Hugh Jackman, az ördögi tanerő

Na jó, Jackman nem tanár, hanem tanerő a Bad Educationben, aki egy egész tankerület pénzét sikkasztja el behízelgő, de ördögi mosollyal. A kritikusok imádták a valós történet alapján készült filmet.

Hugh Jackman a Logan - Farkasban nem csak ikonikus szerepétől, Wolverine-től búcsúzott el, hanem akciófilmes korszakától is, és a jelek szerint kifejezetten árnyaltabb, néha sötétebb karakterekre megy rá mostanában. Ilyen volt az Így ne legyél elnök című politikai szatíra, és ilyen a szintén megtörtént eseményen alapuló Bad Education (Rossz oktatás), amely az USA történelmének legnagyobb oktatásügyi botrányát dolgozza fel, és amelynek első előzetesét most adta ki a filmet gyártó HBO.

A Bad Education már szerepelt ősszel a rendkívül rangos Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kiemelkedően jó kritikákat kapott, ami nem csak a valóban pikáns ügynek, hanem Hugh Jackman és a másik főszereplő, az Oscar-díjas Allison Janney játékának és az egész történet ironikus hangvételének is köszönhető. Miről is van szó? Dr. Frank Tassone, Long Island egyik leggazdagabb területének tanfelügyelőjéről kiderült, hogy 12 éven át több mint 11 millió dollárt lopott ki az általa felügyelt tanintézetekből – amiket ő segített feljutni a legjobbak közé országos szinten. A közösség által megbecsült, valóban fontos programokat és sikeres reformokat indító, 2004-ben letartóztatott Tassone kettős életet élt. Azt hazudta, hogy felesége fiatalon meghalt, miközben két férfival is élettársi viszonyban élt – az egyikkel Manhattanban, a másikkal Las Vegasban, mindkettővel luxuskörülmények között, amit egy az egyben a tankerület állt. Tassone jobb keze, a tankerület pénzügyi vezetője (Janney) segített a pénz elsikkasztásában, kamu cégeken keresztül, túlszámlázással, álfoglalkoztatással és még tucatnyi módon, amikben mások is érintettek voltak.

Jackman pedig lubickol a karizmatikus, ravasz, hiú és manipulatív tanfelügyelő szerepében, önelégült mosolya, magabiztos fellépése előrevetíti csúfos bukását, Allison Janney pedig most is agresszív, tolakodó, tenyérbe mászó, amit ő csuklóból kiráz. A mindössze második nagyjátékfilmjét készítő Cory Finley (Thoroughbreds) azonban arról is mesél, miként hagyta magát megvezetni egy rendkívül jómódú, befolyásos közösség pusztán az eredmények miatt. Azért, mert iskoláik előkelő helyen szerepeltek az országos listákon, azért, mert a jó nevű iskolák emelték az ingatlanárakat, azután is hosszú ideig kiálltak a tankerület vezetője mellett, hogy a bizalmasáról kiderült, hogy sikkasztott. A forgatókönyvet az a Mike Makowsky írta, aki maga is az érintett iskolák egyikében tanult az adott időszakban. A filmet, amelyben Jackman és Lanney mellett a karrierjét ’”felélesztő” Ray Romano, Ray Romano, Geraldine Viswanathan, Kathrine Narducci és Alex Wolff játszik fontos szerepet, április 25-től kezdi vetíteni a mozicsatorna.

A Bad Education cím egyébként elég népszerű, Pedro Almodóvar 2004-es Rossz nevelése is így futott a nemzetközi piacon, és ez az eredeti címe a 2012-től három évadon át futott angol vígjátéksorozatnak, ami a magyar keresztségben Lúzer töritanár lett.