Hogyan plakátolták a Szárnyas fejvadászt annak idején?

Rick Deckard a lézerfegyverét szorongatja, alatta Rachel, a gyönyörű android mered a semmibe, kezében füstölgő cigarettával a film plakátján. De melyik poszterről is van szó?

1982-öt írunk, ekkor jelent meg Philip K. Dick regényének feldolgozása Ridley Scott rendezésében, hogy gyakorlatilag már aznap örök klasszikus legyen, aminek eredeti plakátjaiért ma már csillagászati összegeket fizetnek a gyűjtők. De pontosan milyen is a Szárnyas fejvadász eredeti plakátja? A nyolcvanas évek elején a forgalmazók már egységes plakátokban gondolkodtak a nemzetközi piacon, de nem létezett még a mai, sokszor lélektelen egységesítés, az egyes területeken néha teljesen más verziók kerültek ki az oszlopokra akár szomszédos országokban is.

Blade Runner

De lássuk, hogy nézett ki a tényleg eredeti, vagyis az amerikai plakát! Két olyan elem határozza meg, ami ma már aligha kerülhetne ilyen helyre egy filmplakáton, Harrison Ford lézerfegyvere – amit egyébként Charter Arms Bulldog revolverből és egy Steyr Mannlicher puskából raktak össze, majd néhány LED lámpát biggyesztettek rá – és Sean Young füstölgő cigarettájából. Utóbbit egyértelmű, hogy ma már tilos ábrázolni, az előbbit pedig a túlzott erőszak jegyében. A kép szerkezete a kevert műfajt tükrözi vissza: a repülő űrhajók, a felhőkarcolók és a fények a sci-fit, a fegyveres férfi és a csábító pózban lévő nő, illetve a fekete háttér a film noirt képviselik. Szép poszter klasszikus elrendezésben, de nem mindenkinek tetszett – kérdés, találtak-e ennél jobbat?    

Blade

Az angol és a francia poszter is teljesen más – és ezt vették át később a belgák, olaszok és spanyolok is. És nem teljesen értem, miért. Az egyértelmű, hogy ezekben az országokban nem nagy költségvetésű sci-fiként, hanem művészfilmként akarták Scott alkotását eladni, de mi magyarázza ezt a szerkezetet? A kép felső felét teljes egészében üresen hagyták, csak a futurisztikus Los Angeles fényei és egy ház oldala látszik rajta, vöröslő fényben fürödve. Ettől persze alul minden összepréselődik, de ez még nem magyarázat a szereplők furcsa montázsára. Persze, jóval a photoshop megjelenése előtt járunk, de nyilván művészi választás az, hogy Deckard alakja fekete-fehér, pontosabban piros-fehér, míg a két replikáns színes, bár mindkettőjük képét máshonnan ollózták ki, hiszen teljesen más a megvilágításuk. De legalább itt szerepel Rutger Hauer Roy, az androidok vezére, a közönség kedvence, akinek a legjobb sorok jutottak a filmben, és aki az amerikai plakátról lemaradt.

Blade

Volt persze más verzió is. A német plakáton visszaköszön a francia égbolt, de belemontíroztak egy űrhajót az amerikai változatból, és ha lehet, még zavarosabb a szereplők elhelyezése. Harrison Ford igazi VHS borító hangulatban néz velünk farkasszemet, míg Sean Young nercbundában szegezi valakire a fegyverét, aki nem látható, de alulra még odabiggyesztették Hauert is, ezúttal galamb nélkül. A legviccesebb, hogy biztos, ami biztos, az eredeti angol cím kapott egy DER határozott névelőt, és így már a németek is magukénak mondhatták. A japánok, talán a régi vasszövetség emlékére, ezt a változatot vették át, de mivel szeretik a pici dolgokat, a hosszú stáblistát lekicsinyítették és belepréselték a képbe, ami ettől sem lett szebb.

Blade 

Az ausztrálok más úton haladtak, ők tényleg a szépségre utaztak, függetlenül a film műfajától, ha úgy tetszik, magától a filmtől. Az ő verziójuk olyan, mintha egy francia művészfilmre invitálnák a jónépet, gyengéd szépiaszínekkel, hangsúlyos kerettel, és, hogy biztosra menjenek, Fordnak nem csak az arca, hanem a futó alakja is megjelenik, nem véletlenül, hiszen az ő neve a leghangsúlyosabb itt. És amiben még nagyon más ez a poszter, az Sean Young haja, ami a futurisztikus konty helyett itt szabadon, kibontva látható, szintén egy teljesen más hangulatú alkotást ígérve.

Blade Runner

És ha már más hangulat, íme egy lengyel poszter, ami tényleg mást ígér. Itt Zhora, a stripper android alakja elevenedik meg, látványosan, szépen, hangsúlyosan és egyedien – tökéletesen illeszkedve a lengyel plakáttervezés jól felismerhető hagyományaiba. Szokták is mondani, hogy bezzeg a lengyeleknek megvolt a maga víziója a filmről, tessék, milyen más a plakát, csak sajnos ez egy külön, gyűjtők számára készített darab, nem forgalmazói verzió, 2006-ban nyomtatták ki 400 példányban, mindet el is kapkodták rögtön. Persze rengeteg rajongói plakát készült az évek során mindenhol, közepesek, jók és nagyon jók.   

Blade Runner

A korabeli magyar plakát az amerikai verzió hazai mutációja, nem önálló poszter volt felül az angol, alul a magyar címmel. Pedig, ha minden igaz, a legendás Merczel Péter elkészítette a saját verzióját a MOKÉP felkérésére, de a forgalmazó végül a látványosabb, „kereskedelmibb” amerikai változat magyarítása mellett döntött. És bár minden tiszteletünk Merczelé, lehet, hogy ezúttal az eredeti tényleg érdekesebb volt. Az viszont látszik, hogy vagy a hazai nyomda nem volt a helyzet magaslatán, vagy olyan alapanyaggal dolgoztak, ami nem engedte meg a finom részleteket, mert a kép minősége olyan, mintha színes fénymásolóval készült volna.

Blade

És a végére az új film, a Szárnyas fejvadász 2049 két plakátja, a hangulatos, de talán kissé túlságosan is divatkatalógus jellegű beharangozó plakát, ahol inkább a kabát és az autó a főhős…

… és a régire reflektáló új plakát magyar verziója az eredeti betűtípussal és félbevágott felirattal, már két férfi főszereplővel, az új esztétika és a reklámtörvények értelmében a fegyverek alig látszanak. És már cigi sincsen, ahogy a filmben sem.

Külön köszönet a Plakátfiúnak a plakátokkal kapcsolatos információkért!