Ingyen mozival is ünnepelhetjük március 15-ét

Több klasszikus magyar filmet is ingyenesen elérhetővé tesz a nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Nemzeti Filmalap.

80 huszár, Föltámadott a tenger, Szirmok, virágok, koszorúk, Psyché és A kőszívű ember fiai: az ünnepi hétvégén ezek, a reformkort és a ’48-as forradalmat felidéző felújított klasszikusok nézhetők szabadon a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum videomegosztó csatornáján. A forradalom évfordulója előtt ezenkívül egy klasszikus magyar filmekből összevágott montázzsal is tiszteleg a Filmalap. A 13 perces összeállítást Konkol Máté készítette.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc arcai a magyar filmben from Filmalap - Filmarchívum on Vimeo.

A március 15. reggeltől vasárnap estig ingyen megtekinthető filmekből álló ünnepi válogatásban felújított változatban látható 80 huszár (1978) a Lengyelországból hazaszökő Lenkey század történetét dolgozza fel, sokszoros fénytörésben ábrázolva a huszárok fordulatos hazaútját, melynek során meg kell küzdeniük az ellenséges túlerővel, a természettel, de saját illúzióikkal is.

Az ötvenes évek legnagyobb filmes vállalkozása, a Föltámadott a tenger (1953) középpontjában is az 1848-as forradalom, illetve Petőfi és Bem barátsága áll, a kor ízlésének és ideológiájának megfelelő feldolgozásban. A főszerepeket Görbe János, Makláry Zoltán és Básti Lajos alakították. Az ünnepi filmválogatásban szintén megtekinthető Szirmok, virágok, koszorúk (1984) Cserhalmi György és Őze Lajos főszereplésével készült, a világosi fegyverletétel után játszódik, és annak idején Ezüst Medvét nyert a Berlinalén.

A kőszívű ember fiai. Forrás: Inkey Tibor. MNF – Filmarchívum

 

Bódy Gábor látványos filmeposza, a háromrészes Psyché (1980) igazi ritkaság: a Weöres Sándor verses regényéből készült film a felvilágosodás korától egészen az 1920-as évekig, mintegy 150 éven keresztül követi nyomon hősei életútját. A film digitálisan felújított verziója Hildebrand István operatőr közreműködésével készült. Hildebrand operatőri munkáját Várkonyi Zoltán festői történelmi filmjeiből is ismerheti a közönség: ő volt az operatőre többek között az ünnepi hétvégén szintén szabadon megtekinthető A kőszívű ember fiai (1965) című filmnek is, amely a Baradlay család történetén keresztül eleveníti fel a szabadságharc időszakát.


(via Magyar Nemzeti Filmalap)