Hulk megvédi a környezetet

Amerika történelmének egyik legsúlyosabb környezetszennyezési ügyét vállalta magára Mark Ruffalo, aki ezúttal a másik oldalra átálló vállalati jogászt alakít.

Mark Ruffalo nem csak Hollywood egyik legszimpatikusabb színésze, de a környezetvédelem és a társadalmi igazságtalanság elleni harc egyik legelkötelezettebb híve, így nem csoda, hogy a Spotlight - Egy nyomozás részletei után újra egy olyan filmmel áll elő, ami olyan témát dolgoz fel, ami szívügye. Merthogy az olyan nagy hollywoodi kasszasikerek, mint a Bosszúállók és azon belül is Hulk szerepe mellett a színész előszeretettel vág bele olyan projektekbe, amik fontos ügyekre hívják fel a közvélemény figyelmét. Ez persze ne riassza el azokat, akik a filmekben csakis a szórakozást keresik: Ruffalo új munkája, a Dark Waters rendkívül feszült thrillerként is remekül működik.

 A Todd Haynes (Carol, Mildred Pierce, Távol a mennyországtól) rendezte film valós eseményeken alapszik: Amerika legnagyobb vegyiipari vállalatóriásáról, a DuPontról derül ki, hogy évtizedeken keresztül szándékosan engedett mérgező hulladékot egy kisváros vízrendszerébe, amely közvetlenül vezetett számos halálesethez és rengeteg megbetegedéshez. Sajnos ilyen eset sok volt és van ma is, ami különlegessé tette az ügyet, az az, hogy a céget az a vállalati jogász vitte bíróság elé, aki hosszú ideig nekik dolgozott, mert nem tudott elszámolni a lelkiismeretével. Ezt a jogászt alakítja Ruffalo, akit eleinte „csak” azzal keresik meg a helyi gazdálkodók, hogy tömegesen pusztulnak el a marháik, de hamarosan kiderül, a vállalat által pusztán költségkímélésből kiöntött méreg már rég ott van a környék folyóiban, csatornarendszerében és ivóvizében. Hősünknek eleinte csak azzal kell szembenéznie, hogy szinte semmi esélye egy ekkora vállalatóriás ellen, majd azzal, hogy volt munkaadója árulónak és besúgónak tekinti, végül azzal, hogy mindent elveszíthet, a munkáját, a családját és az életét is.

 

Ironikus, hogy Ruffalo nem először kerül szembe az ikonikus DuPont vállalattal, hiszen a nagytőkés család szennyesét teregette ki a szintén megtörtént eseten alapuló Foxcatcher (2014) is, amiért a színész Oscar-jelölést kapott. A most kijött előzetes alapján a DuPont most még többet kap tőle, mert ez egy kemény filmnek tűnik. És ennek fényében meglepő, hogy pont Todd Haynes vállalta a rendezést, aki a sokkal személyesebb drámák és erőteljes női karakterek mestere – utóbbit legfeljebb Anne Hathaway hozhatja Ruffalo feleségeként. Az előzetesből azonban nem az jön át, hogy sok lapot osztanak neki, de le a kalappal előtte, hogy egy kisebb, szürke szerepet is bevállalt – nem is teszünk ki róla képet, olyan szürkét. A másik főszereplő inkább Tim Robbins a DuPont képviseletében, és nagyon meggyőzően számító és fenyegető figurát alakít.

Mellettük Bill Camp, Victor Garber, Bill Pullman és Mare Winningham kapott fontos szerepet, és bár a film egyetlen nagy fesztiválon sem szerepelt - így jó eséllyel az Oscar-versenyben nem fog indulni -, már november 22-én mozikba kerül Amerikában. Kérdés, hozzánk elhozza-e valaki: merthogy nálunk a környezetvédelmet sokan valamiféle úri szeszélynek tekintik, de a Dark Waters elég nagy neveket vonultat fel ahhoz, hogy itt is rengetegen megnézzék.