Így követelt pénzt Sean Connery a Disney-től A szikla befejezésére

Azt mondta, rázva kéri a pénzt, nem keverve. Na jó, igazából ennél sokkal csúnyábbat mondott, az egeres cég mindenesetre nem tudott nemet mondani a legkeményebb Bondnak. Michael Bay sztorija következik.

A skót színészlegenda október 31-én bekövetkezett halálát követően a közösségi médiás felületeket ellepték a kollégák megemlékezései (ezek közül néhányat ebben a cikkünkben gyűjtöttünk össze).

A Conneryt gyászolók közül nem maradt ki Michael Bay akciófilm-rendező sem, aki az 1996-os A sziklában rendezte a néhai sztárt.

A Bay rendezésében, Jerry Bruckheimer produceri felügyelete alatt Connery mellett Nicolas Cage és Ed Harris főszereplésével forgatott akcióthrillert a Disney leányvállalata, a Buena Vista Pictures gyártotta, és amikor a skót színész megtudta, hogy a cég elégedetlen, amiért a direktor kicsit túllépte a forgatási határidőt, a saját kezébe vette a dolgokat.

A szikla, autós üldözés: Sean vezet, egyedül ülök mellette, és veszem” – olvashatjuk Bay távirati stílusban írt sorait a The Hollywood Reporternek írt megemlékezésében, távirati stílusban. „Beletapos a fékbe, én bevágom a fejem a szélvédőbe. Megkérdezi: »rendben vagy?« Mire én: »sajnos nem, a Disney emberei azért vannak itt, hogy szétrúgják a s*ggem, amiért két nappal túlléptem a forgatási határidőt.« Sean ravaszul rám néz: »akarod, hogy segítsek?«

Connery és Nicolas Cage a filmben. Forrás: Buena Vista / Getty Images

 

Vágás: ebéd a Disney főnökségével egy harmadikos osztályteremben, picike asztaloknál és székeken ülve. Akár az óriások. Bejelentem, hogy Mr. Connery is be akar köszönni. Sean bejön, leül a tátott szájú főnökök elé. Klasszikus Sean Connery-stílusban, kiengedve skót akcentusát, azt mondja: »ez a srác itt jó munkát végez,

miközben ti ott a Kib*szott Disney Elefántcsonttornyotokban ücsörögtök. Nekünk viszont több kib*szott pénzre van szükségünk.«

Egy másodperc sem telt el, és érkezett a válasz: »oké, mennyire?«” – írta még a direktor, majd a konklúziót is levonta.

„Connery azért csinálta ezt, mert imádta a mozit. Szerette a minőséget, és mindig a lehető legjobbat adta saját magából is. A munkamorálja mindenkié felett állt. Sosem tapasztaltam hasonlót” – tette hozzá Bay. A nem várt költséggel egyébként végül a Disney sem járt rosszul, hiszen A szikla költségvetése így összesen 75 millió dollár lett, de világszerte 335 milliós bevételt hozott. Ami pedig Sir Sean Conneryt illeti, ő ezt követően már csak öt filmben szerepelt: a Bosszúállókban (1998), a Szeress, ha tudsz!-ban (1998), a Briliáns csapdában (1999), a Fedezd fel Forrestert!-ben (2000) és A szövetségben (2003).


(via IndieWire)