Hoppá! Luke Skywalkernek végig volt egy titkos, sárga fénykardja is?!?

A Disney új képregénnyel köti össze az őstrilógiát a VII. résszel: végre kiderül, hol találta meg Maz Kanata Luke régi fegyverét és a levágott kezét!

Igen meglepő dologra ébredtek nemrégiben a világ képregény- és Csillagok háborúja-rajongói! A Disney ugyanis fellebbentette fátylat a Marvel Comic Star Wars #6 címen futó kiadványukról, ami ezzel a borítóval fog hamarosan megjelenni:

Forrás: Marvel

 

A képregényt Charles Soule írta és Jesús Saiz rajzolta, a borítót pedig R.B. Silva jegyzi. Luke a Lázadók jellegzetes pilótadzsekijében feszít, és ami a legmeglepőbb: egy sárga fénykarddal pózol! Ez azért érdekes, mert az eddigi filmekből úgy tudtuk, hogy a Csillagok háborúja és A Birodalom visszavág idején Luke-nak egy kék fényű fegyvere volt (ezt örökölte meg az apjától, Anakintól, és ezt vesztette el a vele vívott felhővárosi párbajban – a kezével együtt), A Jedi visszatérben pedig fabrikált magának egy új, zöld fényű sugárpallost. A Marvel új képregénye azonban a Birodalom és a Jedi között eltelt egy évben játszódik, ami alatt ezek szerint Luke, Leia, Csubi és Lando nemcsak azt tervezgették, hogy hogyan fogják kiszabadítani Jabba palotájából a karbonit tömbbe fagyasztott Hant, hanem Luke és Lando visszamentek Felhővárosba, megkeresni a mélybe hullott kék fénykardot. Az ébredő Erő óta persze tudjuk, hogy ezt a fegyvert a kis űrlény anyóka, Maz Kanata találta meg, hogy majd az endori csata után 30 évvel odaadhassa Rey-nek. Charles Soule és Jesús Saiz képregénye állítólag ezt a keresést is be fogja végre mutatni. Ami nagyon jó hír, mert sajnos J.J. Abrams adósunk maradt ezzel az új trilógiában, és nem igazán bontotta ki Maz Kanata karakterét...

Luke sárga fénykardja ezek szerint tehát csak egy átmeneti fegyver volt egészen addig, amíg hősünk meg nem konstruálta a végleges, zöld színű fegyverét a Tatooine bolygó egyik sziklabarlangjában? A hivatalos Disney-kánon szerint úgy tűnik, igen – elég izgalmas lesz megtudni, mi lesz ennek a sárga spádénak a későbbi sorsa, hiszen hősünk a Jedi idejére már bizonyosan megválik tőle. érdekesség, Luke-nak amúgy nem most először nyomtak ilyen színű fegyvert a kezébe: sárga fénykardja volt már az úgynevezett Farmboy Luke Skywalker-akciófigurának is, amit a legelső, 1977-es filmhez gyártott le a Kenner.

Forrás: Kenner / Lucasfilm

 

Ez amiatt volt, mert a Kenner játékgyárnak rohamtempóban kellett elkészítenie George Lucas számára a sok-sok merchandise terméket, ám ezekhez sokszor csak a korai fekete-fehér jelenetképek és a különféle promóciós anyagok álltak rendelkezésre. Márpedig ezeken a képeken sokszor még nem látszódtak az utólagosan felvitt effektek – például a fénykardok végleges színe. A '77-es Star Warshoz kiadott játék fénykardok esetében például Mark Hamill kezébe is egy sárga színű spádét tettek a készítők, holott Luke-nak sosem volt ilyenje a filmben!

Forrás: Kenner / Lucasfilm

 

Ezek után szerintem elég izgalmas ötlet, hogy a képregényesek leporolták Luke és a sárga fénykard furcsa anomáliáját, és hivatalos kánon-sztorit kanyarítottak hozzá a Marvelnél. Ráadásul ez a szín most különösen aktuális, hiszen a IX. epizód végén Rey is egy sárga fénykardot fabrikált magának! (via Movieweb & Játékok a polcról blog)