Hirtelen jött! - John Boyega portré

Nigériai bevándorlók gyermekeként nagyon sokra vitte, már nem csak az új Star Wars filmek egyik visszatérő főszereplője, de a most bemutatott Tűzgyűrű: Lázadást producerként is jegyzi.

John Boyega a dél-londoni Peckhamben született, a kicsit kacifántosabb John Adedayo Adegboyega néven 1992. március 17-én. Édesanyja, a mozgássérültekkel foglalkozó Abigail és édesapja, a lelkészként dolgozó Samson nigériai származásúak, otthon pedig yorubául beszélnek. John első szerepe ötévesen egy leopárd volt egy iskolai előadáson. A Peckham Színház művészeti vezetője, Teresa Early fedezte fel egy általános iskolai darabban, aki ösztöndíjjal elhívta egy 9-14 évesek számára fenntartott színitanodába, amit édesapja is lelkesen támogatott - abban a hitben, hogy fia itt fogja eltanulni a prédikátori szakma fogásait. Nem így történt. John színészetet tanult a Dél-Temze Főiskolán, ahol eljátszotta az Othello címszerepét 2010-ben, majd a Greenwichi Egyetem film és televíziózás szakára járt.

Amikor 2011-ben megkapta Idegen arcok című izgalmas „lakótelepi sci-fi” főszerepét, Boyega már komoly színpadi múltra tekinthetett vissza, játszott többek között a Royal National Theatre-ben, a rangos Tricycle Theatre-ben, de ez a film tette egy csapásra ismertté. Egyik napról a másikra elárasztották a szerepajánlatok, az egyik legfontosabb angol filmes lap, a Screen International a címlapján hirdette meg a jövő legnagyobb tehetségének. Szintén 2011-ben egy olyan drogdílert játszott a Junkhearts című filmben, aki fegyverekre bukkan, és megpróbálja eladni azokat, majd Chimamanda Ngozi Adichie Az aranyló fél napkorong című regényéből készült filmben szerepelt. 2014-ben egy fiatal gengsztert játszott az Imperial Dreamsben, majd jött az álomszerep, a Star Wars: Az ébredő Erő.

Sokan csodálkoztak, hogy egy ilyen nagy film egyik főszerepét egy ilyen ismeretlen színészre bízták, de ez volt a koncepció, és be is jött a dolog. Boyega lett Finn, a kiugrott birodalmi rohamosztagos, aki először csak megúszná az egészet, de végül átáll a lázadók oldalára. A szerepéért megkapta a BAFTA és az Empire legjobb újoncnak járó díját, sok más elismerés mellett. A felkérés persze nem egy filmre szólt, még nagyobb szerepe volt a tavaly bemutatott Star Wars: Az utolsó Jedik és visszatér a jövőre beütemezett, még végleges cím nélküli Star Wars: Episode IX-ban. A köztes időben szerepelt a Kathryn Bigalow rendezte, nálunk sajnos nem játszott Detroit (2017) című drámájában egy fiatal fekete rendőrt játszik, aki az 1967-es véres faji zavargások kellős közepén találja magát, a kevésbé sikerült A körben pedig Emma Watson haverja volt.

És most itt vagyunk a Tűzgyűrű: Lázadással, aminek Boyega nem csak főszereplője, de az egyik producere is. Merthogy még 2016-ben létrehozta a saját produkciós cégét, az Upperroom Entertainment Limitedet, és a Tűzgyűrű második része lett az a film, amiben ilyen minőségben is részt vett. A következő feladat a Watership Down című animációs minisorozat, ám ehhez csak a hangját kell adnia, azután már jön is a következő Star Wars film.