Illegális abortuszról szóló dráma nyert Velencében

Díjazták még Paolo Sorrentinót, Penélope Cruzt, Maggie Gyllenhaalt és Benedict Cumberbatch westernjét is.

Véget ért szombaton a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál, kiosztották a díjakat. Az Arany Oroszlánt Audrey Diwan hatvanas években játszódó, Happening című drámája nyerte el. Annie Ernaux önéletrajzi ihletésű regényének adaptációja az 1960-as években játszódik, abban az időben, amikor még illegális volt Franciaországban az abortusz. A történet főszereplője egy fiatal lány, aki teherbe esik, de el akarja vetetni a magzatot, hogy folytathassa tanulmányait.

Ezt a filmet dühvel csináltam. És közben vágyakkal is. Hasból, zsigerből, szívből, fejből. Azt akartam, hogy a Happening egy élmény legyen

– mondta Diwan a díjátadón.

Forrás: Jacopo Raule/Getty Images

Érdekesség, hogy Audrey Diwan már a harmadik nő, aki idén rangos díjat nyer Chloé Zhao Oscar-díja (A nomádok földje), és Julia Ducournau cannes-i Arany Pálmája (Titán) után. Sőt, a tavalyi Arany Oroszlánt is női rendező nyerte, az a Chloé Zhao, aki most ott ült a fesztivál zsűrijében.

A zsűri fődíját, vagyis az Ezüst Oroszlánt Paolo Sorrentino (A nagy szépség, Ifjúság) vehette át Az isten keze (The Hand of God) című filmjéért. A legjobb rendező Jane Campion lett, aki 12 éves kihagyást követően készített ismét egész estés filmet. A kutya karmai közt című westernben Benedict Cumberbatch játssza a főszerepet Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Keith Carradine és Thomasin McKenzie oldalán.

Forrás: Marc Piasecki/Getty Images

Penélope Cruz a legjobb női alakítás díját kapta Pedro Almódovar Parallel Mothers című filmjében nyújtott alakításáért. Cruz az elismerést a spanyol rendezőnek köszönte meg, mondván, nap mint nap inspirálja őt Almodóvar szüntelen igazságkeresése.

Maggie Gyllenhaal rendezőként és íróként is debütált The Lost Daughter című filmjével, és egyből meg is kapta a legjobb forgatókönyv díját. A színésznő Elena Ferrante 2008-ban megjelent Nő a sötétben című regényéből írta a film forgatókönyvét.

Forrás: Marc Piasecki/Getty Images

A legjobb színész John Arcilla lett az On The Job: The Missing 8 című filmben nyújtott alakításával.

A fesztivál Horizontok szekciójában vetített alkotások közül Laurynas Bareisa Pilgrims című rendezése nyerte a legjobb film díját. A szekció színészi díjait pedig Piseth Chhun (White Building) és Laure Calamy vehette át. A színésznő alakította a főszerepet az A plein temps című filmben, melynek rendezője, Eric Gravel szintén díjazott lett.

Forrás: Alessandra Benedetti - Corbis/Corbis via Getty Images)

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a fesztivál Kritikusok Hete nevű párhuzamos szekciójában szerepelt Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című filmje, és két díjat is nyert. A nemzetközi kritikusoktól a leginnovatívabb film díját kapta, a főszerepet alakító Fuchs Benjámin pedig a legemlékezetesebb színészi alakítás díját vehette át.

Via: MTI / Index