Így néznének ki a filmek speciális effektek nélkül

Aki járt már filmforgatáson, vagy csak bosszankodott, mert lezárták a fél belvárost, hogy egy jelenet kedvéért 500 fős stábbal körbevéve Bruce Willis a kamerák előtt nyolcvanadjára is megnézze, hogy nincs-e nyitva a slicce, az tudja, hogy egy film forgatása mennyire kiábrándító. Hát még CGI nélkül!

Suicide Squad

Ha túlzásba viszik a CGI-t, valami olyasféle borzalom lesz belőle, mint amilyet bármelyik DC szuperhősfilmben láthatunk: a fizika törvényeinek még csak a látszatát sem keltő mutatványok, agyoneffektelt képek, szétretusált arcú emberek, természetellenesnek ható színek és fények, és még sorolhatnánk. Az Öngyilkos osztag is telis-tele van ilyenekkel, és talán a legszemléletesebb a Varázslónő film végi jelenetében látható: Cara Delevingne jelmezét szinte teljes egészében digitálisan állították elő, mi több, valamilyen ismeretlen okból még le is faragtak a színésznő egyébként is karcsú testéből.

 

Pi élete

Ang Lee 2012-es filmje jórészt a nyílt óceánon játszódik - azaz egy hatalmas medencében, és a címszereplőt alakító Suraj Sharma szinte végig kék háttér előtt  játszott. Útitársa, Richard Parker az óriási bengáli tigris csupán az utómunkák során öltött testet, így Sharma egymagában tartózkodott a csónakban, ha pedig Pi közvetlen kapcsolatba került az állattal, akkor azt egy kitömött kék figura helyettesítette.

 

Alice Csodaországban

Tim Burton alkotói mélyrepülésének mérföldköve ez a CGI-giccs, méghozzá a legrosszabb fajtából. Az alábbi werkvideóban látható, hogy szinte az egész filmet zöld hátterek előtt, zöld kellékeket használva tök üres stúdióban vették fel - még a végeredménynél is lehangolóbb. 

 

Gravitáció

Alfonso Cuarón hét Oscar-díjas filmje azon kevesek közé tartozik, amelyeknél a 3D valóban teljesebbé teszi az élvezetet, és nem vásári parasztvakítás, mi több, IMAX-ben nézve tényleg bele lehetett szédülni a világűr feneketlen mélységébe, ahol nincsenek irányok, nincs fent és lent. A forgatáson Sandra Bullock drótokon függött, szűk kabinokban kuporgott, és fura, középkori kínzóeszközre hasonlító alkalmatosságban álldogált, a trükkmesterek pedig tényleg egészen elképesztő munkát végeztek.

 

A Wall Street farkasa

Azok a trükkök a legmegdöbbentőbbek, amelyekről szentül meg vagyunk győződve, hogy valóságosak. Ki gondolná, hogy Martin Scorsese filmje telis-tele van rafinált effektekkel? Az alábbi videóban számos példát láthatunk, hogyan módosították, netán egyenesen cserélték ki a színészek között a teljes környezetet, vagy mint egy puzzle-t raktak össze egész képsorokat apró darabkákból, olyan emberekkel, akik nincsenek is jelen az egyébként nem létező helyszínen!