Hová tűnt Alicia Vikander?

Hosszú időre eltűnt a nemrég még oly felkapottnak számító színésznő, hogy hirtelen egy szerelmi háromszöggel megfűszerezett, mégis komornak ható thrillerrel rukkoljon elő - egyenesen Japánból.

A dán lány (2015) című drámában nyújtott alakításáért járó Oscar-díj és a Tomb Raider (2018) főszerepe után Alicia Vikander az egyik legfelkapottabb, ha nem a legfelkapottabb színésznő lett, ráadásul Michael Fassbender barátnőjeként a bulvár is imádta, ám ő gyakorlatilag eltűnt. Az Imdb adatlapjáról kiderül, hogy több rövidfilmben és tévésorozatban is szerepelt, de semmi igazán izgalmas, nagy volumenű munkát nem vállalt, erre most váratlanul kijött legújabb filmje, az Earthquake Bird első előzetese, és mi kicsit zavarban vagyunk.

A film Susanna Jones azonos című, nálunk is megjelent könyve alapján készült – ami a magyar fordításban A csendmadár lett, az angol Wash Westmoreland rendezőnő (Quinceañera, Megmaradt Alice-nek, Colette), és szinte kizárólag Japánban, pontosabban Tokióban játszódik. Hősnője egy itt élő angol szakfordító, Lucy Fly (Vikander), aki szenvedélyes viszonyba keveredik egy jóképű japán fotóssal (Naoki Kobayashi), ám ez a viszony megkérdőjeleződik, amikor megjelenik egy másik lány, Lily (Riley Keough - Kaliforniai rémálom), és a dologból egy izzó szerelmi háromszög alakul ki, ami egészen addig tart, amíg a rendőrök rá nem bukkannak a másik lány holttestére a Tokiói-öbölben. Mivel a fotósnak nyoma veszett, Lucy az első számú gyanúsított, de ő hallgat. A fejében viszont megdöbbentő részletességgel és őszinteséggel pörgeti végig az általa megjárt, kísérteties utat.

És miért vagyunk zavarban egy ilyen egzotikusan hangzó, potenciálisan érzéki és érzelemgazdag történet ízelítője láttán? Mert nem tűnik olyan jónak, és a különben mindig gyönyörű Alicia egyáltalán nem szép. Ez persze nyilván rendezői koncepció, Lucy Fly biztosan egy szürke kisegér a hétköznapjaiban, és ebben a viszonyban nyílik ki, vagy valami ilyesmi, ráadásul a történet az 1980-as években játszódik, akkor nem még nem néztek ki olyan jól a lányok és asszonyok – csak viccelünk -, de ez a jellegtelenség akkor is zavaró. És maga a történet is egy picit jellegtelennek tűnik, még akkor is, ha ez mindössze egy pár perces ízelítő, de tudjuk, hogy az előzetesbe mindig a legjobb részeket pakolják bele, hogy felkeltsék vele a figyelmünket.

Az viszont igaz, hogy a tokiói helyszín sokat dob a képi világon és a hangulaton. A filmet, amit egyébként a Netflix rendelt meg, a most futó Londoni Filmfesztiválon mutatják be először, és a fent említettek mellett Jack Huston, Kiki Sukezane, Yoshiko Sakuma, Kazuhiro Muroyama, Ken Yamamura és Crystal Kay a fontosabb szereplői, és november elsejétől fut majd a mozikban korlátozott kópiaszámban, majd november 15-től a Netflixen lesz elérhető. És mire készül ezután Alicia? A Green Knight című fantasy kalandfilmjét és a Born to be Murdered című thrillert jövőre mutatják be, majd jön a The Glorias életrajzi film és persze a Tomb Raider 2.