Horror kisgyerekeknek? - Szörnyen boldog család

Ha a gyerek beöltözhet Halloweenkor vámpírnak, múmiának vagy bármely szörnynek, akkor simán filmet is nézhet róluk, pláne, ha ezek a teremtmények egy családot alkotnak és a légynek sem ártanak.

Én nem tudom, mi van a magyar filmforgalmazókkal, de a legmagasabb labdát idén senki sem csapta le, egyetlen horrorfilmet sem időzítettek Halloweenre az egyetlen Fűrész sokadik folytatást leszámítva, de az akkor is jön, ha nem akarjuk. Mit kaptunk ehelyett: bébihorrort, horror tematikájú gyerekfilmeket, két egész estés rémanimációt, az elmúlt héten bemutatott A kis vámpírt és a héten mozikba kerülő Szörnyen boldog családot, és az sem lehet véletlen, hogy mindkét film elsősorban német produkció! Vagyis az új horror célközönség a 6. életévét betöltött kiskölyök. Jól nézünk ki!

Wishbone-ék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől, és a bélrendszere sem működik túl egészségesen. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz orosz boszorkány, a Babajaga szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik, és nem véletlenül. Kalandos hajsza indul a banya után a fél világon át, és minden leleményességükre szükségük van, hogy megtörjék az átkot, mert ugye az új külső megannyi hátránnyal – de számos előnnyel is jár.

A szokatlan kaland során Wishbone-ék jónéhány igazi szörnnyel is megküzdenek, nem utolsósorban az ellenállhatatlanul elbűvölő Drakula gróffal, aki halhatatlan szerelmével üldözi Emmát. Az persze egy dolog, hogy Frankenstein szörnye lehet ártalmatlan is és a múmia is lehet veszélytelen múzeumi kiállítási tárgy, de vajon mit eszik a vámpírrá varázsolt anyuka és a vérfarkas kisfiú – Drakuláról nem is beszélve? Ez kiderült Holger Tappe (Egyesült állatok) filmjéből – vagy sem. Merthogy a mesékben nem szabad logikát keresni. Pláne a horrormesékben. Elég ez, ha boldog a család és mindenki hozzátesz ehhez valamit a maga módján – bár a fingós cikkekből a kelleténél egy kicsit több került be most.