Ingyen nézhetők a legjobb magyar vígjátékok

A Hyppolit, a lakáj rendezője születésének évfordulóját ünnepli így a Filmarchívum.

120 éve született Székely István, a harmincas évek első számú magyar sztárrendezője, aki Hyppolit, a lakáj című alkotásával soha nem látott mozis virágkort indított el Magyarországon. A Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum három szabadon megtekinthető filmmel köszönti az évfordulót.

Székely István Berlinben kezdte filmes pályáját, majd a Hyppolittal mutatkozott be Magyarországon: a mű sikerének köszönhetően a harmincas évek elején Székely lett a magyar filmgyártás első számú sztárrendezője – Amerikába történő kivándorlásáig egymaga rendezte az addig készült száz magyar film egynegyedét, szám szerint huszonnégyet.

Hyppolit, a lakáj. Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap

 

Az alkotónak 1938-ban a zsidótörvények miatt emigrálnia kellett, azután Hollywoodban is karriert futott be: alacsony költségvetésű, de lélektanilag jól megalapozott és nagy szakmai tudással megrendezett filmjeit ma már a horror, a musical és a film noir klasszikus alkotásai között tartják számon.

A 120 éves évforduló alkalmából a Filmarchívum videómegosztó csatornáján hétvégéig szabadon megnézhető Székely István három munkája: a Hyppolit, a lakáj (1931) és a Lovagias ügy (1937) Kabos Gyulával a főszerepben, valamint a Rákóczi induló (1933), amit az alkotó Gustav Fröhlichhel, a Metropolis sztárjával forgatott.


(via Magyar Nemzeti Filmalap)