Matt Damont, Brad Pittet, de mind nemet mondtak.”

 

Ian McKellen - A Harry Potter-sorozat

 

 

Richard Harris halála után új színészt kellett találni, aki a harmadik résztől eljátssza Dumbledore-t, és végül Ian McKellent kérték fel a szerepre. “Amikor megkerestek, először csak annyit mondtak, hogy a Harry Potter sorozatba keresnek színészt. Akkor még azt mondtam, hogy szívesen játszanék a filmben, de mikor kiderült, hogy Richard Harris szerepét kellene átvennem, nemet mondtam. Képtelen volnék egy olyan színész helyét átvenni, akiről tudom, hogy nem szívlelt engem.” Richard Harris ugyanis egyszer azt nyilatkozta, hogy Ian McKellen technikailag tökéletes színész, de hiányzik belőle a szenvedély. Dumbledore-t végül Michael Gambon játszotta el, de a rajongók eleinte vele sem voltak kibékülve.

 

Julia Roberts - A szerelem hullámhosszán

 

 

A filmben Meg Ryan keresi az igazit, hogy végül Tom Hanksban találja meg. Nagyon furcsa volna, ha a páros nő tagját Julia Roberts játszotta volna, pedig első körben őt szemelték ki a szerepre. “Valóban felajánlották a szerepet, de nem tudtam elvállalni - nyilatkozta öt évvel ezelőtt Julia Roberts. - Szerencsére Meg Ryan és Tom Hanks olyan csodálatos párost alkottak, hogy sikerült megteremteniük azt a varázslatot, amit nekünk annak idején Richard Gere-rel a Micsoda Nő!-ben.

 

Sandra Bullock - Millió dolláros bébi

 

 

A mindennel szembemenő bokszolónő történetét eredetileg Sandra Bullock szerette volna megfilmesíteni saját magával a főszerepben, de nem sikerült pénzt szereznie rá. Így a színésznő inkább a Beépített szépséggel kezdett el foglalkozni, csak ezután került képbe Clint Eastwood, és onnantól beindultak a dolgok. Akkor viszont Sandra Bullock már le volt kötve, így nem tudta vállalni a főszerepet. “Ha ennyire máshogy jönnek össze a dolgok, mint ahogy az ember eltervezi, akkor annak úgy kellett történnie” - mondta később Sandra Bullock.

 

 

Liam Neeson - Lincoln

 

 

A szerepet, amiért Daniel Day-Lewis megkapta a harmadik Oscar-díját, eredetileg Liam Neesonnak szánták. A rendező, Stephen Spielberg korábban már a Schindler listáján is együtt dolgozott Neesonnal, és évekig úgy tűnt, hogy ha eljön az idő, mind a ketten dolgoznak majd a filmen. Aztán a színész az utolsó pillanatban, egészen pontosan az első olvasópróbán rádöbbent, hogy mégsem neki való ez a szerep. “Elértünk oda, ahol azt írta a forgatókönyv, hogy ‘Lincoln:’, és meg kellett volna szólalnom. Ekkor villámcsapásként ért a felismerés, hogy nekem itt semmi keresnivalóm. Ez a hajó elment, lejárt a szavatosságom. Ezt a Lincolnt nem tudom eljátszani, nem tudok a bőrébe bújni” - emlékezett vissza a színész.

 

Vanessa Williams - Szörnyek keringője

 

View this post on Instagram

A post shared by Vanessa Williams (@vanessawilliamsofficial) on

 

Kevésen múlt, hogy Halle Berry lett az első Oscar-díjas feketebőrű színésznő 2002-ben. A női főszerepet eredetileg Vanessa Williams, Grammy-díjas énekesnőnek és színésznőnek szánták. Williams viszont, akit azért fosztottak meg a szépségkirályői címétől, mert meztelenül szerepelt a Playboyban, nem akart levetkőzni a filmben. “Épp akkor született meg a kisbabám, és úgy éreztem, hogy képtelen lennék egy stáb előtt meztelenkedni” - mesélte később.

 

 

Anne Hathaway - Felkoppintva

 

 

A magyar címe ellenére a kétezres évek egyik legjobb vígjátéka a Felkoppintva, ami épp azért vicces, mert Katherine Heigl és Seth Rogen annyira nem illenek össze. A szerepre Anne Hathaway-t próbálták először megnyerni, de a színésznő az egyszerre komikus és horrorisztikus szülőszobai jelenet miatt végül nem vállalta el. “Mivel akkor még nem szültem, nem voltam benne biztos, hogy éreztem volna magam emiatt később, mivel a szülés nem csak rólam szól, hanem egy másik emberi lényről is.”

 

Hugh Jackman - James Bond

 

 

Pierce Brosnan után nagyon keresték az új James Bondot, és Hugh Jackmant is megtalálták, de ő nem vállalta. “Úgy éreztem, ez túlságosan beskatulyázna. Az ösztöneim mindig azt súgják, hogy tartsak minél több lehetőséget nyitva.” Később nemcsak ezt a lehetőséget utasította vissza, de Ryan Gosling szerepe sem kellett neki a Drive-ban, és a Chicago című musicalt sem vállalta.

 

Al Pacino - Star Wars

 

 

Egy 2013-mas beszélgetésen árulta el Al Pacino, hogy ott hevert előtte a lehetőség, hogy ő játssza el Han Solo szerepét, amivel Harrison Ford befutott, ő viszont nem értette a forgatókönyvet. Nem ez az egyetlen ikonikus szerep, amit visszautasított, felajánlották neki Richard Gere szerepét a Micsoda nő!-ben és Martin Sheen és Marlon Brando szerepeit az Apokalipszis mostban.

 

Gwyneth Paltrow - Titanic

 

 

Egész másmilyen lett volna a kilencvenes évek nagy romantikus drámája, ha Leonardo DiCaprio Kate Winslet helyett Gwyneth Paltrow-t rajzolja meg. Kate Winsletet végül Oscarra jelölték a Titanicért, de nem nyert, egy évvel később Paltrow viszont megkapta az Oscart a Szerelmes Shakespeare-ért.

 

 

Forrás: Newsweek