Így készült Hitler szerepére a Thor 3. rendezője

A színészként is tevékenykedő Taika Waititi élete talán legnehezebb szerepét játszotta – mégsem végzett semmiféle kutatást a munkához.

Korábban többször is írtunk róla, hogy az új-zélandi színész-rendező (aki a Thor: Ragnarök mellett olyan műveket dirigált, mint a Hétköznapi vámpírok vagy a Vademberek hajszája) Jojo Rabbit címen forgat egy II. világháborús szatírát, amelyben ő maga alakítja a náci vezér szerepét. Amikor egy színész egy valóban élt történelmi figurát formál meg, általában alapos kutatást szokott végezni, archív felvételeket néz stb., hogy minél hitelesebben alakíthassa az illetőt – nem így Waititi, aki egyáltalán nem készült fel ily módon a szerepre.

A csavar ugyanis az a dologban, hogy az amerikai mozikban október 18-án bemutatandó filmben csupán egy képzeletbeli figura jelenik meg, aki az alkotó korábbi jellemzése szerint „egy kedélyes, sármos fickó, aki gyermeki naivitással siklik át az életen”. S hogy ez mégis hogy lehet? Hát úgy, hogy a film sztorija szerint a náci Németországban egy Hitlerjugend táborban egy gránát miatt súlyosan megsérül egy tízéves kisfiú, ezért hazaküldik lábadozni.

Itt a fiú, Jojo Betzler nemcsak azt fedezi fel, hogy édesanyja (akit Scarlett Johansson játszik!) egy 15 éves zsidó lányt rejteget, de kitalál magának egy képzelt barátot, mivel nagyon hiányzik neki az apukája. És mert kis hősünk nagy hazafi, ez a kitalált barát maga Adolf Hitler – csak kicsit máshogy viselkedik, mint a valóságban.

„Nem kellett semmilyen kutatást végeztem, szóval nem is végeztem semmilyen kutatást. Nem arra alapoztam ugyanis a karaktert, amit korábban láttam Hitlerről. Saját magamból hoztam létre egy figurát, akinek történetesen rossz a frizurája, van egy béna kis bajusza és német akcentusa” – mondta Waititi.

„Nagyon fura lett volna a valóban létező Hitlert hoznom, és nem is hiszem, hogy az emberek nagyon élvezték volna.

Mindenki tudja, mekkora köcsög volt, de ez a film nem erről szól, itt valamilyen módon kapcsolódnia kell hozzá a nézőnek, hogy élvezze a kalandot” – tette hozzá az alkotó, aki azt is elmesélte, hogy a kínos téma miatt mindig volt egy határ, amit nem lépett át, hiszen nem célja, hogy az emberek kellemetlenül érezzék magukat a filmet nézve.


(via IndieWire)