Így őrült meg Joaquin Phoenix a Joker főszerepe kedvéért

Az elmúlt hétvégén megvolt a várva várt eredettörténet premierje a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. A címszereplő pedig interjúban mesélt átlényegüléséről.

„Az igazi megőrülés akkor kezdődik, amikor egy bizonyos idő alatt egy bizonyos súlyt veszítesz”

– mondta a Jokert játszó Phoenix a Daily Beastnek. „Elolvastam ezenkívül egy könyvet a politikai merénylőkről, illetve olyanokról, akik csak tervezték a merényletet, és nagyon érdekesnek találtam. Minden fajta idegösszeomlásnak megvan a maga személyiségtípusa” – tette hozzá.

Forrás: InterCom

 

A sztár azt is elmesélte, hogy Todd Phillips rendező elküldött neki egy üres noteszt, hogy abba írja le a karakter gondolatait és vicceit (a sztori szerint ugyanis a később Jokerré alakuló Arthur Fleck stand-uppal próbálkozik), és ez nagyon sokat segített. Az elején még nem tudta, hogyan építse fel a karaktert, de miután a direktor elküldte neki a füzetet, kvázi saját magából építette fel a figurát.

„Nem tudtam, mit is írjak, szóval kértem pár tanácsot Toddtól, de

pár nap múlva igazából már nem is volt szükségem a javaslataira, mert hirtelen jött minden magától.

Ez a füzet dolog nagyon fontos részévé vált a karakter felépítésének” – mondta Joaquin Phoenix, aki azt is elmesélte: annak ellenére, hogy sokan tragikusnak találják a figurát, ő igazából a benne pislákoló fényt akarta megmutatni. Nemcsak a gyötrődését, hanem „a küzdelmet, hogy boldogságra találjon, hogy kapcsolódni tudjon másokhoz, hogy melegségre és szeretetre leljen.”

Phoenix pedig minden bizonnyal zseniálisan ragadta meg Joker személyiségét, hiszen az augusztus 31-i premieren a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a film 8 perces (!) álló ovációt kapott. Az Independent kritikusa szerint a Joker „erőteljes és eredeti”, a színész pedig oly módon ábrázolja a figurát, hogy az „egyszerre tűnik rokonszenvesnek és ijesztőnek”. Az IndieWire azt írja, a magyar mozikba október 3-án érkező film

„A sötét lovag óta a legmerészebb kísérlet, amit a szuperhősmozik megújítására tettek”, míg a Variety az új Taxisofőrként ünnepli az alkotást, kiemelve, hogy „az olyan ritka képregény-adaptációk közé tartozik, amelyek megmutatják, mi is zajlik a valódi világban”.


(via NME, Independent)