Íme a 10 legröhejesebb alkotás a filmtörténelemben

A sorozatgyilkos egy autógumi, a félpucér Arnold szétveri New Yorkot, egy El Paso-i műtrágya-kupec azt hiszi, tud filmet forgatni – ez mind-mind olyan rossz, hogy az már jó.

Olyan rossz, hogy az már jó!

A filmes-tévésorozatos portálok többségéhez hasonlóan itt a PORT.hun mi is előszeretettel foglalkozunk a fenti kategóriába eső művekkel (lásd például ezt a cikkünket). Az elmúlt évtizedekben szép számmal születtek olyan nevetséges és hitvány filmek, amelyek hol rengeteg nevetést, hol pedig őszinte zavart váltottak ki a közönségből. Ezek között akadnak kirívóan szörnyű alkotások gyenge színészi játékkal és csapnivaló speciális effektekkel, de vannak olyanok is, ahol inkább az abszurditás ül tort az amúgy rendkívül kreatív, mégis valahol igen bárgyú történetben. Az alábbi listában ilyen filmeket mutatunk be a Hullajótól a Ping-Pong: Az ököl színre lépig.

5 film, ami olyan rossz, hogy az már jó!

Sok más zseniális fércművel együtt a Con Air - A fegyencjárat és a Batman & Robin is rajta van a listán.

Tovább

 

1. Hullajó (1992)

A Gyűrűk Ura előtt Peter Jackson lenyűgöző módon mutatta meg tehetségét – mint horrorfilmes. A Hullajó talán az egyik legemlékezetesebb és legstílusosabb korai filmje (nem véletlen, hogy itt a PORT.hun is beválogattuk egy korábbi cikkünkben a rendező 10 legjobb alkotása közé), sok-sok praktikus speciális effekttel, ami alatt itt sok-sok hektoliternyi művért és több tucat szörnypofát kell érteni.

A sztori úgy marhaság, ahogy van: egy veszett patkánymajom harapásának köszönhetően elszabadulnak a húsevő zombik Új-Zélandon,

és csak a szerencsétlen főhős (Timothy Balme) képes szembeszállni velük.

 

 

2. Ízlésficam (1987)

Íme egy másik Peter Jackson-film, amelyet gyakran emlegetnek a neves rendező legabszurdabb alkotásaként.

Ez az extra alacsony költségvetésből leforgatott film ugyanis legalább annyira nevetséges, mint amennyire lenyűgöző.

Műfajilag horror, sci-fi és akciófilmes kliséket pufogtató ZS-mozi, amelyben egy csapat fegyveres akarja likvidálni a földönkívülieket, akik ezúttal az amerikaiak helyett az új-zélandiakat kívánják élelemforrásnak használni (ebből is látszik, hogy Jackson valójában sosem volt igazi hollywoodi blockbustergyáros, hiszen mindig is a horror zsánerhez, valamint a szülőföldjéhez, Új-Zélandhoz kötődött).

 

 

3. The Greasy Strangler (2016)

Ez az ausztrál horrorkomédia, ami egyszerre visszataszító, bizarr és felejthetetlen, Big Ronnie történetét meséli el, aki a fiával, Big Braydennel többnyire mindig Los Angeles utcáin lófrál. Amikor egy nap megjelenik egy Janet nevű fiatal lány, a dolog heves szerelmi rivalizálást indít el apa és fia között. Ám pont ugyanekkor egy őrült is felbukkan a környéken, és L.A. utcáin kószálva ártatlanokat kezd el gyilkolni,

egy szörnyeteg, akit úgy ismernek, mint a Zsíros Fojtogató (ő ugyanis a címbéli Greasy Strangler).

 

 

4. The VelociPastor (2018)

Íme egy újabb híres-hírhedt horror-vígjáték, ami egy olyan papról szól, aki a szülei elvesztése után Kínába utazik.

Itt aztán különös módon dinoszaurusszá(!!!) változik(!!!), ám egy prostituált rábeszéli, hogy az új képességeit a bűn elleni küzdelemre kell használnia.

A '70-es és a '80-as évek B-filmjeit idéző alkotás minden kétséget kizárólag az egyik legabszurdabb produkció, amit a sci-fi és a horror berkein belül valaha készítettek. A rossz alakítások és az olcsó vizuális effektek ellenére azonban bizonyos rajongói körökben egyértelműen „remekműnek” számít.

