Hulknak megvan a megoldása a Marvel kontra Scorsese vitára

Mark Ruffalo is megnyilvánult az egy hónapja húzódó eszmecserében, ami arról szól, hogy vajon filmművészetnek számítanak-e a szuperhősfilmek.

Miután Az ír rendezője október elején az Empire magazinnak adott interjúban kifejtette a véleményét a(z elsősorban a) Marvel által gyártott szuperhősfilmekről (nem igazi filmek, hanem vidámparki látványosságok), többen is megnyilvánultak már a témában pro (Francis Ford Coppola, aki szerint Scorsese még kedves volt, ő ezzel szemben úgy gondolja, ezek a filmek hitványak) és kontra (köztük a Marvelt is tulajdonló Disney elnöke, Bob Iger, több Marvel film producere, Kevin Feige vagy James Gunn, A galaxis őrzői mozik rendezője).

Scorsese vs. Marvel. Forrás: Fórum Hungary és Jamie McCarthy / Getty Images for Film at Lincoln Center

 

A legújabb megszólaló a Bosszúállók filmek Bruce Bannerét/Hulkját alakító Mark Ruffalo, aki éppen új produkcióját, a Dark Waterst promotálja, de a sorozatos interjúkban, amiket ad, természetesen a Scorsese kontra Marvel vitáról is megkérdezték (Ruffalo egyébként dolgozott már együtt Scorsesével is, a Viharsziget című thrillerben). A színész véleménye pedig alapvetően az, hogy a direktornak nem kéne panaszkodnia egy olyan rendszerre, aminek a létrehozásában ő is tevékenyen részt vesz. Vagy ha mégis, akkor tegyen lépéseket, ne csak beszéljen.

„Ha egy olyan társadalomban élünk, amit ennyire meghatároz a pénz, akkor igen, a legnagyobb és legerősebb fogja meghatározni a trendeket, újra és újra.

Ebben a cikkben, amit (Scorsese) írt, viszont van egy nagyon érdekes dolog, és bárcsak inkább ebbe az irányba vinné el a dolgokat. Azt írta, hogy nem azt akarja, hogy ezentúl támogassunk bizonyos filmeket. Pedig szerintem pont ezt kéne. Igenis kellene egy állami művészeti alapítvány, ami pénzt ad a másfajta filmekre, támogatja a másfajta filmeket” – mondta Ruffalo.

„Ha egy bizonyos közegben dolgozol, akkor nyilván megpróbálsz anyagi sikert is elérni a filmekkel, amiket csinálsz. És éppenséggel Scorsese is ezt csinálja. Szóval nem értem,

hogy panaszkodhat egy olyan rendszerre, aminek ő is a része, csak épp most már nem a tetején van.

Nagyon szeretném, ha Marty létrehozna egy nemzeti filmalapítványt, és olyan fiatal, új tehetségeket támogatna, akik nem tudnának a piacról megélni, de művészileg értékes a munkájuk. Ez csodálatos lenne. Akkor lenne értelme ennek az egész vitának” – folytatta a színész.

Mark Ruffalo a Dark Waters New York-i premierjén. Forrás: Mike Coppola / Getty Images

 

Ruffalónak egyébként ebben igaza is lenne, de Martin Scorsesének már van ilyen tevékenysége. Az általa és Steven Spielberg által alapított The Film Foundation nevű nonprofit szervezeten keresztül többek közt filmek restaurálásával és a fiatal közönségnek való bemutatásával is foglalkozik. Ezenkívül producerként a saját pénzével támogat olyan független filmeseket, mint például a Safdie fivérek (Uncut Gems) és olyan európai művészfilmes rendezőket is, mint Joanna Hogg (Szuvenír), Jonas Carpignano (A Ciambra) vagy Alice Rohrwacher (A szent és a farkas).


(via IndieWire, Uproxx)