Így készült Jack Nicholson a Ragyogás ikonikus fejszés jelenetére

Hamarosan bemutatják a Stephen King-regény alapján készült remekmű folytatását, és ennek kapcsán ismét előkerült egy videó a kulisszák mögül.

November 7-én mutatják be a magyar mozik az Álom doktor című filmet, ami a Ragyogás folytatása, középpontban az immár felnőtt Danny Torrance-szel. Emiatt újból megnőtt az érdeklődés az 1980-as horror iránt is, és újból cirkulálni kezdett egy félperces felvétel, ami a Stanley Kubrick rendezte klasszikus forgatásán készült.

A videón azt láthatjuk, hogy közvetlenül az ikonikus fejszés jelenet felvétele előtt Jack Nicholson megpróbálja magát minél jobban felkészíteni a játékra. A színész látszólag teljesen belehelyezkedik a film végére totál megőrült figura helyzetébe, és abszolút figyelmen kívül hagyva a körülötte mászkáló kollégákat (például a filmbeli feleségét játszó Shelley Duvallt és egy rendezőasszisztenst) hergeli magát.

Nicholson föl-le ugrál, megrázza magát, próbál minél jobban felpörögni, majd a fejszét magát is kézbe veszi, és hadonászik vele (az említett rendezőasszisztensnek úgy kell arrébb ugrania, ha nem akarja, hogy eltalálja). Közben folyamatosan hörög, morog, magában beszél: olyasmiket mond, hogy „baltás gyilkos”, illetve a híres „megjött Johnny!” sort improvizálja.

A szóban forgó képsort egyébként (amelyben a Nicholson alakította Jack Torrance meg akarja ölni feleségét és kisfiát) Stanley Kubrick rendező egy kellékajtóval akarta felvenni (a jelenetben ugyanis az történik, hogy az őrült férfi a fejszével töri rá az ajtót feleségére, aki a fürdőszobába bújt előle), de a színész képzett tűzoltóparancsnok volt, és túl hamar szétverte a könnyű anyagból készült ajtót, így végül kerítettek egy igazit. A sztár által használt fejsze amúgy olyan értékes filmes ereklyévé vált, hogy nemrégen 170 ezer fontos áron (több mint 64,5 millió forintért) kelt el egy londoni árverésen.


(via Independent)