 

 

5. Rubber (2010)

Ebben a furcsa filmben, egy gyilkos autógumi gurul ide-oda a sivatagban, és a pusztító mentális képességeivel kis állatokat és emberi fejeket robbant cafatokra. Egy Reddit-felhasználó tűpontosan megfogalmazta róla a lényeget:

Az a fajta film, amit kétszer nézel meg. Az első alkalommal azért, mert a barátaid rávettek, hogy megnézd. Másodszor pedig akkor, amikor te veszel rá egy másik baráti társaságot, hogy nézzétek meg!

 

6. Herkules New Yorkban (1970)

Arnold Schwarzenegger az egyik legkorábbi hollywoodi filmjében a görög mitológia izompacsirtáját, Herkulest keltette életre, akinek minden vágya, hogy a halandók világába látogasson, ám az apja, Zeusz ezt nem engedi. Hősünk végül szembeszáll a főisten akaratával, és megszökik az Olimposzról. New Yorkban a hatalmas ereje révén hamar az érdeklődés középpontjába kerül, a mostohaanyja, Júnó azonban gonosz ármánnyal tör ellene... A film érdekessége, hogy

Arnold ekkor még olyan recsegős osztrák akcentussal beszélte az angolt,  hogy utólag egy amerikai színésznek újra kellett szinkronizálnia az összes jelenetét,

mivel egy mukkot sem lehetett belőle érteni. Ráadásul ekkor még nem is Schwarzenegger néven futott, azt ugyanis megjegyezhetetlennek tartották, a film eredeti plakátján még Arnold Strongként szerepelt.

 

 

7. Agyar (2014)

Kevin Smith legfurcsább, és anyagilag a legnagyobbat bukó, a fanatikus rajongók körében azonban máig népszerű filmjében egy podcast-sztár (Justin Long) a kanadai vadonba utazik, hogy találkozzon és interjút készítsen egy különc, idős fickóval (Michael Parks).

Csakhogy hamar kiderül, hogy a férfi sötét titkot rejteget: ő valójában egy rozmárember!

 

 

8. Monstrud (2003)

A valaha készült legundorítóbb film címére is nagy eséllyel pályázó Monstrud szó szerint egy rakás szar.

A főszereplője ugyanis egy sorozatgyilkos, aki a börtönből való szökése után a csatornába menekül a rendőrség és az FBI elől, ám ott nyakig merül az emberi ürülékbe és egy vegyi konszern kemikáliáiba, ami miatt gyilkos kakaszörnnyé alakul át. Egyesek mindezt furcsán szórakoztatónak találják, mások egyszerűen csak undorodnak tőle, de akadnak olyanok is, aki a Rick Popko-Dan West-rendezőpárost a XXI. század Martin Scorsesejének tartja a Monstrud miatt.

 

 

9. Manos: A sors keze (1966)

Ez a film akkora baromság, hogy az ember joggal gondolhatja róla azt, hogy csak valami őrült fogadás miatt forgatták le. Nos, a helyzet az, hogy valóban valami hasonló történt: a Manos: The Hands Of Fate író-rendezője, Harold P. Warren ugyanis egy El Paso-i műtrágya-kereskedő, aki egyszer azt találta mondani az Oscar-díjas forgatókönyvírónak, Stirling Silliphantnak (aki épp El Pasóban kutatott helyszínek után az új filmjéhez), hogy

bármelyik hülye tud filmet forgatni!

Silliphant ezt afféle fogadásnak vélte, és bátorítani kezdte az okoskodó műtrágya-kereskedőt, hogy ha szerinte tényleg gyerekjáték a filmforgatás, akkor tessék utánacsinálni! A végeredmény egy blőd horror lett, aminek a sztorija igazából csak annyi, hogy egy család eltéved a kocsijával az országúton, és egy titkos földalatti ördögimádó kultuszba botlik, amelyet a félelmetes Mester (Tom Neyman) és a félcédulás szolgája, Torgo (John Reynolds) irányít.

 

 

10. Ping-Pong: Az ököl színre lép (2003)

Minden mozgóképes zsánernek megvannak a maga paródiái, így természetesen Jackie Chan és a látványos hongkongi harcművészfilmek kliséit is kifigurázta már egy-egy alkotás az elmúlt évtizedekben. Ilyen volt többek között a 2003-as Ping-Pong: Az ököl színre lép is, amelyben a Kiválasztottnak meg kell bosszulnia szülei halálát. Ám mivel a gyilkos nem más, mint maga a kung-fu legenda, akit mindenki Fájdalom Mester néven ismer,

a Kiválasztottnak sok veszélyes, helyesebben inkább nevetséges helyzeten kell sikítva átvergődnie, hogy a lelke nyugalmat találjon...

 

 

(via Collider.com)