Hű, ha nincs Harrison Ford, E.T. sincs!

Ő beszélte rá ugyanis a feleségét, Melissa Mathisont a Frigyláda forgatásán, hogy írja meg Spielberg űrlényes filmjének forgatókönyvét.

Harrison Ford és Steven Spielberg mindig is ütős párost alakítottak – elvégre ennek a duónak köszönhetjük az első négy Indiana Jones-filmet. De az ünnepelt színészt és a neves rendezőt egy másik, sokkal érdekesebb kapocs is összeköti: Fordnak az a bizonyos mediátor tevékenysége, amikor a tunéziai sivatagban segített kirángatni Spielberg 1982-es kasszasikerét, az E.T.-t a fejlesztési pokolból.

Vagyis: a hazavágyó kis űrlény története valószínűleg el sem készült volna Ford nélkül!

 

Steven Spielberg, Melissa Mathison és Harrison Ford Spielberg Los Angeles-i otthonában, 1982 nyarán (forrás: Bruce McBroom/Sygma via Getty Images)

 

Spielberg ugyanis tavaly, az E.T. bemutatójának 40. évfordulóján részletesen elmesélte, hogy a '80-as évek elején aktívan forgatókönyvírót keresett a filmhez. Úgy vélte, Melissa Mathison, az 1979-es Fekete Villám írója tökéletes lenne a feladatra, mivel akkorra már nagyjából összeállt a sztori, csak kellett volna valaki, aki végleges formába önti. Mathison azonban kezdetben hallani sem akart a közös munkáról.

Spielberg persze nem nyugodott bele a nemleges válaszba: még akkor is az E.T.-n kattogott az agya, amikor Harrison Forddal elkezdték forgatni Tunéziában az első Indiana Jones-filmet, az 1981-es Az elveszett frigyláda fosztogatóit. A rendező Fordnak is mesélt az E.T. ötletéről, a sztár pedig végül meggyőzte Melissa Mathisont (akkori barátnőjét és későbbi feleségét), hogy mégiscsak írja meg ő a forgatókönyvet. Spielberg így emlékezett vissza a történtekre:

Én már befejeztem a forgatókönyvírást. Nem akartam írni többé. Nem érdekelt az írás, túl nehéz mesterség. Odamentem Harrisonhoz, és azt mondtam neki: »Ide figyelj, a barátnőd visszautasított, nem akarja megírni a következő filmemet.« Erre [Ford] azt felelte: »Akkor hadd beszéljek vele én!« Beszélt vele, [Melissa Mathison] pedig másnap odajött hozzám, és azt mondta: »Oké, nagyon fellelkesítetted Harrisont. Mi az, amit kihagytam?« Úgy vélem, elsőre nem meséltem el neki jól a történetet, mert újra elmondva már nagyon elérzékenyült, és ott helyben, a tunéziai sivatagban elkötelezte magát az írásra.

A rendező azt is elárulta, hogy a forgatókönyvön már Az elveszett frigyláda fosztogatói forgatása alatt elkezdtek dolgozni. Öt napon át napi két órát együtt töltöttek, majd miután mindent megbeszéltek, Spielberg elment forgatni, Mathison pedig elvonult írni. Melissa Mathison és Steven Spielberg együttműködése Harrison Ford hathatós közbenjárására tehát gyümölcsözőnek bizonyult, és az E.T. világsiker lett. A mozivarázshoz persze hozzátartozik, hogy Mathison találta ki a film legemlékezetesebb elemeit, többek között azt, hogy E.T. folyton haza akar telefonálni, és telekinetikus képességei vannak.

(via Far Out Magazine)