Így készült Jack Nicholson a Ragyogás ikonikus fejszés jelenetére

  • PORT.hu

Hamarosan bemutatják a Stephen King-regény alapján készült remekmű folytatását, és ennek kapcsán ismét előkerült egy videó a kulisszák mögül.

November 7-én mutatják be a magyar mozik az Álom doktor című filmet, ami a Ragyogás folytatása, középpontban az immár felnőtt Danny Torrance-szel. Emiatt újból megnőtt az érdeklődés az 1980-as horror iránt is, és újból cirkulálni kezdett egy félperces felvétel, ami a Stanley Kubrick rendezte klasszikus forgatásán készült.

A videón azt láthatjuk, hogy közvetlenül az ikonikus fejszés jelenet felvétele előtt Jack Nicholson megpróbálja magát minél jobban felkészíteni a játékra. A színész látszólag teljesen belehelyezkedik a film végére totál megőrült figura helyzetébe, és abszolút figyelmen kívül hagyva a körülötte mászkáló kollégákat (például a filmbeli feleségét játszó Shelley Duvallt és egy rendezőasszisztenst) hergeli magát.

Nicholson föl-le ugrál, megrázza magát, próbál minél jobban felpörögni, majd a fejszét magát is kézbe veszi, és hadonászik vele (az említett rendezőasszisztensnek úgy kell arrébb ugrania, ha nem akarja, hogy eltalálja). Közben folyamatosan hörög, morog, magában beszél: olyasmiket mond, hogy „baltás gyilkos”, illetve a híres „megjött Johnny!” sort improvizálja.

A szóban forgó képsort egyébként (amelyben a Nicholson alakította Jack Torrance meg akarja ölni feleségét és kisfiát) Stanley Kubrick rendező egy kellékajtóval akarta felvenni (a jelenetben ugyanis az történik, hogy az őrült férfi a fejszével töri rá az ajtót feleségére, aki a fürdőszobába bújt előle), de a színész képzett tűzoltóparancsnok volt, és túl hamar szétverte a könnyű anyagból készült ajtót, így végül kerítettek egy igazit. A sztár által használt fejsze amúgy olyan értékes filmes ereklyévé vált, hogy nemrégen 170 ezer fontos áron (több mint 64,5 millió forintért) kelt el egy londoni árverésen.


(via Independent)

Parno Graszt lemezbemutató koncert a Müpában február 14-én!